Politic Show: De ce au cantat Ponta si Antonescu aria tradarii; Cei 118 nepoftiti din Parlamentul Romaniei. Vedetele politice care au intrat in Legislativ pe mandate suplimentare; Analiza cu voturile pe masa la PDL
De ce au cantat Ponta si Antonescu aria tradarii. In USL se canta aria tradarii. Crin Antonescu (PNL) si Victor Ponta (PSD) au fost primsolisti. Antonescu a sustinut ca a citit tradarea pe chipul celui care a purtat discutii cu presedintele Traian Basescu, pentru a fi desemnat premier. El a dat un singur indiciu: este membru PSD. Victor Ponta a confirmat ca exista o „veriga slaba” in USL si a anuntat, autoritar, ca tradatorul va fi exclus din partid. Amandoi au refuzat insa sa-i pronunte numele. Asa cum era firesc, toate privirile s-au indreptat catre Mircea Geoana, fostul adversar al lui Ponta, exclus si reprimit in partid. Jurnalistii l-au luat la intrebari, iar acesta a negat. „Nu am fost contactat de nimeni. Nu mi s-a propus functia de premier. E adevarat ca presedintele desemneaza, dar este dreptul partidelor de a stabili un candidat la aceasta pozitie. Candidatul USL pentru pozitia de ministru se stabileste in forurile de conducere ale USL” , a spus Geoana. Nu inainte de a puncta ca ambitia sa este mult mai inalta, de a desemna premieri, nu de a ocupa aceasta functie, scrie EVZ.
Cei 118 nepoftiti din Parlamentul Romaniei. Vedetele politice care au intrat in Legislativ pe mandate suplimentare. Parlamentul de la Bucuresti va avea 588 de parlamentari, fata de 470 de locuri cat are in prezent. Si aceasta pentru ca 118 senatori si deputati au intrat in Legislativ primind mandate suplimentare. Dintre acestia 61 provin de la PPDD, 55 de la ARD, iar cate unul de la USL si UDMR. Nume cu un important trecut in politica romaneasca nu se mai gaseau astazi in Parlament, daca nu i-ar fi avantajat actuala lege electorala. Aceasta permite obtinerea unor mandate in functie de coeficientul partidului chiar si pentru cei care au pierdut in colegii unde adversarii lor au luat peste 50% din voturi. Cel mai titrat candidat din lotul parlamentarilor care au primit mandate „inventate” este insusi presedintele PDL, Vasile Blaga. Chiar daca si-a repartizat un colegiu caldut, in Timis, acolo unde PDL se bucura de o cota de incredere peste media pe tara, Blaga a fost invins clar de vicepresedintele PSD Timis, Matei Suciu. Cu un procentaj de 24,70%, liderul PDL a prins un loc in Senat datorita procentului bun obtinut de partid la nivelul judetului, anunta Adevarul.
Politologul Cristian Parvulescu: Dupa Basescu, Antonescu si Ponta, am fi avut partid unic. Cea mai mare anomalie a sistemului actual de vot este aparitia in Parlament a 117 parlamentari in plus fata de cati au fost in mandatul precedent. Daca pana la alegerile din decembrie numarul lor a fost de 471, acum acesta a ajuns la 588. Politologul Cristian Parvulescu a explicat, pentru RL, in ce punct a fost gandita prost legea sistemului uninominal cu compensare si cum ar putea fi modificata pentru a evita, pe viitor, un alt Parlament mastodont. Avem un megaparlament. Niciunde in Europa nu exista diferente asa de mari in compozitia a doua Parlamente succesive. Cum a fost posibil? Cristian Parvulescu: La alegerile din 9 decembrie, am avut o anomalie, o formatiune politica a castigat toate mandatele uninominale in 25 de judete, cu 50% plus 1 din voturi, deci si le-a adjudecat, dar sistemul a ramas proportional, asta inseamna ca mandatele se impart in functie de numarul de voturi obtinut de fiecare partid politic. Pentru a se rezolva aceasta problema se introduce un principiu de compensare, care este luat din legislatia germana, si care inseamna ca se adauga un numar de mandate in plus pentru a mentine proportionalitatea reprezentarii partidelor. Integral in Romania Libera.
Victor Ponta pentru Reuters: „Ma astept ca Basescu sa respecte Constitutia si vointa romanilor”. Victor Ponta a declarat pentru agentia Reuters, referindu-se la posibilitatea nominalizarii in functia de premier, ca se asteapta ca presedintele Traian Basescu „sa respecte Constitutia si vointa romanilor”, avertizand ca, in caz contrar, Romania risca sa ajunga intr-o situatie de instabilitate. „Ma astept ca presedintele Basescu sa respecte Constitutia si vointa romanilor”, a declarat Ponta pentru agentia Reuters, preluata de Mediafax. „Daca (presedintele – n.red) va alege o alta cale, ameninta Romania cu instabilitatea, intr-un moment foarte delicat”, a spus Ponta. Victor Ponta a dat asigurari, conform Reuters, ca alianta USL este „unita, lucida si coeziva”, in pofida ideologiilor diverse, si se va concentra pe un nou acord cu Fondul Monetar International, scrie EurActiv.
Analiza cu voturile pe masa la PDL. Dupa rezultatele obtinute la alegeri, conducerea PDL se pregateste pentru o discutie cu scorurile electorale pe masa la Colegiul Director de maine. In PDL se contureaza doua curente de gandire: o grupare care ar dori instalarea unei conduceri interimare pana la Conventia Nationala si alta care se pronunta pentru mentinerea actualei situatii, cu Vasile Blaga presedinte, si convocarea Conventiei candva in martie. In mod cert, indiferent de decizia luata maine, discutiile despre viitorul PDL le vor oferi unora dintre liderii trecuti in plan secund dupa alegerile locale prilejul sa revina in forta, in timp ce unii membri ai conducerii actuale au ocazia sa-si consolideze pozitia, anunta EVZ.