Sari direct la conținut

„Păpușarul” din umbră al Georgiei crede că Rusia merită scuze pentru războiul de cinci zile din Osetia de Sud

HotNews.ro
„Păpușarul” din umbră al Georgiei crede că Rusia merită scuze pentru războiul de cinci zile din Osetia de Sud
Miliardarul Bidzina Ivanișvili, liderul partidului „Visul georgian”, înființat de el, îi salută pe manifestanți, în timpul unui miting de susținere a „legii ruse”, organizat la Tbilisi, Georgia, pe 29 aprilie 2024. FOTO: Shakh Aivazov / AP / Profimedia

Cel mai puternic om din Georgia, miliardarul Bidzina Ivanișvili, a sugerat că țara din Caucazul de Sud și-ar putea cere scuze populației din Osetia pentru războiul din 2008 cu Rusia, care a dus la recunoașterea de către Moscova a celor regiuni georgiene separatiste, scrie presa georgiană, potrivit Reuters.

Moscova a recunoscut Osetia de Sud și o altă regiune separatistă, Abhazia, ca state independente după ce trupele ruse au respins o încercare a armatei georgiene de a recuceri Osetia de Sud în războiul de cinci zile în 2008. Cea mai mare parte a restului lumii continuă să recunoască însă aceste teritorii ca aparținând Georgiei.

Ivanișvili, un fost prim-ministru care este candidatul principal al partidului de guvernământ „Visul Georgian” la alegerile din 26 octombrie, a declarat că „regimul criminal” al fostului președinte Mikheil Saakașvili a declanșat războiul la ordinele unor puteri străine, potrivit postului public de televiziune georgian 1TV.

„Imediat după alegerile din 26 octombrie, cei care au instigat la război se vor confrunta cu justiția”, a declarat Ivanișvili, adăugând că georgienii își vor „cere scuze” apoi pentru război. El a vorbit în cadrul unui eveniment de campanie în orașul Gori, care a fost ocupat pentru scurt timp de trupele ruse în timpul războiului din 2008.

În timpul mandatului de prim-ministru, din perioada 2012-2013, dar și apoi, acest oligarh secretos și-a exercitat influența în mare parte din spatele scenei și este descris de mulți georgieni drept „păpușarul” din umbră al țării, nota The Guardian despre Ivanișvili, într-un articol publicat în luna mai, pe fondul protestelor masive față de „legea rusească”. Introducerea acestei legi, anul acesta, a generat cele mai mari proteste de când Georgia și-a declarat independența, reprimate brutal de forțele de ordine. Legislația impune ONG-urilor sau mijloacelor de informare în masă care primesc mai mult de 20% din finanţarea lor din străinătate să se înregistreze ca „agenţi de influenţă străină”, introducând, de asemenea, amenzi punitive pentru încălcarea prevederilor, precum şi cerinţe de divulgare a informaţiilor.

Saakașvili ispășește o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru abuz de putere și nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii, notează Reuters.

Partidul acestuia, Mișcarea Națională Unită (UNM), a transmis că afirmațiile lui Ivanșhvili sunt „o rușine națională” care servește intereselor Rusiei și consideră că declarația aparține unui „trădător”, potrivit Interpress News.

Georgia, o țară mică și muntoasă care și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică în 1991, este curtată de Occident, Rusia și China, iar mulți georgieni spun că țara se află la o răscruce de drumuri în perspectiva alegerilor de luna viitoare.

Osetia de Sud, situată la aproximativ 100 de kilometri nord de capitala georgiană Tbilisi, s-a desprins de Georgia într-un război din 1991-1992, în care au murit câteva mii de oameni. Populația de etnie georgiană din zonă a fost în mare parte expulzată din provincie.

Majoritatea celor care trăiesc acum în Osetia de Sud sunt etnic diferiți de georgieni. Ei spun că au fost absorbiți cu forța de Georgia în timpul regimului sovietic.

Un raport comandat de UE și publicat în 2009 arată că Georgia a declanșat războiul atunci când a atacat cu artilerie grea orașul Tskhinvali din Osetia de Sud, în noaptea de 7 spre 8 august 2008. Rusia a răspuns cu o forță copleșitoare, care, potrivit raportului, a depășit limitele rezonabile.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro