Orban: Ciolacu trebuia să supună plenului Camerei Deputaţilor respingerea proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc în loc să lanseze amenințări la adresa mea
- Redactia Hotnews
Premierul Ludovic Orban spune că preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ar fi trebuit să pună pe ordinea de zi proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc pentru a fi respins, în loc să lanseze „ameninţări şi acuzaţii” la adresa lui în conferinţe de presă.
Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, inițiativa legislativă urmând să intre astăzi în dezbaterea Senatului, care este for decizional.
„În loc să facă conferinţe de presă în care să lanseze ameninţări şi acuzaţii la adresa mea, ar fi trebuit, în conformitate cu Regulamentul Camerei Deputaţilor, să pună pe ordinea de zi a plenului acest proiect de act normativ pentru a fi respins, cu atât mai mult cu cât procedura era îndeplinită, exista un raport negativ privitor la acest proiect de lege, cu avizele negative.
Atrag atenţia, repet, celor care conduc cele două Camere să urmărească procesul legislativ şi să respecte toate procedurile, pentru că, repet, acest act normativ a trecut prin adoptare tacită pentru că aceia care conduc Camera Deputaţilor nu au pus pe ordinea de zi a plenului, în condiţiile în care au pus alte proiecte de acte normative pe ordinea de zi a plenului care poate nu respectau toate regulile din Regulamentul Camerei Deputaţilor, puteau să pună pe ordinea de zi acest proiect pentru a fi respins de deputaţi”, a afirmat Orban, după o vizită la Uzina de produse speciale de la Dragomireşti, judeţul Dâmboviţa.
Camera Deputaților a adoptat tacit, fără dezbatere, un proiect de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc. Inițiativa legislativă a fost depusă de deputați UDMR cu o zi înainte de Crăciun, în 2019 și reglementa prevedea că Ținutul Secuiesc poate să deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în zonă.
Proiectul de lege avea avize negative în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților dar depășise termenul de dezbatere și adoptare în plen prin urmare, potrivit regulamentului, se consideră adoptat fără dezbatere.
Președintele interimar al PSD a anunțat, miercuri, că partidul său va vota împotriva proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc și că îl va respinge și la Senat, care este camera decizională. De altfel, PSD a convocat de urgență ședința Senatului pentru a respinge proiectul de lege adoptat tacit săptămâna trecută de către Camera Deputaților.