Sari direct la conținut

Pfizer solicită autorizarea medicamentului său anti-Covid în Statele Unite

HotNews.ro
Paxlovid - antiviralul Pfizer împotriva COVID, Foto: Dreamstime.com
Paxlovid - antiviralul Pfizer împotriva COVID, Foto: Dreamstime.com

Pfizer a anunțat marți că a solicitat autorizație de urgență în Statele Unite pentru pastila sa anti-Covid, un tratament foarte așteptat deoarece poate fi luat cu ușurință acasă în primele zile de la apariția simptomelor în cazul unei infecții, potrivit AFP.

Gigantul farmaceutic și-a depus cererea pentru acest tratament antiviral la Agenția pentru Medicamente din Statele Unite (FDA), a spus compania într-un comunicat.

Un tratament antiCOVID este destinat exclusiv și în mod specific persoanelor care deja au contractat boala și chiar suferă de pe urma ei, astfel încât să evite spitalizarea sau formele grave și să se poată vindeca cât mai rapid. De cealaltă parte, un vaccin anti-COVID, precum cele deja pe piață de aproape un an, sunt menite în special să prevină îmbolnăvirea persoanelor sau, dacă nu reușește, să diminueze din efectele nocive ale bolii și să protejeze persoanele inoculate de formele severe.

Eficiența tratamentului Paxlovid de la Pfizer

Testele clinice cu medicamentul antiviral pentru tratarea Covid-19 al Pfizer au fost oprite mai devreme mai devreme după ce acesta a arătat că reduce cu 89% riscul de spitalizare sau deces la adulții expuși la forma gravă a bolii, a anunțat vineri compania.

Testele clinice ale Pfizer, efectuate pe 1.219 de persoane, au studiat spitalizările sau decesele din rândul persoanelor cu forme moderate de Covid-19 ce aveau cel puțin un factor de risc pentru apariția formei grave a bolii, precum obezitatea sau vârsta înaintată.

Rezultatele preliminare arată că 0,8% dintre cei care au primit medicamentul Pfizer începând cel târziu în a treia zi de la apariția simptomelor au fost spitalizați și niciunul nu a murit în cele 28 de zile ce au trecut după tratament.

În rândul celor care au primit placebo, a existat o rată de spitalizare de 7% și 7 decese.

Procentajele au fost similare la pacienții tratați în primele 5 zile de la apariția simptomelor: 1% din cei care au primit Paxovid a fost spitalizat, comparativ cu 6,7% în grupul placebo, în care au fost și 10 decese.

În general, antiviralele, pentru a fi cât mai eficiente, trebuie administrate cât mai curând posibil, înainte ca infecția să preia controlul.

Antiviralul Pfizer ar putea salva 90% dintre spitalizări

Compania nu a dat detalii despre efectele secundare ale tratamentului, dar a spus că evenimente adverse au fost consemnate în proporție de 20% atât la cei care au primit medicamentul, cât și la cei din grupul placebo.

„Datele sugerează că antiviralul nostru candidat, dacă va fi aprobat de autoritățile de reglementare, are potențialul de a salva viața pacienților, de a reduce severitatea infecțiilor Covid-19 și de a elimina până la 9 din 10 spitalizări”, a declarat directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.

Pfizer spune că se așteaptă să producă peste 180.000 de cutii până la sfârșitul anului acesta și cel puțin 50 de milioane de cutii până la finalul anului 2022, din care 21 de milioane în prima parte a anului viitor.

Medicamentul Pfizer, parte a unei clase cunoscute drept inhibitoare, este menit să blocheze o enzimă de care coronavirusul are nevoie pentru a se multiplica.

Molnupiravir-ul Merck are un mecanism diferit de acțiune, menit să introducă erori în codul genetic al Sars-Cov-2.

Merck a vândut deja, anticipat, milioane de tratamente, Molnupiravir fiind aprobat săptămâna aceasta în Marea Britanie, SUA și alte țări.

De menționat că Pfizer studiază și dacă pilula sa poate fi folosită de persoane fără risc de a dezvolta o formă gravă de Covid-19, dar și dacă poate preveni infecția cu coronavirus la persoane expuse la virus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro