Sari direct la conținut

(P) VIDEO Andrei Chiliman: Vreau sa extind programul de reabilitare termica pentru blocurile construite inainte de 1950 si pentru casele la curte

Smile Media
Andrei Chiliman in studioul HotNews, Foto: Hotnews
Andrei Chiliman in studioul HotNews, Foto: Hotnews

Andrei Chiliman, candidatul USL la primaria Sectorului 1, spune intr-un interviu acordat HotNews.ro ca vrea sa extinda programul de reabilitare termica si pentru blocurile construite inainte de 1950, care nu sunt cuprinse in acest program, dar si pentru casele la curte. In acest sens, Andrei Chiliman va promova un proiect de lege, care, spune el, elimina „discriminarea” dintre proprietarii de apartamente la bloc si proprietarii de case si spera ca acesta sa fie aprobat pana la sfarsitul anului, pentru ca, din 2013, programul sa poata fi demarat. „Avem resursele financiare, ne mai lipseste doar cadrul legislativ. E un proiect care se va intinde pe o perioada pe 6-7 ani de zile, cel mult”, a precizat Chiliman intr-o intalnire online cu cititorii HotNews.ro.

Reabilitarea termicaa blocurilor

  • Sunt cateva proiecte si programe pe care le am in derulare si pe care urmeaza sa le continui in acest mandat si evident sunt cateva proiecte noi pe care doresc sa le adaug celor existente.
  • Unul dintre cele mai importante proiecte, care a inceput in 2007 si continua in prezent, este programul pe care l-am botezat „Iarna va fi ca vara”, program de reabilitare termica a blocurilor. Am facut pana in prezent, inclusiv cu cele 50 care sunt in diverse faze de incheire, 390 de blocuri si pe care vreau sa-l duc la sfarsit, adica final de 2013 inceput de 2014.
  • In paralel cu acest program si pentru a elimina o discriminare, o nedreptate vreau sa extind acest program pentru blocurile construite inainte de 1950, care nu sunt curpinse in acest program, si pentru casele la curte. E o discriminare ilogica. Ma bat ca pana in iarna propunerea legislativa inaintata in acest sens sa fie aprobata – din 2013 sa putem extinde acest proiect si pentru casele la curte si pentru blocurile construite inainte de 1950.
  • Romania si-a asumat la intrarea in UE programul pentru 2020, un program care vizeaza reducerea consumului de energie de toate felurile cu 20%, reducerea consumului si a emanatiei de dioxid de carbon cu 20% si introducerea in circuitul consumului energetic energii alternative din surse verzi. (…) Am preluat cheltuielile proprietarilor, cele 20 de procente care le reveneau, pentru ca aici era blocajul. Am reusit astfel sa deblocam proiectul si sa ajungem la cele 390 de blocuri facute pana in prezent. Aceeasi problema exista si la casele de la curte, iar in acest sens trebuie facuta o lege care sa fie dreapta.
  • E un program care nu se poate termina in trei, patru ani, probabil ca va dura sase ani. El trebuie inceput cat mai repede si mi-am propus sa avem legea aprobata pana la inceputul anului viitor ca sa putem aplica acest program din 2013 si caselor de la curte.

Legea eficientei energetice

  • Un alt proiect care tine tot de programul 2020 al Uniunii Europene este Legea Eficientei Energetice, care sa ne permita sa introducem pe scara larga, la nivelul Sectorului 1 productia de energii din surse verzi. Asta inseamna introducerea de panouri solare pentru apa calda menajera si incalzire, panouri fotovoltaice pentru curent electric si pompe de caldura geotermice.
  • Introducand aceste surse putem sa aducem si noi un raport la sarcina Romaniei de utilizare acestor surse intr-un procent de 20% pana in 2020.
  • Dorim sa introducem in parlament si sa o avem gata in a doua parte a anului 2013 prin care sa putem sa creem un fond special al primariei, destinat implicarii financiare in partea de costuri de proiectare si monataj pentru pompe de caldura, panouri solare pentru proprietarii de la case, blocuri.
  • Vom incepe cu proiecte pilot pentru case si blocuri, iar pentru cladirile publice vom introduce aceste surse de energie pentru a reduce costurile cu energie clasica. 

Constructia de gradinite

  • In intreg sectorul avem un numar suficient de locuri pentru copii in gradinite. Problema e ca avem anumite cartiere unde sunt mai multi copii decat locuri in gradinitele existente acolo. Trebuie sa gasim solutii pentru extinderea gradinitelor existente sau sa cumparam gradinite noi.

Siguranta

  • In momentul de fata avem un politist local la 1000 de locuitori. Sectorul 1 acopera o suprafata de aproape 31% din intregul Bucuresti, iar pentru o asemenea suprafata avem nevoie de un numar dublu de politisti locali- de 550 fata de 230 cat avem in prezent. Cu 230 de politisti locali in trei schimburi nu se poate acoperi o asemenea suprafata. Solutia ar fi modificarea legislativa. In momentul in care vom realiza acest lucru, vom putea controla in mod corespunzator tot teritoriul.

Lipsa locurilor de parcare

  • Pe langa cele 6700 de locuri de parcare de resedinta, am realizat un program de introducere a sensurilor unice pe strazile din Sectorul 1, prin care am creat locuri de parcare care insa nu pot fi inchiriate cetatenilor direct, pentru ca legea nu permite acest lucru.
  • Avem un alt program de creare de parcari subterane si crearea a circa 2300 de locuri de parcare. Avem identificate trei strazi unde proiectul va fi pus in practica incepand cu 2013: este vorba de strada Smaranda Braescu din Aviatiei, strada Clucerului si strada Teheran. Pe masura ce vom identifica si altele, le vom da in proiectare.

Cainii fara stapan

  • Prin adapostul din Sectorul 1, creat in anul 2009, au trecut 4000 de caini. Dintre acestia, pana in prezent, am dat spre adoptie peste 450 de caini.
  • In paralel, avem un program prin care, fara sa-i obligam pe proprietarii de la case, le asiguram sterilizarea gratuita a cainilor printr-o operatie facuta intr-un cabinet de specialitate pe banii primariei.
  • Una dintre problemele reale cu care ne confruntam este ca puii care apar in curtile oamenilor sunt eliberati pe strada. In mod normal ar trebui sa ii predea Politiei Animalelor spre adoptie si mai departe sa fie dati spre adoptie. Cainii care ajung in strada, nefiind tratati corespunzator, ajung o problema in cateva luni de zile.
  • O alta chestiune greu de rezolvat este cea a cainilor foarte bolnavi care ajung pe strada dupa ce au avut un stapan multa vreme.
  • Numarul de caini vagabonzi de pe teritoriul sectorului 1 s-a redus cu aproape 2000 in utimii doi ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro