[P] Calea catre 5G: automatizarea retelelor mobile
Centrul de Excelenta VIAVI din Bucuresti va ingloba activitatile R&D ale companiei din domenii precum dezvoltarea platformelor centrale ale retelelor, invatarea automatizata neasistata, automatizarea in cloud cu latenta redusa si practicile exemplare de inginerie software.
Comunicatiile mobile au revolutionat modul in care traim si muncim, mai ales odata cu aparitia telefoanelor inteligente (smartphones) pe piata.
Oamenii folosesc acum retelele mobile pentru a lucra de la distanta, pentru a viziona clipuri video in streaming si pentru a accesa retelele sociale.
De asemenea, retelele mobile au capatat un rol tot mai important in domenii precum Internet of Things (IoT), cloud computing si sisteme de comunicatie in transport auto.
Industria comunicatiilor mobile isi concentreaza eforturile pentru a dezvolta si implementa standardul 5G (generatia a 5-a). Se asteapta ca noul standard sa fie o platforma inovatoare care sa faciliteze introducerea mult mai rapida de noi servicii pe piata.
Acest lucru le va permite furnizorilor de servicii sa profite de oportunitatile de pe piata si sa satisfaca in mod dinamic nevoile in continua schimbare ale consumatorilor si companiilor. Iata cateva posibile utilizari ale noului standard:
- Tehnologii IoT (Internet of Things) in mediul mobil, ce conecteaza miliarde de senzori si dispozitive
- Conexiuni ultra-rapide care furnizeaza la cerere viteze de transfer de ordinul gigabitilor
- Comunicatii esentiale care permit latenta foarte scazuta si raspuns aproape in timp real, cu eficienta si incredere ridicate, care faciliteaza aplicatii noi, cum ar fi conducerea autonoma si interventiile chirurgicale de la distanta.
„Crearea si implementarea unei infrastructurii de control si gestionare a retelei de ultima generatie va fi o mare provocare, deoarece standardul 5G va aduce schimbari fara precedent in profilul de utilizare a retelei, diversitatea dispozitivelor folosite de utilizatori, miliardele de fluxuri de comunicatii M2M (machine-2-machine) si tipul de furnizori de continut complex„, a declarat Deepak Shahane, vicepresedinte R&D al VIAVI Solutions.
Odata cu cresterea volumului si diversitatii cerintelor din domeniul retelelor mobile, furnizorii de servicii trebuie sa implementeze tehnologii de ultima generatie, cum ar fi standardul 5G, virtualizarea si automatizarea.
In acelasi timp, furnizorii de servicii se confrunta cu scaderea profiturilor pentru ca au nevoie de resurse financiare si umane sporite pentru a mentine retelele operationale.
Chiar daca vor spori cheltuielile operationale (OpEx), optimizarea unei retele clasice nu este suficienta pentru a tine pasul cu natura din ce in ce mai dinamica a traficului in retea.
Solutia este o modalitate de automatizare a performantei retelei, care sa creasca optimizarea acesteia in cel mai mic detaliu, dar sa si reduca cheltuielile operationale. In acest mod resursele umane pot fi alocate mai degraba pe mentenanta infrastructurii si pe planificarea extinderii retelei pentru a furniza capacitati mai mari.
Noile metode de optimizare pun accentul mai mult pe abonat decat pe retea.
Optimizarea „subscriber-centric” (centrata pe abonat) tine cont de locatia abonatilor, modul in care acestia folosesc reteaua si calitatea experientei (QoE) lor in orice moment.
Dar ce anume trebuie sa se intample in spatele cortinei pentru ca acest lucru sa devina realitate?
Optimizarea „subscriber-centric” a fost posibila datorita mai multor progrese.
In prezent, solutiile pot sa colecteze, localizeze, stocheze si sa analizeze evenimente aferente conexiunilor mobile, creand astfel un reporzitoriu de informatii de geolocatie de la toti abonatii dintr-o retea.
Aceste informatii de geolocatie sunt apoi prelucrate pentru a furniza solutii de performanta centrate pe abonat si informatii de planificare a retelei de acces radio (RAN).
Performanta centrata pe abonat a facut in ultima vreme un salt inainte prin automatizarea optimizarii performantei retelei.
Aceasta noua forma de optimizare automatizata centrata pe abonat adreseaza provocarile din retea aparute datorita interdependentei, complexitatii si lipsei de uniformitate, si in acelasi timp poate sa tina pasul cu modelele de trafic tot mai dinamice.
In comparatie cu optimizarea manuala, modelul automatizat poate optimiza simultan mai multe locatii in doar cateva ore (in loc de zile) si poate cuprinde grupuri mult mai mari, de sute de locatii.
In plus, aceasta abordare automatizata este necesara deoarece cresterea exponentiala in posibilele parametrizari ofera mai multa flexibilitate a optimizarii pentru a gasi configuratii care sa maximizeze performanta pentru combinatia de utilizatori si aplicatii din acel segment specific al retelei.
Fiind automatizata, aceasta abordare poate reduce semnificativ necesarul de personal, cat si costurile operationale de optimizare a retelei.
„Strategia VIAVI de a deveni lider in acest nou ecosistem presupune dezvoltarea de aptitudini aprofundate in domeniul analizei fluxurilor operationale ale retelei, inteligentei serviciilor si cel al automatizarii controlului. Ne-am propus ca Centrul de Excelenta din Bucuresti sa inglobeze activitatile R&D ale companiei din domenii precum dezvoltarea platformelor centrale ale retelelor, invatarea automatizata neasistata, automatizarea in cloud cu latenta redusa si practicile exemplare de inginerie software.” – Deepak Shahane, vicepresedinte R&D al VIAVI Solutions.
Pentru a afla mai multe informatii despre oportunitatile profesionale disponibile in cadrul VIAVI Bucuresti, accesati www.viavisolutions.com/careers