Sari direct la conținut

Pagubitii Astra avertizati din nou sa depuna toate documentele necesare pentru plata daunelor/Fondul de Garantare a Asiguratilor ar putea plati in prezent doar 8,2 milioane de lei, daca ar exista o decizie definitiva in justitie privind falimentul Astra

HotNews.ro
Sucursala Astra Asigurari, Foto: AGERPRES
Sucursala Astra Asigurari, Foto: AGERPRES

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat joi ca, pana la 1 martie 2016, erau aprobate la plata 2031 de dosare de dauna in contul Astra Asigurari, in valoare totala de 8,2 milioane de lei, alte 7257 de dosare fiind in curs de aprobare. FGA recomanda pagubitilor Astra Asigurari sa depuna toate documentele necesare pentru completarea dosarelor. FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre pagubitii Astra doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului si doar catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor. O decizie finala in justitie privind falimentul Astra ar putea fi anuntata pe 24 martie 2016.

  • Redam mai jos comunicatul transmis joi de FGA:

„Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a aprobat in Comisia Speciala, pana la 1 martie 2016, 2.031 de dosare cu o valoare totala la plata de 8,2 milioane de lei, 7.257 de dosare fiind in curs de aprobare.

In perioada urmatoare, inca 2.500 de dosare vor intra in analiza Comisiei Speciale, care are ca principala atributie aprobarea sau dupa caz respingerea acestora, conform art. 13 alin. (4) din Legea nr. 213/2015, pentru care s-au primit de la creditorii de asigurare documentele necesare completarii documentatiei, precum si 350 de dosare care contin hotarari judecatoresti definitive.

De asemenea, vor fi analizate de Comisia Speciala si cele 4.407 de dosare aferente cererilor de plata pentru restituirea cotei parte din primele de asigurare, urmare a cererilor de denuntare a contractelor de asigurare formulate de asiguratii Astra.

FGA recomanda tuturor creditorilor care au depus cereri de plata si care au primit adrese prin care se solicita completarea documentatiei intreprinderea din timp a demersurilor necesare, astfel incat sa beneficieze de o plata cat mai rapida a despagubirilor.

Fondul de Garantare a inregistrat in evidentele sale, pana la data de 29 februarie 2016, un numar de 21.371 cereri de plata.

Reamintim potentialilor creditori de asigurari ai companiei Astra Asigurari ca, potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului si doar catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Despre FGA

Fondul de Garantare a Asiguratilor s-a constituit ca persoana juridica de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor. Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator”.

  • O decizie finala in justitie privind falimentul Astra ar putea fi anuntata pe 24 martie 2016

Pe 26 august 2015, ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare si solicitarea intrarii in procedura de faliment a Astra. Urmatorul termen fixat in procesul prin care se judeca cererea de intrare in faliment este 24 martie 2016.

Oficialii FGA au estimat in premiera pentru HotNews.ro ca valoarea despagubirilor solicitate in cele 57.210 dosare ale pagubitilor Astra este de aproximativ 650 milioane de lei. Cifra a fost reconfirmata si luna trecuta:

„Estimarea FGA, pentru valoarea despagubirilor din dosarele Astra Asigurari, este aceeasi, 650 milioane lei. In ceea ce priveste solicitarea referitoare la disponibilitatile banesti ale FGA, va putem informa ca, in acest moment, fondurile FGA sunt de 1,038 miliarde lei”, au precizat luna trecuta pentru HotNews.ro oficialii Fondului de Garantare a Asiguratilor.

Tribunalul Bucuresti a hotarat in data de 3 decembrie 2015 deschiderea procedurii falimentului impotriva Astra Asigurari, companie controlata anterior de omul de afaceri Dan Adamescu.

Decizia nu este definitiva, dar este executorie pentru Astra Asigurari, unde instanta a numit ca lichidator judiciar provizoriu pe KPMG Restructuring SPRL, care poate acum sa vanda activele si portofoliile asiguratorului catre investitori interesati.

Spre deosebire de lichidatorul judiciar, Fondul de Garantare al Asiguratilor (FGA) este conditionat in efectuarea platilor de stabilirea unei decizii definitive in instanta in ceea ce priveste falimentul Astra, lucru care inca nu s-a intamplat.

In plus, spre deosebire de lichidatorul judiciar, FGA nu poate face plati decat in limita a 450.000 de lei (100.000 d euro) pe creditor. Atentie, un creditor poate avea mai multe dosare de dauna, dar nu poate primi de la FGA decat maxim 100.000 de euro.

La data de 1 octombrie 2015, FGA a preluat 57.210 de dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare, precum si 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare de la Astra Asigurari. FGA a preluat 1.826.483 de polite si 51.566 dosare de dauna, din Romania, 191.241 de polite si 4809 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Ungaria, 22.752 de contracte in vigoare si 642 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Slovacia, precum si 6.128 de contracte in vigoare si 193 de dosare de dauna aferente activitatii Astra in Germania. Pana la data de 31 decembrie 2015, FGA a deschis 5.000 de dosare noi de dauna.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro