Sari direct la conținut

Politic Show: Cum poate PDL sa incurce planul USL de revizuire a Constitutiei; PNL ar putea renunta la paritate pentru liste comune cu PSD; Independenta justitiei, o pacoste pentru demnitari. Cum au incercat liderii europeni sa influenteze instantele

HotNews.ro
Politic show, Foto: Colaj foto
Politic show, Foto: Colaj foto

Interviu cu Cristian Diaconescu: Ma astept la o revansa a lui Ponta impotriva regimului Basescu. Consilierul prezidential Cristian Diaconescu, 54 de ani, spune ca in aceasta perioada la granita Romaniei „se confrunta o serie de interese strategice foarte importante” si ca este vorba despre „un joc dur”. Din aceasta confruntare, care ar putea afecta viitorul R. Moldova, nu lipsesc nici Federatia Rusa, nici Romania, dupa cum explica fostul ministru de Externe. Consilierul presedintelui crede, pe de alta parte, ca amenintarile din ultima perioada la adresa lui Traian Basescu si a apropiatilor sai nu fac parte dintr-o „retorica simpla” si se asteapta la o revansa din partea regimului Ponta, scrie Romania libera.

Alegeri de-a valma de dragul Constitutiei. Pentru a creste prezenta la referendumul pentru validarea Constitutiei, USL se pregateste sa faca un talmes-balmes in care sa sincronizeze acest scrutin cu europarlamentarele, dar si cu alegerile partiale pentru parlamentari si alesi locali. Potrivit unor surse politice, USL crede ca, prin comasarea referendumului cu europarlamentarele si cu alegerile partiale, nu doar va creste, usor, prezenta la vot, dar va maximiza sansele USL sa castige aceste pozitii, scrie EVZ.

Cum poate PDL sa incurce planul USL de revizuire a Constitutiei. Democrat-liberalii spun ca vor ataca la Curtea Constitutionala proiectul de revizuire a Constitutiei, daca USL nu va tine cont de rezultatele referendumului din 2009. Un astfel de demers ar putea incurca planurile USL in asa masura incat sa nu mai poata organiza referendumul de revizuire o data cu alegerile europarlamentare. PDL cere liderilor USL sa reia de la zero dezbaterile pe tema revizuirii Constitutiei si sa accepte ca Legea fundamentala sa fie modificata astfel incat sa reflecte rezultatele referendumului din 2009, scrie Romania libera.

PNL ar putea renunta la paritate pentru liste comune cu PSD. Desi liderii USL au declarat ca PSD si PNL vor merge pe liste separate la alegerile europarlamentare, acest lucru nu a fost stabilit cu certitudine. Potrivit surselor EVZ, voci din cele doua partide au propus participarea pe liste comune la alegerile europarlamentare, insa, spre diferenta de alegerile locale si cele parlamentare din 2012, fara principiul paritatii. Astfel, liberalii au propus ca procentul sa fie de 60-40% in favoarea PSD, scrie EVZ.

Independenta justitiei, o pacoste pentru demnitari. Cum au incercat liderii europeni sa influenteze instantele. Independenta sistemului judiciar din Romania a starnit dezbateri aprinse, in contextul condamnarilor cu rasunet din ultimii ani. Cu toate acestea, exista inca voci care scuza imixtiunea politicului in justitie si arata cu degetul catre curtea vecinilor europeni, care s-au mai confruntat cu astfel de interventii. Cea mai recenta pledoarie in acest sens ii apartine consilierului onorific al premierului Victor Ponta, Gyorgy Frunda, scrie Adevarul.

Ponta: Cand e vorba de bani, Basescu nu mai e antirus. Premierul Victor Ponta a sustinut, luni, raspunzand unei intrebari privind situatia legata de Gazprom in raport cu familia Basescu, ca seful statului nu mai este „antirus” „cand e vorba de bani”. „Dupa ce atatia ani domnul Basescu s-a dat marele antirus, se pare ca nu e chiar asa antirus in realitate. Cand e vorba de bani, nu mai e”, a spus Ponta. El a aratat ca de fapt tot discursul lui Basescu „a fost o minciuna, tot timpul”, scrie Gandul.

In ce consta criza dreptei din Romania. Dreapta politica actuala rateaza permanent asa numita unificare nu doar din pricina rivalitatilor personale, ci poate si din cauza ca nu reuseste sa identifice o baza sociala comuna. Se vorbeste obsesiv despre criza dreptei, dar in lipsa unui diagnostic precis este imposibil de gasit un remediu. Astazi gruparile care se revendica insistent de la dreapta au, in majoritatea lor, ca unic liant discursul despre „statul de drept” si orientarea „pro-occidentala”, scrie Deutsche Welle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro