Panica din benzinării: Consiliul Concurenței investighează situațiile în care prețurile au crescut foarte mult
Consiliul Concurenței a anunțat joi că monitorizează piața carburanților și investighează situațiile în care preturile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică. Cozi imense la benzinării au fost în toată țara în cursul serii de miercuri. Speriați că prețul la carburant va exploda peste noapte, șoferii au luat cu asalt stațiile de alimentare.
- ”Este o situație internațională dificilă și volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei. Companiile trebuie să își stabilească în mod independent politica de prețuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancționate de legislația în domeniu.
Reprezentanții Guvernului au anunțat miercuri că nu sunt probleme cu stocurile de carburanți, iar România nu are nicio problemă cu aprovizionarea benzinăriilor.
- „Conform datelor afișate de aplicația Monitorul Prețurilor, creșteri mari ale prețurilor carburanților s-au înregistrat la benzinăriile unui singur lanț de distribuție și unele benzinării independente din vestul tării. Acest lucru poate fi explicat de faptul că în Ungaria prețurile carburanților sunt plafonate, ceea ce a condus la penurie.”, spune Consiliul Concurenței.
Autoritatea precizează că prețurile practicate de benzinării pot fi aflate de consumatori prin utilizarea aplicației Monitorul Prețurilor, care este valabilă atât sub formă de aplicație web, cât şi ca aplicație mobilă (IOS și Android) ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play şi afişează preţurile pentru carburanţii standard și premium (benzină şi motorină) practicate în staţiile de distribuție, oferind multiple facilități de căutare, sortare și filtrare a datelor.
În plus, Consiliul Concurenței amintește că a aplicat mai multe sancțiuni pe piata carburanților. Astfel, 6 companii de distribuție a carburanților (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL) au fost amendate cu 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale, sancțiune confirmată de instanță în 2016.
De asemenea, trei companii din domeniul comercializării angro de carburanţi (SC Tinmar Ind SA Bucureşti, SC Planoil SRL Bucureşti, SC Planoil Industries SRL Bucureşti) au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 16.907.202 lei (aproximativ 3,7 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.
Ministrul Economiei: Nu cresc prețurile, s-a creat o psihoză / Ciucă a dispus controale în benzinării
Purtătorul pe cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a dat asigurări, miercuri seară, că „nu sunt probleme cu stocurile de carburanți”.
El a anunțat, miercuri seară, că premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la stațiile de alimentare cu carburant: „Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”.
Și ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că „România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării”.
- „Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanții Rompetrol și ai OMV Petrom și am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere și vor asigura livrările către clienți.
- Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică și să stea la cozi. AVEM SUFICIENTE STOCURI!”, a scris pe Facebook ministrul Energiei, Virgil Popescu.
El a mai spus că nu exista niciun motiv să crească prețurile, dar „sunt motive ca de mâine Guvernul să treacă la controale acolo unde au sărit prețurile”.
- „E o psihoză și de aceea spun că nu există niciun motiv să stăm la coadă și să întoarcem capul în vremea lui Ceaușescu”, a afirmat Popescu.
De unde a pornit panica privind explozia prețului benzinei și motorinei
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că nu va crește prețul carburanților, că „s-a creat o psihoză” și că vor fi controale la companiile care au majorat prețul la pompă.
„Fac un nou apel la calm: nu stați la cozi. Avem suficiente stocuri, deci NU există argumente pentru creșteri nejustificate și explozive ale prețurilor. Să nu ne lăsăm angrenați într-un război hibrid, mai ales în actualul context regional de securitate. Așa cum a anunțat și prim ministrul Nicolae Ciucă instituțiile abilitate vor demara acțiuni ample de control la benzinării pentru că NU VOM PERMITE SPECULA! Să nu intrăm în jocul celor care doresc destabilizarea României!”, a scris Virgil Popescu pe contul sau de Facebook.
Totodată, ministrul Virgil Popescu a declarat la Digi24 că toată panica a pornit de la „MOL din Beiuș”.
„Informația a fost rostogolită în social media, s-a creat panică”, a spus el.
De altfel, Agerpres scria că din cauza unor probleme la o rafinărie din Ungaria, MOL a înregistrat un deficit de carburanţi pe piaţa din România, compania scumpind carburanţii pentru flotele de transportatori la peste 10 lei pe litrul de motorină.
Premierul Ciucă a convocat joi, la 9:30, la Guvern pe președinții ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței, precum și pe ministrii Energiei și Economiei pe tema situației din benzinării și a controalelor anunțate aseară. Deciziile vor fi comunicate la finalul întâlnirii.