Sari direct la conținut

Pana la demararea unor licitatii, SNR vrea sa se duca experimental cu televiziune digitala terestra in 14 noi orase din Romania

HotNews.ro
Tranzitia la DVB-T in Europa, Foto: DigiTAG
Tranzitia la DVB-T in Europa, Foto: DigiTAG

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), companie de stat care asigura transmisiile TV pentru SRTV, a cerut in luna aprilie din acest an autoritatii de reglementare in comunicatii extinderea in 14 noi orase a proiectului pilot de televiziune digitala terestra (DVB-T), conform unui document obtinut de HotNews.ro. Prin emitatoare DVB-T montate in Bucuresti si Sibiu, SNR difuzeaza experimental acum programe TV digitale atat ale TVR cat si ale unor televiziuni comerciale. Tranzitia de la televiziunea analogica la cea digitala terestra in Romania nu va fi afectata deoarece acorduri similare mai detin si Pro TV, Digital Terestrial Television si Rom Media, iar valabilitatea lor expira la demararea procedurii de acordare a licentelor nationale, sustine autoritatea de reglementare.

Romanii care receptioneaza in prezent programe TV gratuit, din eter, cu antena individuala, nu vor mai putea face acest lucru in urma tranzitiei la televiziunea digitala terestra, un proces care ar urma sa duca la aparitia unei noi platforme majore de difuzare a semnalului TV, pe langa platformele de cablu si satelit. Pentru a mai putea vedea gratuit programe TV, acestia ar trebui sa detina receptoare pentru semnalul TV transmis in noul sistem DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial).

  • Receptorul DVB-T poate fi un televizor cu decodor incorporat sau un echipament de sine statator (set-top-box). In caz contrar, ar trebui sa se aboneze la una din cele trei platforme deja existente – cablu, satelit sau IPTV.

Acest proces a fost blocat anul trecut in Romania, intr-un moment in care procesul de licitare pentru atribuirea primelor doua multiplexuri digitale era in plina derulare.

SNR vrea sa ajunga experimental la o acoperire de circa 46% din populatie cu televiziune digitala terestra

Desi acest proces este in continuare blocat, anumite companii au inceput totusi sa faca investitii si experimente in aceasta directie, unul dintre exemple fiind SNR, compania care asigura transmisiile TV pentru Societatea Romana de Televiziune (SRTV), care se gandeste chiar la extinderea proiectului pilot.

  • „Asa cum am prezentat in adresa noastra cu nr. 301/ 2282/ 05.04.2011 si ca urmare a interesului crescut aratat de furnizorii si producatorii de programe de televiziune pentru transmisiile in format DVB-T, S.N. Radiocomunicatii isi propune extinderea proiectului pilot in 14 noi orase ale Romaniei. Consideram ca pe langa satisfacerea interesului manifestat de broadcasteri, prin extinderea proiectului pilot DVB-T se realizeaza si un alt deziderat important si anume familiarizarea populatiei si constientizarea avantajelor pe care le aduce  aceasta noua tehnologie (numar de programe mai mare, calitate superioara a imaginii, usurinta in utilizarea receptoarelor)”, se arata intr-un document obtinut de HotNews.ro.

Contactat de HotNews.ro, Mihai Groposila, directorul national de vanzari al SNR a confirmat planurile de extindere ale companiei.

  • „Programul pilot pentru televiziunea digitala, DVB-T, este unul dintre proiectele strategice pe care Radiocom le desfasoara si in prezent, in scopul extinderii la nivel national. In prezent, se afla in functiune sase emitatoare DVB-T, in Bucuresti si in Sibiu. Proiectul pilot se va extinde si in alte orase mari ale Romaniei, pentru a avea un grad de acoperire de aproximativ 46% din populatie”, a declarat Mihai Groposila.

Ce programe TV sunt transmise acum experimental de catre SNR in format DVB-T?

Prin sase emitatoare DVB-T, care functioneaza in Bucuresti si in Sibiu, se transmit in prezent in mod experimental programe TV digitale in format HD si SD atat ale Televiziunii nationale cat programe ale principalelor televiziuni comerciale, sustine Groposila.

