Sari direct la conținut

Politic Show: Basescu „taie” parlamentari doar pe hartie; Cat de mare ne este, de fapt, Parlamentul; Cate partide, atatea variante de Guvern, iar IPP, acuzat de discriminare

HotNews.ro

Basescu „taie” parlamentari doar pe hartie. Presedintele promite reducerea numarului de alesi si legislativ unicameral, desi decizia o ia parlamentul, indiferent de rezultatul referendumului. Convocarea unui referendum pentru parlament unicameral si reducerea numarului de alesi in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale a provocat controverse in presa si in opinia publica. Presedintele Traian Basescu s-a folosit de dreptul pe care il are de a convoca un referendum pentru a-i da posibilitatea candidatului Traian Basescu sa aiba o arma de campanie, noteaza EvZ.

In editorialul „Eu de ce mai votez?…„, Silviu Sergiu scrie: „Singurul instrument de presiune pe care-l mai avem fata de clasa politica este sa votam schimbarea, indiferent daca mai credem sau nu in ea. In preajma alegerilor, romanii care refuza sa capituleze in fata unei clase politice, in marea ei majoritate, detestabile se confrunta cu aceleasi dileme. Isi spun in sinea lor ca nu se vor mai duce la vot, ca s-au saturat sa aleaga raul cel mai mic, ca nu vor putea niciodata sa dea un vot util, ca actuala clasa politica nu le mai poate oferi nimic. Isi aduc insa aminte ca, acum douazeci de ani, pe strazi au murit tineri care visau sa voteze, dar n-au mai apucat. Ca dreptul la vot este un drept fundamental, printre putinele care le-au mai ramas intr-o democratie tot mai artificiala. Ca cel mai mare pericol pentru democratie este indiferenta”. Integral in EvZ.

Cat de mare ne este, de fapt, Parlamentul. Actualul Parlament bicameral, pentru reducerea caruia la o singura camera se va vota duminica, este considerat „aglomerat” de adeptii trecerii la sistemul unicameral. Datele arata insa ca tara noastra se plaseaza pe locul opt din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) in ceea ce priveste norma de reprezentare, adica numarul de locuitori care sunt reprezentati de un parlamentar. Cu cat parlamentarii sunt mai multi, cu atat norma de reprezentare este mai mica. Unui parlamentar roman ii revin 46.709 de locuitori, in timp ce un parlamentar grec reprezinta 35.666 de cetateni. Grecia, care are aproape jumatate din populatia Romaniei, are 300 de parlamentari, scrie Adevarul.

Cate partide, atatea variante de Guvern. Cu cine vor sa se alieze liderii politici. Liderii partidelor par sa fi stabilit politica de aliante pe care ar urma sa o aplice dupa alegerile prezidentiale. Pana in prezent, ei au vorbit doar despre preferintele pe care le au pentru a forma o majoritate dupa 6 decembrie, scrie Gandul.

IPP, acuzat de discriminare. Dezbaterea organizata de IPP a declansat un nou razboi electoral. PRM a trimis scrisori Avocatului Poporului, BEC, CNA si CNCD, reclamand faptul ca n-a fost invitat la dezbaterea organizata de IPP. “Organizatorii se bazeaza, chipurile, pe rezultatele unor asa-zise institutii de sondare a opiniei publice, de fapt de manipulare a alegatorilor. Se pregateste, astfel, incalcarea prevederilor legale, respectiv a Legii 370/2004 si OUG nr. 95/2009, pentru ca in ultima zi a campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, din 22 noiembrie a.c., sa aiba loc, in studiourile publice si private, o dezbatere televizata organizata de catre Institutul pentru Politici Publice la care vor participa numai 3 candidati dintre cei 12 inscrisi in cursa prezidentiala”, se mai arata in scrisorile partidului condus de Vadim Tudor, scrie Gardianul.

Dosarul Flota, readus in actualitate la dezbaterea televizata. In ape electorale tulburi. Crin Antonescu si Traian Basescu au avut, vineri seara, la dezbaterea prezidentiabililor de la Palatul Parlamentului, mai multe replici taioase pe tema dosarului Flota. „Nu va intreb de Omar Hayssam”, a spus Antonescu. „Bine faceti, ca ar avea replica Mircea Geoana”, a raspuns Basescu. „…Nici ce a facut domnul Geoana la Moscova…”, a continuat liderul PNL. „Nu, ca va poate raspunde el”, a dus Basescu dialogul mai departe, scrie Cotidianul.

Averile candidatilor. Extremele Becali si Cernea. Candidatii la alegerile prezidentiale, cu sanse, potrivit sondajelor, au averi aproximativ egale. Exceptiile le fac Gigi Becali, candidatul PNG, cu cele mai multe proprietati, si la polul opus candidatul verde, Remus Cernea. Starea de mijloc se pare ca le prieste familiilor Antonescu, Geoana si Basescu, vazuti ca principalii competitori, care au in proprietate, in principiu, cate un apartament in Bucuresti si, eventual, o casa de vacanta, economiile lor declarate cifrandu-se, conform declaratiilor de avere depuse la Biroul Electoral Central (BEC), la niveluri de aproximativ 200.000 de euro. Candidatul Partidului Verde la Presedintie, Remus Cernea, nu are, conform declaratiei de avere, absolut nici o proprietate, scrie Gardianul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro