"Piata imobiliara se va diferentia, nu va scadea"
- Redactia Hotnews
Elfie de parere ca pretul locuintelor nu va scadea brusc si ca nici nu ar fi bine. El aduce o serie de argumente, bazate pe ideea ca piata imobiliara este dependenta de mersul economiei in general.
„Am tot citit si am tot auzit pareri despre evolutia pietei imobiliare si in urma lor am ajuns la cateva concluzii. Nu judec din perspectiva mea, ci incerc sa vad lucrurile in ansamblu.
1. O scadere a preturilor apartamentelor nu ar fi chiar ok pentru foarte multi oameni care deja au credit la banca. Un om care are 80 de mii credit si plateste 700 de euro pe luna ar fi destul de dezavantajat de o scadere a pretului apartamentului sau care acum valoreaza 100 – 120 de mii. Daca apartamentul sau ajunge la 90 de mii el a facut o investitie proasta, pentru care va trage toata viata. Ii va fi foarte greu sa-si mai schimbe locuinta, in urmatorii 10 ani. Iar in 10 ani blocurile ceausiste vor fi din ce in ce mai stricate.
2. Speculatorii nu joaca un rol atat de important pe piata in general, ci doar pe piata locuintelor noi. Sa facem un calcul, cam cat din piata e ocupata de speculatori sau investitori, cum vreti sa o luati? Un apartament din 20? Dar in ceea ce priveste apartamentele noi? Multi bucuresteni au doua apartamente, unul mostenit si unul pe care si l-au cumparat. Sunt ei speculatori?
3. Pretul locuintelor nu e dictat doar de piata imobiliara. Accesul la credite a dus la scumpirea apartamentelor, scumpire de care au profitat destui. Dar si intrarea in tara a veniturilor celor plecati afara si ceea ce se numeste „economie de consum” sunt facctori de luat in seama. Daca romanii vor plati mai putin pentru credite decat acum – adica la nivelul dobanzilor din Europa – acest lucru se va vedea si pe piata imobiliara.
4. Parerea mea este ca numarul locuintelor noi nu va creste chiar asa repede incat sa suplineasca cererea. Poate in 5 ani putem vorbi despre asta.
5. Cred ca piata se va diferentia. Vor creste preturile in continuare la un tip de locuinte, vor scadea la altele. Aceasta pare a fi tendinta.
6. In Budapesta preturile la apartamente sunt de vreo 2 -3 ori mai mici decat in Bucuresti. Dar rareori vezi un Audi pe strada. Ceea ce inseamna ca lucrurile functioneaza altfel acolo si nu este un bun exemplu. (poate e bine de investit in apartamente in Bulgaria sau in Ungaria)
8. Nu cred ca vor scadea preturile prea curand, dar nici nu vor creste mai mult de 10 la suta. Presiunea speculatorilor va disparea treptat, isi vor investi in alta parte banii, probabil. O scadere a preturilor se va produce doar in cazul unei nevoi mare de lichiditati, adica ori daca creste foarte tare economia, ori daca scade foarte tare.”
Comenteaza pe Forumul Hotnews