Orban: Anul 2013 este anul cu cel mai mare risc de dezangajare a fondurilor europene
Una dintre tintele Ministerului Afacerilor Europene este cresterea ratei de contractare pe fonduri europene de la 59% la minimum 90% pana la sfarsitul anului 2012, platile urmand sa fie facute pana la sfarsitul lui 2015. De asemenea, asa cum a mai spus si in alte randuri, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban a precizat ca tinta pentru rata absorbtiei este o crestere de la 3,7% in prezent la 20% pana la sfarsitul anului viitor. In cazul in care nu se atinge aceasta tinta, exista riscul de dezangajare a 1,9 miliarde de euro din fondurile europene in 2012. Insa, cel mai mare risc este in 2013.
„Ne-am propus ca pana la finalul anului viitor sa atingem o rata de absorbtie de minimum 20%. Ne-am propus un obiectiv mai ambitios decat cel pe care puteam sa-l fixez tinand cont de riscurile de dezangajare la sfarsitul anului 2012. Riscul de dezangajare tine de o suma de aproximativ 1,9 miliarde de euro. Ne-am propus un obiectiv dublu, pentru ca varful de sarcina va fi 2013, cand Romania va trebui sa cheltuie efectiv 6,7 miliarde de euro. De departe anul 2013 este anul cu cel mai mare risc de dezangajari si anul viitor va avea efect foarte mare asupra a ceea ce se intampla in 2013”, a spus Orban.
- „Exista doua autoritati de management unde noi consideram ca riscurile de dezangajare sunt majore. La celelalte, riscurile sunt limitate. Vorbim de 2012”, a precizat Orban.
In ceea ce priveste rata de contractare, Leonard Orban a spus „daca nu contractam minimum 90% din sume pana la sfarsitul anului viitor, pur si simplu nu vom putea cheltui aceste fonduri”.
Orban a mai spus ca absorbtia fondurilor este ingreunata de intarzierile de ani de zile in gestionarea cererilor de rambursare.
- „Sunt nenumarate plangeri care vin de la beneficiari, care spun ca sunt probleme la autoritatile de management sau la organismele intermediare, ca sunt facturi care nu sunt gestionate, nu cu lunile, ci cu anii”, a spus Orban.
Potrivit acestuia, ministerul va cere fiecarei autoritati care gestioneaza cererile de rambursare sa puna pe site-ul propriu, situatia acestor cereri si termenele limita impuse in cazul fiecareia din ele.