Sari direct la conținut

Parlamentarii audiază marți pe candidații pentru membrii CNA și pentru șefia Agerpres și ASF

HotNews.ro

Membrii comisiilor pentru buget și politică economică ale Camerei Deputaților și Senatului îi vor audia, marți, de la ora 10.00, pe candidații pentru numirea Consiliului ASF. În comisiile de Cultură vor fi audiați candidatul pentru șefia Agerpres și candidații pentru CNA, potrivit Mediafax.

Audierile candidaților la cele trei insituții ar fi trebuit să se desfășoare săptămâna trecută. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a precizat, marți dimineața, că audierile pentru șefia ASF au fost amânate, după ce, cu o seară în urmă, a spus că liderii partidului au ridicat o „problemă umană”, respectiv că lui Leonardo Badea i s-a fost promis că va primi un nou mandat în fruntea instituției.

„Eu aseară le-am spus colegilor că îl susțin pe Viorel Ștefan. Azi colegii mei au ridicat o problemă umană, în sensul că lui Badea i s-a cerut să-și depună candidatura pentru ASF, anul trecut, renunțând la funcția de parlamentar, dându-i-se asigurări pentru un nou mandat. Vom mai avea o discuție mâine dimineață, dar într-adevăr e o situație delicată”, a declarat, luni, la Parlament, liderul PSD Liviu Dragnea.

Întrebat dacă susținerea PSD va merge spre Leornardo Badea, el a indicat că „aceasta este linia”.

Dragnea a adăugat că îi reproșează lui Viorel Ștefan faptul că nu a fost hotărât „pe ce cale să meargă în carieră”.

„Viorel Ștefan are susținerea pentru foarte multe lucruri. Singurul reproș, nici măcar reproș, este că nu a hotărât pe ce cale să meargă în carieră, în ultimul an, dar Viorel Ștefan este un om pe care eu îl apreciez foarte mult”, a precizat liderul PSD.

Potrivit listei finale cu candidaturile înregistrate pentru funcțiile din Consiliul ASF, document obținut de MEDIAFAX, pentru funcția de președinte s-au înscris 7 candidați, printre care vicepremierul Viorel Ștefan, ministru interimar al Cercetării.

Astfel, pentru funcția de președinte ASF și-au depus candidaturile în Parlament: Leonardo Badea (actualul președinte ASF – n.red.), Micu Andrei-Răzvan, Sava Claudia Cătălina, Adrian Simionescu, Viorel Ștefan, Radu Toia și Mircea Ursache.

Pentru funcția de prim-vicepreședinte ASF și-au depus candidaturile Doina Elena Dascălu, Micu Andrei-Răzvan și Sava Claudia Cătălina.

Totodată, au fost amânate audierile și votul pentru CNA și pentru conducerea Agerpres.

„În Birourile Permanente s-a înregistrat o solicitare de la grupurile PNL și UDMR, solicitare prin care se dorea amânarea acestei audieri prin prisma faptului că un grup consistent de parlamentari ai PNL și ai UDR sunt prezenți la Congresul PPE. Discutăm de audieri foarte importante, pentru că discutăm de oameni care urmează să decidă partea din audio-vizual pentru următorii 5 ani. Ne apropiem și de termenul în care li se termină mandatul celor care sunt în momentul de față în CNA. Termenul este 19 decembrie, deci nu suntem într-o criză de timp, dar este normal ca ceste audieri să aibă un final fericit. Probabil săptămâna viitoare vor avea audieri și vot în plenul reunit pe persoanele audiate, și pentru CNA, și pentru ceea ce privește funcția de director general la nivelul Agerpres”, a declarat Cosmin Radu Preda, președintele comisiei de Cultură şi Media din Senat.

Parlamentarii urmează să audieze candidații pentru funcția de membru titular în cadrul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) pentru un mandat de 6 ani.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului propunerea ca fostul deputat PNL Cristina Pocora să ocupe funcția de membru titular CNA, în timp ce Guvernul a propus un director din Ministerul Fondurilor Europene.

Grupurile parlamentare ale PSD, PNL, UDMR, USR, precum și Președinția și Guvernul, au trimis Parlamentului propunerile de candidați pentru un mandat de 6 ani în funcțiile de membru titular și membru supleant la Consiliul Național al Audiovizualului, potrivit documentelor consultate de MEDIAFAX.

Astfel, pentru membru titular CNA și-au depus candidaturile următorii: din partea PSD – Maria Monica Gubernat, actual membru CNA, și Ramona Elena Sorescu, fost producător TV, din partea PNL Alexandru Kocsis Cristea, director adjunct la Muzeul Național Cotroceni, din partea UDMR – Borsos Orsolya Eva, actual membru CNA. USR l-a propus pe Ștefan Voinea, fost director de marketing în presa locală. Președinția o susține pe Cristina Ancuța Pocora, fost deputat PNL, în timp ce propunerea Guvernului este Adriana Mărgărit, director de comunicare la Ministerul Fondurilor Europene.

Pentru membru supleant, PNL a propus-o pe Oana Simona Dincă, consilier parlamentar la grupul liberal, UDMR pe Gabor-Szafta Szende, consilier la cabinetul președintelui formațiunii, USR – Ștefan Eugen Ghiorghiasa,fost jurnalist, iar Președinția o susține pe Alexandra Daria Pop, consilier prezidențial.

Și-a mai depus candidatura pentru un loc de membru în CNA și jurnalistul Grigore Cartianu.

Pe 30 decembrie 2018 expiră mandatele a șase membri CNA: Laura Corina Georgescu, Florin Gabrea, Răsvan Popescu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda și Borsos Orsolya Eva.

Consiliul CNA este compus din 11 membri. Durata mandatului membrilor Consiliului Național al Audiovizualului este de 6 ani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro