„Pavel Dan”, o vaca buna de muls
Prin decizia nr. 6145 din 19. 12. 2006 se prevedea retrocedarea unui imobil teren si constructie in temeiul dispozitiilor Legii nr. 10-2001. Terenul se referea la parcela pe care e construita Scoala nr.
5 din Sancrai, Campia-Turzii si terenul de sport apartinand aceleiasi scoli, care se restituia numitei Stipsicz Ecaterina, domiciliata in Austria (cu domiciliul ales in Romania, localitatea Turda). Decizia prevedea intrarea in posesia imobilului la un an de la emiterea dispozitiei amintite.
Iata ca razboiul de defensiva al Angelei Marian (directoarea liceului Pavel Dan), cu scopul de a finaliza problema delicata a retrocedarii printr-un pact de neagresiune intre cele doua parti implicate, a ajuns la o prima concluzie: rascumpararea de catre Primarie a terenului, cu o contributie financiara din partea Ministerului Invatamantului.
O chirie “la cacealma”: 10. 000 de euro pe luna
Printr-o notificare din 4.04.2007, Stipsicz Ecaterina atentioneaza Primaria ca urmeaza sa vanda imobilul mai sus descris, astfel incat solicita manifestarea dreptului de preemtiune de catre autoritatile locale.
Mai susnumita afirma ca “pretul de vanzare negociat cu alte societati comerciale interesate de achizitionarea imobilului este de 1.000.000 de euro, modalitatea de plata fiind de 20% avans prin incheierea unui antecontract de vanzare-cumparare si 80% rest de plata la momentul incheierii actului autentic (care se va incheia cel mai tarziu in 30 de zile de la incheierea antecontractului)”.
Susnumita mai precizeaza ca suma a fost calculata la “minimul baremelor de piata”, dupa “informatii de la agentiile imobiliare”. Cu toate acestea, pretul fixat pentru un mp de teren, si anume 200 de euro, este enorm, avand in vedere ca Primaria vinde terenuri cu 2 euro/mp. In continuare, suma stabilita pe cladire este de 100.
000 de euro, scazandu-se doua treimi din valoarea reala prin aplicarea unui coeficient de uzura. Suma “cu cel mai obraznic fund” nu este reprezentata insa atat de pretul de vanzare, cat de chiria stabilita de numita pana la clarificarea situatiei: 10. 000 de euro lunar.
O negociere cuminte: unul propune, celalalt aproba
Primarul Ioan Vasinca a instiintat-o pe Stipsicz Ecaterina de dorinta Primariei de a face uz de dreptul de preemtiune in vederea rascumpararii imobilului, dar in urma unei expertize tehnice, pentru a avea o baza legala de la care sa poata incepe negocierea pretului.
Ei bine, se pare ca si expertiza efectuata de catre evaluatorul angajat de catre Primarie pentru acest caz (Lubinschi) a dat acelasi verdict: 200 de euro pe mp. Aceasta suma a turnat din nou paie pe foc in Consiliu, fiind generatoare de polemici. S-au format doua grupuri: unul anti-reevaluator (cu vocea consilierului Gal Avram in tonalitate crescendo) si unul pro-reevaluator (mult mai mare).
Consilierul PD, Cristian Haiduc, propune formarea unei comisii pentru organizarea unei licitatii cu minim 3 expertize (si din “juriu” sa faca parte si cate un consilier din fiecare comisie de specialitate a Consiliului local).
Orice asemanare cu realitatea e pur intamplatoare
Avram Gal, consilier PNTCD replica in forta: “Nu are rost sa se mai faca o expertiza. Sunt alti bani aruncati din Consiliul local (30 de milioane de lei vechi pentru o evaluare). Daca Ministerul Invatamantului nu este de acord cu suma, oricum va trimite un expert”. La aceasta afirmatie, consilierul Haiduc incearca o a doua pasa: “Faceti sofisme, domnule Gal!”
Ioan Vasinca propune pana la urma o formula de compromis, care sa mai potoleasca spiritele si sa inlature orice urme de suspiciune: formarea unei comisii care sa monitorizeze o noua expertiza. Cu greu s-a format si aceasta, care i-a inclus pe: Marius Bordea, Traian Giurgiu, Cristian Haiduc, Petre Pop.
Eu nu inteleg un lucru: cum a fost posibila o evaluare al carei pret sa cada exact pe suma exagerata impusa de Stipsicz Ecaterina? Ori autoritatile nu au simtul negocierii, ori “trebuia” ca o suma mare de bani sa iasa oficial pe usa bugetului local si apoi negocierea sa se faca intre cateva perechi de ochi.
Dar astea sunt doua variante logice pur speculative, asa ca orice asemanare cu realitatea este pur intamplatoare.