Programele de televiziune difuzate prin emitatoarele DVB-T ale Radiocom apartin:

  • Societatii Romane de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR INFO, TVR-HD, TVR Cultural) care foloseste echipamentele din Centrul de Emisie Herastrau, Centrul National de Comunicatii – Oltenitei si Statia Sibiu – Paltinis);
  • ANTENA 3 (emitatoarele de la Centrul de Emisie Herastrau si Centrul National de Comunicatii – Oltenitei);
  • ANTENA 1 SIBIU (emitatorul de la Statia Sibiu ¬ Paltinis);
  • B1 TV CHANNEL (emitatoarele de la Centrul de Emisie Herastrau, Centrul National de Comunicatii – Oltenitei si Statia Sibiu – Paltinis);
  • DOGAN Media International (emitatoarele de la Centrul de Emisie Herastrau, Centrul National de Comunicatii – Oltenitei si Statia Sibiu – Paltinis);
  • ABC Plus Media (emitatoarele de la Centrul de Emisie Herastrau, Centrul National de Comunicatii – Oltenitei si Statia Sibiu – Paltinis);
  • Realitatea Media (emitatoarele de la Centrul de Emisie Herastrau, Centrul National de Comunicatii – Oltenitei si Statia Sibiu – Paltinis);
  • SBS Broadcasting (a obtinut acordul Consiliului National al Audiovizualului pentru a transmite experimental programele postului Prima TV, urmand ca, in perioada imediat urmatoare, sa se stabileasca de comun acord parametrii tehnici si conditiile contractuale).

Peste 3,6 milioane euro investite de SNR in experimentul cu televiziunea digitala terestra

Cat a ivestit pana acum SNR (care activeaza in piata prin marca Radiocom) in acest proiect pilot?

  • „Pana in prezent, Radiocom a investit in proiectul DVB-T si in dezvoltarea acestuia suma de 3.606.429 euro, fara TVA. In cadrul acestui proiect pilot pentru transmiterea programelor de televiziune se percepe un tarif unitar, lunar, recomandat si avizat de catre ANCOM (n.a autoritatea de reglementare in comunicatii), atat pentru SRTV, cat si pentru programele TV comerciale. Acest tarif (aplicabil din 2004) acopera costurile privind consumul de energie electrica si o parte din cheltuielile de exploatare, fara a avea adaugata nicio cota de profit”, a precizat directorul SNR.

Proiecte similare deruleaza Pro TV, Digital Terestrial Television si Rom Media, sustine autoritatea de reglementare in comunicatii

Extinderea unui proiect pilot prin care SNR ocupa deja anumite benzi de frecvente nu va afecta intreg procesul de tranzitie la televiziunea digitala terestra, a caruir deblocare este mult asteptata in piata? Autoritatea de reglementare in comunicatii spune ca nu.

  • „SNR a solicitat si primit din partea Autoritatii, in anul 2006, un acord de experimentare care are valabilitate pana la demararea procedurii de acordare a multiplexelor nationale de televiziune digitala terestra prin modalitatile stabilite de lege. Mai precis, Radiocom detine acord de experimentare pentru Bucuresti (banda UHF, canalele 54 si 59) si Sibiu (banda UHF, canalele 54 si 47). Acorduri de acest gen detin si S.C. PRO TV S.A. pentru Bucuresti, S.C. Digital Terestrial Television S.R.L. pentru mai multe locatii din Maramures si S.C. Rom Media S.R.L. pentru Buzau”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Potrivit acestuia, autoritatea pe care o conduce „analizeaza cererea transmisa de SNR privind extinderea acordului de experimentare pentru alte 14 orase si va transmite raspunsul sau in cel mai scurt timp posibil”.

  • „Dat fiind faptul ca valabilitatea acestor acorduri inceteaza in momentul in care demareaza procedurile de acordare a multiplexelor nationale, aceste acorduri nu vor influenta procesul de tranzitie la televiziunea digitala, decat in masura in care vor fi permis testarea sistemului si popularizarea serviciului, sprijinand in acest fel procesul de tranzitie”, a mai spus Marinescu.

Potrivit noii strategii de trecere la televiziunea digitala terestra, in Romania se vor acorda sase multiplexe digitale terestre nationale, din care primul se va atribui fara licitatie catre SRTv cu obligatia ca pe acesta sa se retransmita exclusiv programele publice nationale de televiziune, free to air si cu obligatii de acoperire in teritoriu si populatie. SRTv ar urma sa opereze acest multiplex prin infrastructura proprie sau inchiriind infrastructura necesara de la alt operator. Celelalte cinci multiplexe ar urma sa fie acordate prin procedura de selectie competitiva.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro