Sari direct la conținut

Piata Internetului mobil: cel putin 4% rata de penetrare preconizata in 2007

HotNews.ro

La un nivel inca redus fata de media europeana, piata internetului de mare viteza (in banda larga sau broadband) in Romania a ajuns la circa 1,8 milioane conexiuni, in crestere cu 136% fata de nivelul din anul anterior. Internetul are tendinta sa fie mobil si rapid, insa in randul unor categorii limitate de utilizatori.

Chiar daca operatorii de telefonie mobila sunt destul de optimisti in privinta apetitului romanilor pentru serviciile broadband, analistii spun ca deocamdata acesta este un segment care ii atrage in special pe oamenii de afaceri si ca mai trebuie sa treaca ani pana cand se va vorbi despre un potential ridicat de penetrare a acestor servicii in randul abonatilor la telefonia mobila.

[c:4:s]Initial, lansarea Internetului mobil de mare viteza a avut la baza nevoia oamenilor de afaceri de a accesa internetul, intranetul companiei sau de a trimite documente prin e-mail in conditii de mobilitate, atunci cand calatoresc in tara sau in strainatate.

ANRCTI: in 2007, rata de penetrare broadband va ajunge la 10%

Conform statisticilor ANRCTI, rata de penetrare broadband in Romania este de 8,2% in 2006, valoare ce plaseaza tara nostra sub media din Uniunea Europeana, de 15,6%, dar peste media celor zece state care au aderat in mai 2004, respectiv 6,8 %.

Potrivit sursei citate, din numarul total de conexiuni broadband, conexiunile mobile (CDMA/EVDO, EDGE, 3G) au o cota de piata broadband de 39%, depasind 680.000 de conexiuni la finele anului trecut (V. studiul ANRCTI – pagina 6).

La nivel european, cele mai ridicate niveluri de penetrare broadband sunt in Danemarca (30,3%). Olanda (29,8%) si Finlanda (26%), iar cele mai scazute se inregistreaza in Turcia (3%), Grecia (3,3%) si Polonia (4,5%).

“La patru ani de la liberalizare, competitia isi spune puternic cuvantul. Internetul de mare viteza este oferit prin solutii tot mai ingenioase si mai accesibile. In perioada ianuarie – decembrie 2006, numarul conexiunilor de acces la Internet in banda larga a inregistrat o crestere de 50%, accesul de tip broadband atingand o rata de penetrare de 8,2%.

Estimam pentru 2007 o rata de penetrare broadband de 10%”, a declarat pentru HotNews.ro Dan Georgescu, presedintele ANRCTI. daca se pastreaza raportul de anul trecut, rezulta ca aproape 4% rata de penetrare pentru Internetul mobil de mare viteza (peste 680 de mii de conexiuni mobile).

Pe de alta parte, conectarea in banda larga prin intermediul telefonului mobil a ajuns la viteze de 2 Gbps, prin serviciile 3G + si 3G broadband, recent lansate, ale companiilor de telefonie mobila. Astfel, este posibil ca piata sa creasca peste cota de anul trecut.

Segmentul serviciilor 3G broadband se adreseaza in special celor care detin deja un laptop si mai putin marii mase de abonati la telefonia mobila – considera Adrian Spinei, analist al pietei IT&C.

Romania – a saptea tara din Europa, unde Vodafone si Orange si-au lansat tehnologii broadband de ultima generatie

Vodafone Romania a fost a saptea divizie a grupului care a lansat, in 2006, serviciile 3G broadband, dupa Germania, Portugalia, Italia, Spania, Marea Britanie si Olanda.

“Personal, cred ca romanii au aratat un apetit foarte mare fata de noile tehnologii si ca Romania a ars etapele dezvoltarii tehnologice, fiind acum la un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al tarilor occidentale, in ceea ce priveste comunicatiile mobile. Serviciile 3G broadband s-au lansat in Romania aproape concomitent cu alte tari europene”, spune Liliana Solomon.

Coincidenta sau nu, Romania este a saptea tara europeana de lansare a serviciilor 3G+ si pentru Orange.

“Dupa Marea Britanie, Spania, Belgia, Franta, Slovacia si Polonia, filiala Orange din Romania lanseaza 3G+, oferind clientilor sai date mobile la viteza marita si transfer stabil 3G+/3G/EDGE, fara intreruperi atunci cand trec dintr-o zona acoperita 3G+ intr-o zona acoperita 3G/EDGE”, noteaza si Thierry Millet, director comercial Orange Romania.

Piata Internetului mobil de mare viteza

Scurt istoric

Primele lansari in banda larga a serviciilor de date mobile s-au petrecut in 2004 si 2005, cand principalii actori ai pietei, Orange si Vodafone, au inceput sa transmita video prin telefonul mobil (tehnologia EDGE la Orange in 2004, respectiv 3G a Vodafone, 2005).

Numar clienti – potentiali utilizatori

Atat Vodafone, cat si Orange declara ca are fiecare cate 400.000 de clienti inscrisi la serviciile 3G sau recent lansatul 3G in banda larga. Este vorba de tehnologia HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access), care ofera viteze de transfer de aproape 10 ori mai mari decat 3G, cu un potential de pana la 3,6 Mbps.

[c:2:d]Un sfert din populatie si 23 de orase: deocadata doar cu aceste arii de acoperire este disponibil, din 30 mai 2007, noul serviciu 3G broadband al Vodafone, prin care clientii se pot conecta mobil la Internet cu o viteza promisa de companie la 2,8 Mbps, de doua ori mai mare decat pana in prezent.

Vodafone Romania declara 400.000 de clienti 3G, in luna aprilie a anului in curs, la doi ani de la introducerea acestor servicii pe piata romaneasca.

Orasele in care este lansat serviciul: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Iasi, Constanta, Craiova, Ploiesti, Sibiu, Oradea, Targu Mures, Arad, Pitesti, Galati, Braila, Satu Mare, Baia Mare, Bistrita, Bacau, Buzau, Alba Iulia, Turda si Deva.

La Orange tehnologia HSDPA a fost lansata cu cateva zile in urma si este disponibila in retea de luni, 25 iunie, in reteaua Orange din zece orase, sub numele 3G+. Aceasta depaseste de pana la zece ori serviciile 3G lansate de companie in 2006, atunci cand viteza era de 384 kbps.

Oficialii companiei au declarat pentru HotNews.ro ca, Orange are, in prezent, peste 400.000 de clienti broadband.

“Estimam ca numarul celor care utilizeaza frecvent serviciile de date mobile in banda larga se va dubla pana la sfarsitul anului”, spune Thierry Millet, Director Comercial Orange Romania.

Reprezentantii celor doua companii de telefonie mobila prevad o crestere rapida a pietei.

“Penetrarea broadband este inca relativ redusa in Romania, dar vom asista la majorarea cererii pentru aceste servicii, pe viitor. Cercetarile de piata arata ca serviciile 3G broadband sunt asteptate de catre consumatorii din Romania.”, a declarat pentru HotNews.ro, Liliana Solomon, presedinte si chief executive officer, Vodafone Romania.

Oficialii companiei spun ca numarul de clienti 3G a crescut semnificativ imediat dupa lansarea serviciilor 3G broadband HSDPA cu viteza de pana la 1,8 Mbps in retea, in luna octombrie a anului trecut. Raportat la numarul total de clienti ai companiei, utilizatorii serviciilor 3G reprezinta aproximativ 5%.

La fel de increzatori sunt si reprezentantii Orange Romania.

“Vocea va ramane probabil pentru multa vreme cel mai popular serviciu, totusi, credem ca, odata cu lansarea 3G+, datele mobile vor genera cresteri importante pentru companie. Potrivit estimarilor noastre, o crestere de 10% a penetrarii telefoniei mobile in Romania genereaza o crestere de 0,5% a PIB, in plus fata de efectele indirecte asupra productivitatii.

Cu serviciile de broadband mobil, acest procent ar putea creste si mai mult”, a adaugat Millet.

Pana la sfarsitul acestui an Orange va mari viteza de descarcare a datelor la 7,2 Mbps si va introduce tehnologia HSUPA (High-Speed Uplink Packet Access) care va asigura o viteza de incarcare (upload) a datelor de pana la 1,92 Mbps.

Pe viitor, operatorul intentioneaza sa investeasca in dezvoltarea serviciilor de date mobile si sa extinda acoperirea 3G+ si 3G la cele 41 de orase resedinta de judet.

Ce cred analistii pietei

Adrian Spinei: 3G broadband ii are ca tinta pe oamenii de afaceri sau gulerele albe din firme

„Serviciile 3G broadband (HSDPA) nu se adreseaza decat in mod secundar celor care consuma Internet pe telefonul mobil. Motivele sunt doua – primul este numarul redus al terminalelor GSM compatibile HSDPA pe piata la ora actuala, cuplat cu pretul ridicat al acestora. Al doilea motiv este varietatea destul de scazuta de continut destinat telefoanelor mobile”, explica Adrian Spinei

Acesta spune ca “in majoritatea cazurilor “ este vorba “de ecrane in rezolutie QVGA 320×240 de pixeli, pe care vizionarea ocazionala a cate unui clip nu justifica broadband pentru transfer.

O melodie MP3 se descarca in sub un minut pe o conexiune de date 3G „clasic” la 384 kbps, si trebuie sa fii un consumator inrait de MP3-uri ca sa iti cumperi un mobil compatibil HSDPA numai din cauza muzicii”.

Adrian Spinei este de parere ca acest segment contine clienti care poseda un laptop si doresc sa se poata conecta oricand la reteaua firmei lor, la un server de e-banking ori de tranzactii bursiere.

“Este probabil util si pentru cei care lucreaza in presa, pentru transmiterea rapida a materialelor culese pe teren. Sunt cateva nise destul de clare carora se adreseaza diferitele formule de date care includ inevitabil un modem compatibil HSDPA”, adauga Spinei.

Nivelul investitiilor actuale

Potrivit reprezentilor companiei, Vodafone Romania a investit cateva zeci de milioane de euro in dezvoltarea retelelor 3G si 3G broadband si va continua sa investeasca pentru extinderea acestora.”Investitiile noastre se vor concentra in continuare pe extinderea retelei, in paralel cu imbogatirea portofoliului de produse si servicii 3G broadband”, a adaugat Liliana Solomon, precizand ca Vodafone are cea mai mare acoperire a retelei 3G broadband din Romania.

Pe de alta parte, directorul comercial al operatorului Orange a mai declarat pentru HotNews.ro ca investitiile in retelele 3G si 3G+ s-au ridicat la 30 de milioane de euro. Datorita planurilor de extindere teritoriala si imbunatatire a vitezelor de transfer, operatorul a anuntat ca va continua cu alocarea unor sume importante in reteaua de date mobile.

[c:3:d]Zapp va lansa serviciile 3G pre-comerciale spre sfarsitul acestui an

Potrivit informatiilor Zapp, operatorul a oferit servicii de date inca de la lansare, adica din 2001, prin intermediul tehnologiei CDMA 1X, care foloseste o banda de frecventa (de largime 1,25 MHz) atat pentru transmisii de date, cat si pentru voce.

In 2004, operatorul a lansat si serviciul de internet de mare viteza prin tehnologia CDMA2000 1xEV-DO, care ofera o viteza maxima de transfer de pana la 2,4 Mbps pentru download si de pana la 153,4 kbps pentru upload.

Zapp Online Express este serviciul wireless broadband, bazat pe tehnologia CDMA 2000 1xEV-DO (Evolution Data Optimized) si este disponibil in toate cele 40 de municipii resedinta de judet si in alte 24 de orase din tara.

“Intensificarea utilizarii serviciilor broadband precum si o diversificare a serviciilor de acest tip se va remarca pe masura ce vor creste vitezele de transmisii de date si aria de acoperire broadband si pe masura ce si preturile vor deveni mai accesibile.

Zapp ofera deja din 2006 conexiune broadband nelimitata ca volum sau timp la doar 39 dolari/luna, lucru care era de negandit pana de curand”, precizeaza Carmen Lazar, director de comunicare Zapp.

Castigatoare a uneia din ultimele doua licente 3G in 2006, compania a anuntat ca va lansa serviciile 3G pre-comerciale spre sfarsitul acestui an.

Zapp sustine ca va investi peste 50 de milioane de dolari pe piata broadband in acest an

Carmen Lazar a declarat pentru HotNews.ro ca aproximativ 25% din totalul veniturilor Zapp este dat de serviciile de date si ca pentru acest an compania asteapta o crestere semnificativa a acestui segment si implicit a veniturilor generate de serviciile de date.

Zapp intentioneaza sa investeasca in acest an peste 50 milioane de dolari pe piata broadband.

“Planurile de investitie Zapp pentru anul 2007 depasesc pragul de 50 milioane dolari. Investitiile cheie se refera la licenta 3G si spectrul aferent, precum si la achizitionarea echipamentelor necesare pentru dezvoltarea infrastructurii retelei”, a mai precizat Lazar.

Compania vrea sa-si dezvolte in 2007 atat business-ul de voce, cat si cel de date prin lansarea de noi produse.

“Pe partea de date, accentul va fi pus pe dezvoltarea vitezelor de date si a calitatii serviciilor.

Acest lucru se va realiza in doua etape, primul fiind lansarea unei evolutii -REV A – la oferta noastra curenta Zapp Online, care va creste vitezele de descarcare pana la 3.1Mbps, iar spre sfarsitul anului vom lansa serviciile 3G pre-comerciale, moment in care vom deveni si mai competitivi pe acest segment”, a explicat Lazar.

Cosmote vrea o licenta nationala WiMax

Desi a pierdut anul trecut cursa pentru o licenta 3G, Cosmote ofera in prezent transfer de date rapid si access la aplicatii Internet special proiectate pentru telefonul mobil prin GPRS, prin intermediul serviciului i-mode, iar pentru acest an operatorul vrea sa castige o licenta WiMax, cel mai nou sistem pentru extinderea penetrarii broadband in Romania.

“Cosmote va participa anul acesta la licitatia de atribuire a unei licente nationale WiMax, cu scopul de a oferi mai multe beneficii si optiuni clientilor sai. Cosmote va continua si pe viitor sa analizeze oportunitatile de dezvoltare ale unor servicii inovatoare si tehnologii avansate”, au precizat pentru HotNews.ro, oficialii Cosmote.

“Poate peste un an, doi, cand mobilele cu ecrane mari, autonomie buna si compatibilitate HSDPA se vor fi ieftinit suficient, cand continutul dedicat acestora va fi explodat ca varietate si continut, sa putem vorbi despre un potential ridicat de penetrare a serviciilor broadband in randul abonatilor la telefonia mobila. Piata are putere de a creste masiv, dar va mai dura”, considera Adrian Spinei.

Concluzie: potentialul de crestere al abonatilor la acest gen de oferte este limitat la numarul de posesori de laptop din Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro