Sari direct la conținut

Parlamentul cipriot dezbate luni planul de salvare european, dupa solicitarea fara precedent a UE

HotNews.ro

Parlamentul din Cipru urmeaza sa se reuneasca, luni, pentru a incepe procesul de ratificare a planului de salvare negociat cu Uniunea Europeana, care a cerut ca toate depozitele bancare sa fie impozitate in schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro, scrie presa internationala.

Reuniunea parlamentara a fost stabilita initial duminica, dar a fost amanata.

Presedintele Nicos Anastasiades a declarat, in urma cu o zi, ca a ales varianta „cea mai putin dureroasa” sambata dimineata, cand a acceptat planul de salvare european.

Cu toate acestea, el a sperat ca Eurogrupul va amenda decizia sa pentru a limita impactul asupra micilor deponenti a acestui plan menit sa salveze tara de la faliment, prima din Uniunea Europeana care pune toti deponentii sa contribuie pentru salvarea tarii.

Presedintele conservator trebuie sa convoace cabinetul la ora 7:30 GMT (9:30 la Bucuresti) inainte de a vorbi la parlamentarilor dimineata tarziu. Votul Parlamentului trebuie sa aiba loc in jurul orei 14:00 GMT (16:00 la Bucuresti).

Parlamentul este intr-o cursa contra cronometru pentru a valida acest acord cu creditorii internationali inainte ca bancile sa se deschida, in principiu marti dimineata, dupa ce luni sunt inchise, pentru ca este sarbatoare. Multi oameni nemultumiti si-au manifestat interntia de a-si retrage banii din banci.

Luni dimineata, bursa din Hong Kong a scazut brusc cu 2% la o ora dupa deschidere, in timp ce controversata impozitare a cipriotilor a reinviat temerile de extindere a crizei din zona euro.

Cctivele bancare reprezinta de opt ori PIB al Ciprului. Numeroase firme offshore si-au stabilit acolo cartierul general, profitand de unul dintre cele mai avantajoase sisteme de impozitare din Uniunea Europeana.

Ciprul a acceptat sambata dimineata taxa fara precedent in UE asupra depozitelor bancare dupa ce Banca Centrala Europeana a amenintat ca va impinge tara in incapacitate de plata prin retragerea liniilor de finantare cu Laiki, a doua mare banca cipriota.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro