Sari direct la conținut

Politic Show: Cum vor liberalii sa achite politele restante si cat i-a costat dorinta lui Antonescu de a ajunge la Cotroceni; Guvernul va imprumuta primariile cu 1,69 miliarde lei si rambursare de pana la 20 de ani; Meci in Parlament. Cum incearca PSD sa lase in ofsaid PNL

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Ponta i-a pus lui Cazanciuc in brate criza de la ANRP. Impotriva Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor exista mii de procese in care se cere amendarea conducerii cu zeci de mii de euro. Autoritatea a cerut Guvernului sa caute solutii. Problema amenzilor de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a ajuns, ieri, pe masa Ministerului Justitiei. Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Robert Cazanciuc sa rezolve problema. „Va rog sa continuati discutiile cu CSM, Inalta Curte, cu ANRP, ca sa gasim solutia de functionare”, a spus Ponta in sedinta de guvern. Contactat deEVZ, presedintele CSM, Marius Tudose, a spus ca institutia pe care o conduce nu are cum sa intervina in aceasta situatie. „Acolo este vorba despre 11 amenzi dictate de instanta. In cel mai rau caz ar trebui modificata legislatia. CSM nu are acest atribut”, a declarat Tudose.

Crin a plecat, datoriile raman: cum vor liberalii sa achite politele restante si cat i-a costat dorinta lui Antonescu de a ajunge la Cotroceni. Liberalii au decis sa faca front comun si sa isi plateasca datoriile de aproximativ trei milioane de euro. Au fixat o contributie de 4500 de lei pe luna de la fiecare presedinte de filiala, pentru plata datoriilor, dintre care cele mai multe dateaza din 2009, cand s-a derulat campania pentru alegerile prezidentiale la care a participat Crin Antonescu. Un calcul simplu arata ca le trebuie cel putin cinci ani pentru a achita banii. „Contributia este aceeasi pentru fiecare filiala in parte, 4.500 de lei, si ea va fi stransa de la toti membrii, parlamentari, primari, presedinti de organizatie si asa mai departe. Nu e mai mult decat pana acum, era mai mare acuma, dar nu se strangea, asta era problema. Unii plateau la grupul deputatilor, unii plateau la grupul senatorial, altii plateau la centru. Acum contributia va fi platita de filiala in contul central al partidului”, a declarat Petrache, la finalul reuniunii conducerii vechiului PNL, anuntaAdevarul.

Guvernul va imprumuta primariile cu 1,69 miliarde lei si rambursare de pana la 20 de ani. Guvernul va imprumuta primariile cu 1,69 miliarde lei din Trezorerie, cu o perioada de rambursare de pana la 20 de ani, cu argumentul ca acestea nu au bani pentru a cofinanta proiecte europene si a plati corectiile aplicate unor lucrari in derulare si nici bancile nu sunt interesate sa le imprumute. Imprumuturile vor fi contractate fara limita de indatorare, pana la sfarsitul lunii iulie de la Ministerul Finantelor, din varsaminte din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezoreria Statului, informeazaGandul.

Alina Gorghiu: Subfinantarea este una dintre problemele serioase ale sistemului de invatamant. Lipsa de viziune si modificarile legislative generate de „interese netransparente”, precum si subfinantarea sistemului de invatamant sunt factorii care au condus la o calitate „modesta” a invatamantului romanesc de astazi, a declarat copresedintele PNL, Alina Gorghiu. „Daca nu vom face aceasta diagnoza corecta a stadiului in care ne aflam cu educatia in Romania, evident ca nu vom putea gasi nici solutiile potrivite. Si daca nu vom reusi sa schimbam lucrurile, sa ne asumam intr-o oarecare masura esecul de pana acum, nu vom putea sa lucram activ pentru a preveni aceasta evolutie”, a precizat Gorghiu, conform Agerpres. Ea a aratat ca, daca PNL considera ca educatia este prioritate nationala, va trebui sa-si asume „in mod concret, in mod clar, in mod ferm, in mod public” alocarea progresiva a resurselor pana se va ajunge la 6% din PIB, scrieEVZ.

Meci in Parlament. Cum incearca PSD sa lase in ofsaid PNL. Social-democratii vor sa promoveze Codul Fiscal prin angajarea raspunderii in Parlament, procedura ce ii constrange pe liberali sa depuna o motiune de cenzura. Insa, cum PNL este departe de a strange o majoritate parlamentara, PSD va arata ca are inca un Guvern stabil. PSD are o strategie politica foarte bine pusa la punct, in trepte, prin care incearca sa contreze eforturile PNL de a forma o noua majoritate parlamentara. Mai intai, social-democratii au lansat un Cod Fiscal ultraliberal, ce prevede scaderea TVA-ului la 20%. Masura fiscala a fost promovata exaact cu cateva zile inainte ca PNL sa-si lanseze programul de guvernare, astfel incat liberalii s-au vazut in situatia ingrata de a iesi in fata electoratului cu promisiunea ca vor taia TVA-ul la 19%, o masura ce a semanat mai degraba cu un concurs de frumusete, nu cu un calcul sustenbail, anuntaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro