Sari direct la conținut

Paznicul de noapte rus care a desenat pe tabloul avangardist „Trei figuri” de la Centrul Elțîn a scăpat de condamnare

HotNews.ro
Paznicul de noapte rus care a desenat pe tabloul avangardist „Trei figuri” de la Centrul Elțîn a scăpat de condamnare

O instanță din Ekaterinburg a anulat condamnarea fostului paznic care a desenat ochi pe tabloul avangardist „Trei figuri” expus la Centrul Prezidențial Boris Elțîn din oraș, anunță Interfax.

„Instanța abrogă sentința împotriva lui [Alexandr] Vasiliev (…) din cauza absenței corpus delicti în acțiunile sale și anulează tratamentul obligatoriu de către un psihiatru”, a anunțat judecătorul de caz.

Acesta a mai precizat că în acțiunile paznicului de noapte în vârstă de 63 de ani în momentul comiterii actului nu a existat nicio intenție de vandalism, ci doar pagube aduse bunurilor altcuiva, fără desfigurare.

Avocatul lui Vasiliev a precizat însă că Galeria Tretiakov din Moscova, cea care deține tabloul și l-a împrumutat pentru expoziția din Ekaterinburg, are dreptul de a contesta această decizie la curtea de casație.

La începutul lunii februarie actul lui Vasiliev a atras atenția presei din întreaga lume după ce mass-media rusă a scris că un paznic de noapte „plictisit” a desenat ochi pe figurile unui tablou avangardist asigurat pentru 75 de milioane de ruble (aproximativ 740.000 de lire sterline la schimbul valutar de atunci).

„Cerneala a pătruns uşor în stratul de vopsea, deoarece albul de titan folosit pentru a picta feţele nu este acoperit cu lac de autor, aşa cum era adesea cazul în pictura abstractă din acea vreme”, a scris la momentul respectiv publicația de specialitate The Art Newspaper.

Cum a justificat paznicul de noapte desenarea tabloului

„Sunt un prost, ce am făcut”, a spus bărbatul care a fost concediat în prima sa zi de lucru la galerie.

Vasiliev, un veteran decorat care a luptat în războaiele din Afganistan şi Cecenia i-a spus jurnalistei Elena Pankratieva că a crezut că opera de secol XX a Annei Leporkaya era „un desen de copil” şi a susţinut că nişte adolescenţi l-au încurajat să picteze ochi pe aceasta.

„Copii de 16-17 ani stăteau în picioare, discutând de ce nu există ochi, gură, frumusețe! Erau fete în grup și mi-au zis: ‘Desenează ochii, lucrezi aici’”. Paznicul a relatat că i-a întrebat pe elevi dacă este opera lor, la care aceștia au răspuns că da. „Mi-au dat un stilou, am desenat ochii. Am crezut că sunt doar desenele lor din copilărie!” a mărturisit bărbatul.

Informațiile despre actul de vandalism au apărut încă din decembrie, dar abia două luni mai târziu tabloidele au preluat povestea şi internauţii au început să facă glume pe seama gestului său. Lui Vasiliev însă nu i s-a părut comic: părea în mod evident tulburat în timp ce explica cum colegii săi veterani l-au ajutat să obţină slujba de la Centrul Elţin, în ciuda rănilor sale semnificative.

Vasiliev și-a cerut ulterior scuze pentru fapta sa și a trimis 5.000 de ruble Galeriei Tretiakov. Experţii în restaurare de la galeria din Moscova au estimat că lucrările de restaurare ar costa 250.000 de ruble.

Instanța din Ekaterinburg a anulat acum verdictul instanței de fond care hotărâse în luna august ca fostul paznic de noapte să presteze 180 de ore de „muncă corectivă” și să fie supus unui tratament psihiatric obligatoriu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro