Pfizer a semnat un acord pentru a facilita accesul global la pastila sa anti-Covid-19
Gigantul farmaceutic american Pfizer a semnat un acord de licenţă voluntară care ar trebui să permită ca pastila sa anti-Covid-19 – odată autorizată – să fie distribuită şi în afara ţărilor bogate şi să combată mai eficient o pandemie care continuă să facă ravagii.
Anunţul a fost făcut în comun marţi de Pfizer şi Medicines Patent Pool (MPP), creat de iniţiativa internaţională medicală Unitaid, şi ar putea face posibilă adăugarea unui mijloc de combatere a Covid-19 la o paletă încă limitată, scriu AFP și Agerpres.
Producătorii de medicamente generice „cărora li s-au acordat sublicenţe vor putea furniza noul medicament în combinaţie cu ritonavir (un medicament utilizat împotriva virusului SIDA) în 95 de ţări, acoperind până la circa 53% din populaţia lumii”, a declarat un purtător de cuvânt al Unitaid, Hervé Verhoosen, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.
La începutul lunii noiembrie, Pfizer, care comercializează deja împreună cu compania germană BioNTech unul dintre cele mai eficiente vaccinuri împotriva Covid-19, a dezvăluit că antiviralul său oral PF-07321332 (Paxlovid) a fost eficient în proporţie de 89% în prevenirea riscului de spitalizare sau de deces la adulţii cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, conform rezultatelor intermediare ale studiilor clinice.
Pfizer nu va primi redevenţe pentru vânzări în ţările cu venituri mici
Prin acest acord, Pfizer calcă pe urmele concurentului său Merck, care a încheiat un acord similar cu MPP pentru pastila sa anti-Covid, Molnupiravir. Acesta din urmă prezintă, de asemenea, o rată de eficienţă ridicată.
Aceste rezultate promiţătoare nu au fost încă confirmate, a subliniat Esteban Burrone, şeful de dezvoltare a politicilor în cadrul MPP. Însă, dacă va fi cazul, disponibilitatea „va fi o chestiune de luni, nu de ani, însă nici de săptămâni”, a mai spus el.
Acordul anunţat marţi include toate ţările cu venituri medii inferioare şi inferioare şi ţările cu venituri medii superioare din Africa subsahariană, precum şi ţările cu venituri medii superioare care au atins acest statut în ultimii cinci ani, a precizat Hervé Verhoosen.
Pfizer nu va primi redevenţe pentru vânzări în ţările cu venituri mici şi va renunţa în continuare la redevenţe pentru vânzări în toate ţările acoperite de acord, cât timp Covid-19 rămâne clasificat drept o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
CITEȘTE ȘI:
- Joe Biden anunţă că Statele Unite şi-au asigurat achiziţia a milioane de doze din pilula anti-Covid-19 a Pfizer
- Rusia: Pfizer a primit aprobare să testeze Paxlovid, pilula sa antivirală pentru Covid-19
- Antiviralul Pfizer reduce cu 89% riscul de deces sau spitalizare la pacienții ce riscă forme grave de Covid-19 / Rezultatele, atât de bune că testele clinice au fost oprite mai devreme
- Pfizer, BioNTech și Moderna realizează un profit de peste 1.000 de dolari în fiecare secundă
- OMS va stabili în curând recomandările de utilizare a pastilelor antivirale contra Covid-19
- Paxlovid vs. Molnupiravir. Discuțiile UE cu Merck pentru furnizarea tratamentului său anti-Covid sunt mai avansate decât negocierile cu Pfizer
- Paxlovid vs. Molnupiravir. Ce știm despre cele două pastile-minune de la Pfizer și Merck care promit să reducă riscul de spitalizare și deces din cauza Covid-19