ONG-urile care au denumiri similare cu institutiile publice risca sa fie desfiintate
Deputatii juristi au respins marti cererea presedintelui Traian Basescu privind reexaminarea Legii asociatiilor si fundatiilor. Proiectul de lege prevede ca este interzisa folosirea in denumirea asociatiilor sau a fundatiilor a unor sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze confuzie in ceea ce priveste denumirea unor autoritati sau institutii publice de interes national sau local.
Astfel, ONG-urile au obligatia de a solicita schimbarea denumirii in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii de modificare.
In caz contrar, orice autoritate, institutie sau persoana interesata va putea solicita dizolvarea respectivei asociatii sau fundatii.
Daca in termen de sase luni organizatiile neguvernamentale nu isi schimba denumirea vor fi dizolvate la cererea autoritatilor.
Deputatii PSD, PNL, PRM, PC si UDMR (12 voturi) au votat pentru respingerea reexaminarii, in timp ce singurii care s-au opus au fost deputatii PD-L (2 voturi).
„Esenta este ca discutam de un atentat la adresa societatii civile, prin desfiintarea unor asociatii sau fundatii care s-au consacrat ca si denumire. De exemplu – Grupul de Dialog Social – guvernului i se poate parea ca are o denumire care poate crea confuzii si poate demara defiintarea acestei asociatii. Or, nu este normal sa deschidem astfel de parghii. Toate asociatiile care s-au consacrat pe esicherul public pot sa fie defiintate pentru ca i se pare unei autoritati publice ca poate sa creeze confuzii si atunci, practic, n-o sa mai avem nici GDS, nici Societatea Academica Romana, nici Pro Democratia, nici Institutul pentru Politici Publice”, a comentat deputatul PD-L Daniel Buda.
Proiectul de lege a fost promovat de Guvern si adoptat de Parlament, la inceputul acestui an, dar presedintele Traian Basescu a trimis legea spre reexaminare.
„Se poate crea situatia ca unele organizatii neguvernamentale sa fie dizolvate la cererea autoritatilor. In plus, se incalca principiul neretroactivitatii legii, prin obligatia schimbarii denumirii, care a fost deja aprobata printr-o hotarare definitiva, judecatoreasca, in baza unei legi, la data respectiva, in vigoare”, motiva, la acel moment, seful statului.
Senatul a respins insa solicitarea presedintelui, lasand legea neschimbata. La randul lor, deputatii au mers pe aceeasi varianta a legii, aceasta urmand sa fie adoptata in plenul Camerei Deputatilor.
Daca legea este adoptata in forma actuala, presedintele este nevoit sa o promulge.