Plagiatori, vi se pregateste ceva…
A trecut oarecum neobservata modificarea si completarea orin ordonanta 28 din 31 august 2011, aparuta in MO 628 din 02 septembrie 2011, a Legii 206/2004, privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare.
Ordonanta contine prevederi extrem de dure impotriva plagiatorilor de meserie sau doar de ocazie, asa incat sper ca expunerea publica cat mai larga a prevederilor sale sa-i determine pe amatorii de „inspiratii” nelegale sa se gandeasca de doua ori inainte de a da „copy-paste”.
Abaterile de la buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare sunt detaliate intr-un supliment de articol:
“Art. 21. –
(2) Abaterile de la normele de buna conduita prevazute la art. 2 lit. b), in masura in care nu constituie infractiuni potrivit legii penale, includ:
a) plagiatul;
b) autoplagiatul;
c) includerea in lista de autori a unei publicatii stiintifice a unuia sau mai multor coautori care nu au contribuit semnificativ la publicatie ori excluderea unor coautori care au contribuit semnificativ la publicatie;
d) includerea in lista de autori a unei publicatii stiintifice a unei persoane fara acordul acesteia;
e) publicarea sau diseminarea neautorizata de catre autori a unor rezultate, ipoteze, teorii ori metode stiintifice nepublicate;
f) introducerea de informatii false in solicitarile de granturi sau de finantare, in dosarele de candidatura pentru abilitare, pentru posturi didactice universitare ori pentru posturi de cercetare-dezvoltare.
Descrierea este mult mai ampla, amatorii o pot gasi aici.
De exemplu,“Art. 41 (2) O persoana nu poate participa in mod direct, ca expert evaluator, sau indirect, prin luarea de decizii nominale de selectie directa ori excludere a expertilor evaluatori insarcinati cu evaluarea unei institutii, unui proiect, unei oferte sau unui candidat, daca respectiva persoana face parte din lista de personal a institutiei, proiectului ori a ofertei evaluate sau a altor proiecte ori oferte depuse spre finantare in cadrul aceleiasi linii de finantare, licitatii sau cereri de oferta ori daca se afla in urmatoarea relatie cu candidatul sau cu persoanele din lista de personal a proiectelor, ofertelor ori institutiilor evaluate: sunt soti, afini sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv.
Cine cerceteaza abaterile?
Art. 42 (2) Consiliul National de Etica are obligatia sa analizeze sesizari sau contestatii in oricare dintre urmatoarele cazuri:
a) daca prima etapa a produs un raport in termenul prevazut la art. 11 alin. (3) si daca la sesizare sau contestatie este anexata o copie simpla, in format scris ori electronic, dupa raportul elaborat in cadrul primei etape;
b) daca prima etapa nu a produs un raport in termenul prevazut la art. 11 alin. (3).
(3) Se excepteaza de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizarile sau contestatiile care vizeaza conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica, care sunt analizate direct de Consiliul National de Etica.
Care sunt pedepsele?
“Art. 14. –
(1) Pentru abaterile constatate de la buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare, Consiliul National de Etica stabileste aplicarea uneia sau mai multora dintre urmatoarele sanctiuni
a) avertisment scris;
b) retragerea si/sau corectarea tuturor lucrarilor publicate prin incalcarea normelor de buna conduita;
c) retragerea calitatii de conducator de doctorat si/sau a atestatului de abilitare;
d) retragerea titlului de doctor;
e) retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea;
f) destituirea din functia de conducere din institutia de cercetare-dezvoltare;
g) desfacerea disciplinara a contractului de munca;
h) interzicerea, pentru o perioada determinata, a accesului la finantare din fonduri publice destinata cercetarii-dezvoltarii;
i) suspendarea, pe o perioada determinata de timp intre 1 an si 10 ani, a dreptului de inscriere la un concurs pentru ocuparea unei functii superioare ori a unei functii de conducere, de indrumare si de control sau ca membru in comisii de concurs;
j) indepartarea persoanei/persoanelor respective din echipa de realizare a proiectului;
k) oprirea finantarii proiectului;
l) oprirea finantarii proiectului, cu obligativitatea returnarii fondurilor.”
(12) Se interzice ocuparea posturilor de cercetare-dezvoltare de catre persoane care se fac vinovate de abateri grave de la buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare. Se anuleaza concursul pentru un post de cercetare-dezvoltare ocupat, iar contractul de munca cu institutia de cercetare-dezvoltare inceteaza de drept, indiferent de momentul la care s-a dovedit ca o persoana a realizat abateri grave de la buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare. Constatarea abaterilor grave si identificarea persoanelor vinovate se fac de catre Consiliul National de Etica, conform legii.”
Desi Ordonanta nu e foarte clara in privinta retroactivitatii ei, in sensul daca se aplica sau nu si pentru abateri petrecute inaintea aparitiei sale, exista in Legea Educatiei Nationale (LEN)
Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro