Petrom a dat sah intregii piete a gazelor naturale din Romania
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale este intr-un mare impas. Sub motivul ca Romania va adera in curand la Uniunea Europeana, Petrom a decis “sa modifice usor preturile” la productia interna de gaze naturale. Distribuitorii au sarit in sus, iar autoritatea de reglementare nu are prea multe solutii.
Presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu, a declarat in exclusivitate pentru HotNews.ro ca a transmis o scrisoare catre cei doi distribuitori prin care ii anunta ca nu va recunoaste majorarile Petrom. Ce poate urma? Lupta in instanta, iar Cosmeanu spune ca Petrom este convinsa ca va obtine o hotarare judecatoreasca favorabila.
Petrom a transmis miercuri catre redactia HotNews.ro raspunsurile la o serie de intrebari adresate cu o zi inainte companiei in legatura cu reclamatiile facute de catre distribuitori catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).
Una zice ANRGN, alta face Petrom
Povestea pe scurt suna cam asa. Pretul final la gazele naturale catre consumatorii captivi (categorie unde intra mai ales populatia) este stabilit de catre ANRGN.
Potrivit prevederilor legale in vigoare, autoritatea a calculat preturile finale reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii captivi, pentru anul 2006, pornind de la un pret mediu anual al productiei interne de circa 115 dolari la mia de metri cubi.
Autoritatea mai sustine ca nivelul mentionat satisface cerintele UE privind alinierea graduala a pretului intern la cel de import, fiind asigurata o majorare medie anuala cu 25 dolari la mia de metri cubi fata de pretul mediu ponderat realizat in anul 2005.
Oficialii autoritatii considera ca acest pret acopera costurile de productie si marja de profit a producatorilor si impiedica o crestere accentuata a pretului final la consumator.
Daca Romgaz, al doilea mare producator de gaze naturale din Romania s-a conformat normelor ANRGN, Petrom a considerat ca are suficiente motive sa “majoreze usor preturile” la productia interna. Vestea a ajuns la urechile reprezentantilor autoritatii de reglementare de la distribuitori.
Ce au semnalat distribuitorii catre ANRGN
“ANRGN a stabilit pretul pentru productia interna la 330 RON/1000m3 pentru trimestrele trei si patru, in 2006. Petrom nu este de acord cu acest pret si cere pentru trimestrul trei un pret mai mare cu 10%, iar pentru trimestrul patru cu 25%.
E.ON Gaz Romania nu a acceptat aceste oferte ale Petrom pana acum din moment ce acestea nu erau in conformitate cu preturile de achizitie recunoscute de ANRGN. Din cauza acestei neacceptari, Petrom a stopat livrarile catre E.ON Gaz Romania incepand cu 1 septembrie 2006”, au declarat pentru HotNews.ro, oficialii distribuitorului.
Reprezentantii E.ON Gaz Romania spun ca distribuitorul “nu va mai putea sa garanteze siguranta aprovizionarii cu gaz fara livrarile de la Petrom”.
“Ca urmare, E.ON Gaz Romania ( neavand pana la aceasta data alta solutie ) va fi obligata sa accepte un pret mai mare. Aceasta va conduce la majorari ale pretului gazelor la nivelul consumatorilor”, au precizat pentru HotNews.ro, oficialii E.ON Gaz.
Explicatiile oferite de catre Petrom
Petrom este de acord cu faptul ca preturile pentru consumatorii captivi (care potrivit Petrom reprezinta circa 25% din aceasta piata), sunt reglementate de catre ANRGN.
„Restul de 75% din piata este reprezentata de consumatorii eligibili, pentru acest segment pretul formandu-se liber, pe baza mecanismelor economiei de piata si ca urmare a negocierii dintre producatorii si furnizorii de gaze” au declarat oficialii Petrom.
Pe de alta parte, declaratiile Petrom se bat cap in cap. Compania decide sa majoreze usor preturile la productia interna, in conditiile in care aceasta implica automat o schimbare a pretului final, aspect pe care de altfel Petrom nu il mai nuanteaza.
Acestia precizeaza doar ca „din pretul final pentru consumatorii captivi aprobat de catre ANRGN, o pondere de 30% se refera la pretul intern, in timp ce restul de 70% se refera la pretul de import, distributie si taxe”.
“In prezent, Petrom vinde productia proprie de gaze numai pe piata romaneasca si primeste un pret care reprezinta circa 45% din gazul rusesc care este importat in Romania.
Datorita faptului ca Romania va adera la Uniunea Europeana, cel mai probabil in 2007, recent Petrom si-a modificat usor preturile, la un nivel care este mai mic decat jumatate din cel al preturilor de import”, se arata in comunicatul de presa al companiei.
Petrom adauga ca „s-a angajat sa securizeze aprovizionarea cu gaze din Romania a consumatorilor captivi. A demonstrat deja ca acest lucru reprezinta o prioritate maxima si ca a contractat o capacitate suficienta de stocare.
Mai mult, compania este perfect constienta de implicatiile sociale ale oricarei cresteri a pretului la gaze in Romania si, cu diverse ocazii, si-a manifestat disponibilitatea de a identifica masuri pentru a proteja in mod special consumatorii captivi pe o perioada de tranzitie”.
Conflictul pe piata gazelor s-ar putea disputa in instantele judecatoresti
Stefan Cosmeanu este foarte suparat pe Petrom, iar argumentele aduse de oficialii companiei nu il conving.
“De ce Romgaz respecta regulile si ei nu? Pe mine nu ma intereseaza ce zic ei de consumatorii eligibili. Pe mine ma intereseaza piata captiva, populatia, pentru ca de aceea suntem aici. Peste jumatate din consumul de gaze naturale din Romania este realizat de catre acest segment. In aceste conditii, ar putea urma un lung sir de procese judecatoresti.
De altfel Petrom ne-a si comunicat acest lucru. Ei sunt de parere ca vor obtine o hotarare judecatoreasca favorabila. Daca se va intampla asa, banii va trebui sa-i scoatem tot de la populatie, de la consumatori”, a declarat Cosmeanu.
Presedintele autoritatii spune ca a trimis o scrisoare catre cei doi mari distribuitori prin care ii atentioneaza ca nu va recunoaste preturile practicate de Petrom.
In aceste conditii, distribuitorii au de ales: cumpara de la Petrom sau nu. E.ON Gaz Romania a anuntat deja ca nu are alta solutie in momentul de fata decat aceea de a cumpara la pretul impus de Petrom. Reprezentantii Distrigaz Sud, contactati de HotNews.ro marti, au precizat ca nu au inca un punct de vedere formulat dar ca se lucreaza la acest aspect.
Situatia de fata ar putea genera o crestere de 20% a pretului la gazele naturale de la 1 ianuarie 2007.
Analisti din piata dar si reprezentantii oamenilor de afaceri regreta privatizarea Petrom
Analistul economic, Dan Constantin, este de parere ca suntem in fata unei situatii inedite pe piata gazelor naturale.
“Petrom a devenit principalul furnizor de gaze naturale din Romania. Este pe un trend ascendent si mai mult, nu distribuie numai catre E.ON Gaz si Distrigaz Sud ci si-a creat si retele proprii de distributie. Ajungand direct la consumator, se foloseste de aceasta pozitie si incepe sa-si impuna propriile preturi.
ANRGN face apel sa se pastreze pretul de referinta, pentru ca altfel pot aparea incalcari ale legii concurentei. De altfel de asta nici nu se prea accepta in Uniunea Europeana sa fii si producator si furnizor”, a declarat Dan Constantin.
Analistul spune ca desi nu stie care sunt clauzele din contractul de privatizare a Petrom, este posibil ca acolo sa fie impuse totusi niste reglementari in privinta pretului la productia interna.
“Nu stiu care sunt clauzele din contractul de privatizare, este vorba de acele anexe care sunt confidentiale, pentru ca trebuie sa se spuna ceva acolo si despre preturile la productia interna de gaze”, a mai precizat Constantin.
Analistul economic, Cristian Badescu, este intrigat indeosebi de impasul in care se afla cei de la E.ON Gaz.
“Nu inteleg cum cei de la E.ON Gaz au ajuns sa spuna ca nu mai pot sa garanteze siguranta aprovizionarii cu gaz fara livrarile Petrom si ca in acest moment nu au alta solutie. Unul dintre beneficiile privatizarii distribuitorilor trebuia sa fie tocmai acesta, respectiv sa asigure distribuitorilor o independenta mai mare fata de furnizorii initiali.
Este o ciudatenie si iarasi ne intoarcem la povestea Petrom. Privatizarea Petrom a fost o mare prostie, pentru ca nu au existat niste motive temeinice”, sustine Cristian Badescu.
Tot miercuri, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si-a exprimat protestul fata de posibilitatea majorarii pretului la gaze si a precizat ca este impotriva privatizarii Romgaz dupa modelul folosit in cazul Petrom, deoarece ar provoca controverse legate de petul de vanzare si de alte conditii acceptate.
«AOAR considera nejustificata si inacceptabila anuntata intentie de crestere a pretului gazelor naturale, in conditiile in care costurile de productie permit realizarea unui profit de 100%, in conditiile actualelor preturi de vanzare.
Masura poate favoriza viitorul proprietar care-si va recupera costul achizitiei Romgaz din profitul obtinut in maxim un an, asa cum s-a intamplat in cazul Petrom”, se arata in comunicatul de presa al AOAR.
Asociatia mai cere printre altele ca in cazul mentinerii obligatiei de privatizare a Romgaz, sa fie organizate cel putin patru zone de exploatare care sa fie privatizate separat.
Ministerul Economiei isi face linistit planurile de iarna
Coincidenta sau nu, Ministerul Economiei si Comertului a anuntat miercuri luarea unor masuri pentru siguranta alimentarii cu gaze naturale in iarna 2006-2007. Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a solicitat producatorilor de gaze naturale Romgaz si Petrom sa prezinte periodic rezultatele monitorizarii permanente a livrarilor de gaze.
In perioada octombrie 2006 – aprilie 2007, cei doi producatori vor trebui sa transmita catre MEC actualizarea periodica a situatiei cantitatilor de gaze pe care le vor furniza catre sistemul de transport. S-a decis de asemenea, ca cele doua companii sa initieze o serie de proceduri interne menite sa asigure trecerea in conditii de siguranta a iernii 2006-2007.
Masurile vizeaza livrarea gazelor naturale in bune conditii si eliminarea eventualelor disfunctionalitati in alimentarea clientilor.
Seres a dispus constituirea unei comisii de monitorizare a aplicarii programului de iarna, formata din reprezentanti ai tututor institutiilor si companiilor responsabile de livrarea de gaze naturale catre consumatori. Comisia va avea intruniri saptamanale pe toata perioada derularii programului de iarna.