Sari direct la conținut

Partenerul „criptoreginei” Ruja Ignatova, dispărută fără urmă în 2017, a pledat vinovat pentru fraudă în SUA

HotNews.ro
Ruja Ignatova, pe lista celor mai cautate persoane de catre FBI, Foto: FBI / The Mega Agency / Profimedia Images
Ruja Ignatova, pe lista celor mai cautate persoane de catre FBI, Foto: FBI / The Mega Agency / Profimedia Images

Un bărbat cu cetățenie dublă, a Suediei și Marii Britanii, a pledat vinovat în Statele Unite pentru fraudă și spălare de bani după ce a vândut o criptomonedă falsă alături de una dintre cele mai căutate fugare din lume, o femeie cunoscută sub denumirea de „criptoregina”, relatează Reuters.

Karl Greenwood, în vârstă de 45 de ani, a fost arestat în Thailanda și extrădat Statelor Unite în 2018 pentru rolul său în lansarea și vânzarea OneCoin, o presupusă criptomonedă despre care procurorii federali din Manhattan afirmă că nu a fost altceva decât o schemă piramidală care i-a fraudat pe investitori de 4 miliarde de dolari.

Greenwood s-a aflat în detenție de la arestarea sa.

Acesta și-a recunoscut vinovăția la câteva zile după ce procurorii din statul american New York l-au pus sub acuzare pe Sam Bankman-Fried, fondatorul platformei de tranzacționare a criptomonedelor FTX, afirmând că acesta a furat miliarde de dolari din depozitele clienților.

„Această recunoaștere a vinovăției de către cofondatorul OneCoin pune capăt unei săptămâni în care procurorii din New York au trimis un mesaj clar că venim după toți cei care exploatează ecosistemul criptomonedelor prin fraudă”, a declarat într-un comunicat remis presei Damian Williams, procurorul-șef al statului.

Procurorii americani afirmă că Greenwood a fondat OneCoin la Sofia în 2014 alături de Ruja Ignatova, o cetățeană germană care s-a născut în Bulgaria supranumită „criptoregina”.

„Criptoregina” Ruja Ignatova, căutată în SUA și Europa

FBI a plasat-o pe lista sa a celor mai căutate zece persoane în luna iunie, procurorii din New York afirmând că încă nu au niciun indiciu cu privire la locul unde se află aceasta.

Europol o trecuse pe Ruja pe lista sa a celor mai căutate persoane cu o lună înainte, după ce poliția germană a înaintat o cerere în acest sens.

Site-ul Europol nota la momentul respectiv că aceasta este „suspectată că i-a convins pe investitori din întreaga lume să investească în această ‘monedă’ de fapt fără valoare”, precizând că oferă o recompensă de 5.000 de euro pentru orice informație care va duce la arestarea femeii în vârstă de 41 de ani.

OneCoin, despre care Ignatova susținea la un moment dat că are peste 3 milioane de utilizatori în întreaga lume, opera de fapt ca o rețea multilevel market care plătea membrilor comisioane pentru recrutarea altora, potrivit unui rechizitoriu întocmit de procurorii americani în 2019.

Fondatoarea schemei OneCoin a dispărut în urmă cu 5 ani

FBI-ul și procurorii federali i-au acuzat pe creatorii bulgari ai sistemului internațional de plăți bazat pe criptomoneda OneCoin, utilizat și în România la momentul respectiv, de fraudă în sistem piramidal.

OneCoin s-a dovedit a fi o înșelătorie – nu a existat nici un blockchain OneCoin în spatele său, iar fondatorii companiei dictau valoarea criptomonedei, nu piața, așa cum susțineau ei.

Ignatova a condus organizația din spatele OneCoin până când a dispărut fără urmă în octombrie 2017.

Fratele său, Konstantin Ignatov, i-a luat locul în fruntea organizației după dispariția acesteia. El a fost arestat în Statele Unite unde a pledat vinovat pentru înșelăciune și spălare de bani în luna noiembrie a anului trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro