Plecați în vacanță? Nu folosiți niciodată cafetiera din camera de hotel!
Se spune că hotelurile cele mai bune sunt cele în care te poți simți ca acasă. Dar în timp ce un pat confortabil și un televizor modern sunt de dorit, alte elemente – la prima vedere agreabile – pot fi chiar surse de necazuri.
BestLife dezvăluie de ce nu trebuie să băgați în seamă un aparat aparent folositor.
Experți avertizează: nu folosiți cafetiera din camera de hotel!
Oriunde v-ați afla, păstrarea obiceiurilor matinale preferate este importantă pentru dispoziția pe tot parcursul zilei. Dacă doriți porția de cofeină cât mai devreme, e mai bine s-o comandați la „room service” sau chiar să găsiți cafeneaua apropiată.
Deși pare cât se poate de convenabil, experții spun că trebuie evitată cafetiera din cameră, deoarece poate fi foarte murdară.
Studii au descoperit aparate ticsite cu bacterii
O curățare superficială și ștergerea prafului lasă cafetiera din camera de hotel părând în ordine. Dar cercetarea cu microscopul dezvăluie cu totul altceva.
Cercetători de la Universitatea din Valencia au luat mostre din nouă aparate Nespresso care fuseseră folosite timp de un an în hoteluri.
„Rezultatele au evidențiat prezența unor comunități variate de bacterii în toate mașinile studiate”, au scris autorii, precizând că au identificat de la 35 la 67 de germeni în fiecare – cantitate descrisă ca „de la moderată la puternic abundentă” – inclusiv unii asociați cu infecții urinare și pneumonie, după cum a informat revista Travel & Leisure.
Nici cafeaua de la recepție nu este o opțiune mai bună
(Pauză de cafea la seminar)
Chiar dacă precauțiile din vremea pandemiei au făcut o prezență tot mai rară, și cafeaua oferită la discreție în zona recepției poate fi la fel de „murdară”.
„În studile de trasabilitate a răspândirii virusului, am aflat că mânerul cănii cu cafea de pe bufetul oferit în pauză la diferite evenimente este unul din primele articole contaminate”, a spus pentru revista Smarter Travel dr. Charles Gerba, Ph.D., profesor de microbiologie și științele mediului la University of Arizona. „Așa că mai bine beți-vă cafeaua dimineața!”
Igienizarea cafetierei este neglijată și la birou, și acasă
Fie că sunt într-o cameră de hotel sau nu, oamenii tind să considere că o cafetieră va funcționa etern câtă vreme e umplută cu apă și băgată în priză.
Dar toate aparatele – inclusiv mașinile Nespresso studiate – cer o întreținere periodică, inclusiv cu oțet pentru a îndepărta mucegaiul și bacteriile.
„Rezultatele noastre arată, pentru prima oară, că filtrarea cafelei în aparatele standard cu capsule oferă condiții din cele mai bune pentru înmulțirea bacteriilor”, au scris autorii de la Valencia.
„Prezența tipurilor de bacterii cu proprietăți patogene și de reapariție după clătirea containerului pentru capsule susține puternic necesitatea întreținerii periodice a aparatelor.”
Sursă foto: Photo259895425©Alexander Shapovalov|Dreamstime.com