Sari direct la conținut

Pensionare la vârful SRI. Un general numit în mandatul lui Hellvig se pensionează la 48 de ani

HotNews.ro
Cristian Bizadea, Foto: Agerpres
Cristian Bizadea, Foto: Agerpres

Generalul Cristian Bizadea, adjunct al directorului Serviciului Român de Informații, se pensionează, la vârsta de 48 de ani. Bizadea a fost numit la vârful SRI în 2016, în mandatul lui Eduard Hellvig, și avea printre atribuții relația cu partenerii externi și coordonarea Academiei de Informații.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat pentru HotNews.ro că generalul Cristian Bizadea va ieși din sistem începând cu 1 iunie, după ce a cerut să se pensioneze, iar solicitarea i-a fost aprobată.

Marincea a spus că generalul Bizadea îndeplinea toate condițiile de pensionare și că și-a anunțat intenția de a se pensiona cu cel puțin 3 luni înainte de data de 1 iunie, când va pleca din SRI.

Următorul pas este ca președintele Klaus Iohannis să semneze decretul de pensionare.

Informația inițială despre pensionarea generalului SRI a fost publicată, pe surse, de G4Media.

Bizadea avea printre atribuții relația cu partenerii externi, coordonarea Academiei de Informații.

„A coordonat și contribuit la o bună parte din procesele de transformare instituțională a SRI”, scrie pe site-ul SRI, în scurta descriere a activității generalului.

Generalul Bizadea, numit în iulie 2016 la vârful SRI

Cristian Bizadea, în vârstă de 48 de ani, a fost numit adjunct al șefului SRI în iulie 2016, în mandatul lui Eduard Hellvig, numit în 2015 la conducerea Serviciului Român de Informații.

Înaintea numirii sale la vârful SRI, Bizadea a fost șef al Cabinetului Directorului SRI. De la angajarea în Serviciu, în anul 2001, a deținut diferite funcții în Direcția Generală Contraspionaj: locțiitor al șefului Direcției, șef de departamente de analiză, operațiuni și planificare.

„A coordonat și contribuit la o bună parte din procesele de transformare instituțională a SRI. În anul 2013 a obținut titlul de doctor în sociologie la Universitatea din București, cu teza intitulată „Orientul Mijlociu Extins – o perspectivă demopolitică”. Este lector universitar și a predat cursuri de analiză a informațiilor și analiză de risc la Universitatea din București și la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. Este licențiat în drept al Universității „Lucian Blaga” Sibiu și are un master în comunicare și relații publice, obținut la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București. Vorbește fluent limba engleză”, conform CV-ului publicat de SRI.

La acest moment, director interimar al SRI este prim-adjunct general Răzvan Ionescu. El a preluat conducerea interimară după demisia șeful SRI Eduard Hellvig în iulie 2023.

„Pietrificarea în funcţie nu este bună, ea poate conduce la setarea de obiective greşite pentru instituţie, la pierderea contactului cu realitatea socială, la confundarea funcției cu persoana care o deține. Nu vreau acest lucru nici pentru mine, nici pentru o instituţie care este mai valoroasă decât orice director pe care l-a avut”, susținea Eduard Hellvig la momentul demisiei.

Eduard Hellvig a fost numit director al SRI în 2015.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro