Politic Show: Care este scenariul de rezerva al premierului Ponta; Manageri privati la stat, un proiect esuat. Ce a cerut FMI, ce i-a iesit Guvernului; Dan Diaconescu: "Nu facem alianta cu nimeni"
Dragnea, Crin si Felix isi iau partea leului in Guvernul Ponta 2. Daca desemnarea in functia de premier a fost doar o formalitate, pentru liderul PSD greul a inceput odata cu negocierile pentru impartirea portofoliilor in noul guvern. Victor Ponta este, de ieri dimineata, noul premier desemnat al Romaniei si a trecut deja la negocierile pentru formarea guvernului. Daca nominalizarea sa de catre presedintele Traian Basescu s-a dovedit o formalitate, negocierile cu colegii din USL au fost mult mai dificile. O dovada poate fi expresia incruntata pe care o arbora premierul la sfarsitul zilei. Pana la aceasta ora este cert ca Executivul va apartine exclusiv USL. UDMR nu a fost primita la guvernare. Vor exista trei functii de vicepremier. Presedintele PNL, Crin Antonescu, si-a impus punctul de vedere, astfel ca functia de ministru al Apararii nu-i va reveni liderului UNPR, Gabriel Oprea. Acesta va fi vicepremier, dar fara portofoliu, scrie EVZ.
Comisia de la Venetia: pucistii din iulie sunt vinovati pentru toate capetele de acuzare. Raportul Comisiei de la Venetia privind turbulentele politice din Romania din vara acestui an i-a gasit raspunzatori pe cei care au instrumentat suspendarea presedintelui pentru toate faptele ce le-au fost imputate, inclusiv cele asupra carora Curtea Constitutionala a refuzat sa se pronunte. Revocarea Avocatului Poporului si a presedintilor celor doua Camere, folosirea ordonantelor de urgenta pentru a lipsi de puteri Curtea Constitutionala si pentru a anula cvorumul la referendumul pentru demiterea presedintelui, precum si suspendarea in sine, chiar daca aceasta a fost confirmata ulterior de o larga majoritate – toate aceste actiuni au fost considerate ca incalcand principiile constitutionale si ale statului de drept de catre Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept, cunoscuta si sub numele de Comsia de la Venetia, anunta Adevarul.
Basescu: Votul uninominal a fost o greseala. Nu se poate introduce decat atunci cand e echilibru. Presedintele Basescu le-a cerut liderilor partidelor, in intalnirea de luni de la Cotroceni, sa nu stimuleze traseismul, el aratand ca, desi a sustinut votul uninominal, acum nu poate spune ca acesta nu a fost o greseala si apreciind ca uninominalul se poate introduce doar atunci cand este echilibru, potrivit Mediafax. „Vreau sa mai stiti un lucru: din punctul meu de vedere, cred ca ar trebui sa nu stimulati traseismul. Avem o lectie si unii, si altii din legislatura trecuta si parerea mea este ca ne-a facut mult rau traseismul politic. Am convingerea ca si unii, si altii ne-am invatat lectia: ce inseamna majoritati d-astea conjuncturale, fara ideologii”, le-a spus Traian Basescu liderilor partidelor parlamentare. El a apreciat ca si votul a aratat ca electoratul nu este pregatit pentru uninominal, informeaza Romania Libera.
Dan Diaconescu: „Nu facem alianta cu nimeni”. Fondatorul PPDD, Dan Diaconescu, a declarat, la postul B1 TV, ca parlamentarii din partidul sau nu vor face alianta, in opozitie, cu niciun alt partid. „Daca vor dori oameni din Parlament sa intre in grupul nostru parlamentar, va fi foarte bine. Dar noi aliante nu vom face cu nimeni. Nici cu Forta Civica, nici cu ARD, nici cu UMDR. Sunt sase oameni in afara de PDL, noi ii asteptam la noi. Nu de alta, dar vad ca grupurile lor nu se opun actualei guvernari”, a declarat Dan Diaconescu la B1 TV. „Vad ca grupul lor nu se opun noului Guvern. Ii asteptam si pe parlamentarii din PSD, pe care ii va exclude domnul Ponta, in PPDD. Avem nevoie de cat mai multi parlamentari pentru introducerea unor motiuni”, a mai spus Diaconescu, scrie EVZ.
Manageri privati la stat, un proiect esuat. Ce a cerut FMI, ce i-a iesit Guvernului. Ministerele Economiei si al Transporturilor au cheltuit inutil milioane de euro pentru a recruta directori independenti la companiile de stat dun subordine, dovedind ca nu vor sa renunte la controlul politic asupra robinetelor cu bani publici. Din aproape 60 de companii, doar cateva au manageri privati. Una dintre cele mai ferme cerinte ale FMI pentru curatarea de capuse politice a companiilor publice a ramas doar pe hartie, cu toate ca termenul-limita 31 decembrie bate la usa. Pentru a scapa de cheltuielile exagerate, impuse politic, aproape 60 de companii ale statului ar trebui sa aiba manageri privati. Adica profesionisti (in primul rand) independenti, capabili sa le gestioneze astfel incat din „gauri negre” sa le transforme in companii viabile, profitabile, eventual pregatite pentru privatizare. N-a fost sa fie asa – ba, mai mult, in unele cazuri au aparut nume din lumea politica exact pe locurile care trebuiau ocupate de managerii deja recrutati, anunta Adevarul.
Care este scenariul de rezerva al premierului Ponta? Premierul desemnat, Victor Ponta, a renuntat pentru moment la alianta cu UDMR, cu toate ca negocierile cu liderii maghiari vor fi reluate la inceputul anului viitor, atat pentru clarificari, cat si pentru proiecte pe termen mai lung. Tratativele cu UDMR raman deschise, cu atat mai mult cu cat unii dintre baronii rosii, care s-au impotrivit combinatiilor cu politicienii maghiari, s-au dovedit in cele din urma destul de flexibili. Astfel, de exemplu Radu Mazare, presedintele PSD Constanta, a declarat fara inhibitii ca ar fi de acord cu participarea maghiarilor la guvernare „daca ni-i baga pe gat cei din Europa si americanii”. In plus, presedintele UDMR a anuntat galant ca formatiunea pe care o conduce va face o opozitie „constructiva”, chiar daca la votul din Parlament va vota impotriva Cabinetului Ponta, informeaza Romania Libera.