Peste 200 de arestări în dosarul unei escrocherii bancare în China
Poliţia chineză a anunţat arestarea a peste 200 de suspecţi în dosarul unuia din cele mai mari scandaluri bancare din istoria ţării, care a provocat manifestaţii publice de o amploare rar întâlnită în China, transmite marţi AFP.
Patru bănci rurale din provincia Henan din centrul Chinei au blocat în aprilie toate retragerile de fonduri, fără a da nicio explicaţie miilor de depunători afectaţi. Aceştia au protestat public de mai multe ori; cea mai mare demonstraţie a avut loc în iulie la Zhengzhou, la circa 600 de km la sud de Beijing, potrivit Agerpres.
Autorităţile au arestat imediat după aceea mai mulţi presupuşi membri ai unei organizaţii infracţionale acuzate că controla băncile respective din 2011 şi efectua plăţi ilegale prin intermediul unor credite fictive.
Luni, poliţia locală din Xuchang a comunicat că în dosarul acestei escrocherii au fost reţinuţi 234 de suspecţi şi s-au realizat “progrese semnificative” pentru recuperarea fondurilor deturnate.
Clienţii băncilor au început de luna trecută să îşi recupereze treptat economiile, iar autorităţile au promis că se vor face plăţi eşalonate, începând cu cei care au depozitele bancare cele mai mici.
Potrivit AFP, băncile rurale din China sunt puternic afectate de politica guvernamentală de limitare a bulei imobiliare şi a gradului de îndatorare. Instituţiile financiare din Henan sunt doar o parte din categoria mai largă care se confruntă cu probleme de lichiditate şi administrare.
Sute de protestatari paşnici care îşi cereau banii înapoi şi acuzau statul de pasivitate sau chiar de complicitate cu băncile au fost împrăştiaţi de persoane în ţinută civilă la un miting din iulie, neobişnuit în China.
În iunie, autorităţile din Henan au fost suspectate de utilizarea abuzivă a autorizaţiilor sanitare pentru a-i împiedica, sub pretextul infectării cu coronavirus, pe cei care intenţionau să protesteze. Autorizaţiile respective sunt necesare în China pentru accesul în marea majoritate a imobilelor, centrelor comerciale, spaţiilor publice şi mijloacelor de transport. Un permis “roşu” este echivalent de facto cu interdicţia de deplasare şi cu carantina.