Politic Show: Dosar de prim-ministru. George Maior, diplomatul cu mana de fier; "Greva foamei s-a incheiat!". Anuntul facut de deputatul care nu a mai mancat de 14 zile; PSD ameninta presa, dar dezincrimineaza linsajul mediatic
Dosar de prim-ministru. George Maior, diplomatul cu mana de fier. George Maior, actualul sef al SRI, declara, saptamana trecuta, ca orice varianta de lucru este posibila dupa ce isi incheie mandatul in fruntea serviciului. Intr-un interviu acordat postului public de televiziune, pe 25 septembrie, intrebat daca ar putea candida pentru postul de presedinte sau premier, seful SRI a spus: „Nu. Ma gandesc la calitatea pe care o am de director. Dupa ce termin cu aceasta pozitie, putem discuta orice, inclusiv asemenea aspecte. (…) Incepe aceasta campanie electorala cu multe discutii despre servicii. Serviciile isi fac datoria independent si profesionist”. Un raspuns nuantat, care nu exclude scenariul dupa alegeri. Numele sau a aparut, periodic, pe lista scurta a premierilor, scrieEVZ.
Kelemen Hunor, despre autonomie: Ce dorim nu e impotriva Romaniei. E pamantul nostru natal, dar vrem sa ne pastram identitatea. Kelemen Hunor, candidatul UDMR la Presedintie, a raspuns setului de intrebari formulate de jurnalistii „Adevarul”, in cadrul campaniei „Alege presedintele”. Sustineti acordarea autonomiei pentru Tinutul Secuiesc? Din 1993, in programul nostru politic sunt prevazute diferite forme de autonomie si lumea stie. In perioada Guvernului Tariceanu, am venit in Parlament cu Legea minoritatilor nationale care asigura autonomie culturala, si acest lucru e cel mai important, deoarece fiecare comunitate doreste pastrarea identitatii nationale. E inca blocat. Cand vorbim de autonomie, stim ca e o tema sensibila. Trebuie sa spunem la ce nu ne gandim. Nu ne gandim la separatism, la secesionism, la entitate statala, totul e gandit in interiorul statului roman, unitar, indivizibil. Nu sustinem alte metode. Integral inAdevarul.
„Greva foamei s-a incheiat!”. Anuntul facut de deputatul care nu a mai mancat de 14 zile. Deputatul neafiliat Aurelian Mihai a renuntat la greva foamei, dupa 14 zile in care nu a mancat absolut nimic si in care a refuzat inclusiv perfuziile. Anuntul sau a venit ca urmare a deciziei plenului Camerei Deputatilor de a retrimite la comisia pentru romanii de pretutindeni proiectul de lege privind reducerea taxelor consulare, urmand sa revina pe ordinea de zi cu raport de admitere. „Greva foamei se incheie astazi. Ma simt foarte rau si refuz orice s-ar intampla acele perfuzii. Daca faci perfuzii, practic primesti hrana. Este a 14-a zi de cand nu m-am mai hranit, am consumat doar lichide. Cateva zile probabil ma voi duce sa ma internez pentru a-mi face analizele. Greva foamei a luat sfarsit”, a declarat deputatul, vizibil slabit, in Parlament, informeazaGandul.
Iohannis, intre doua fronturi: justitia si framantarile din PNL. Instanta suprema va judeca pe fond dosarul de incompatibilitate al candidatului ACL la prezidentiale, Klaus Iohannis. In paralel, edilul Sibiului are probleme si in propriul partid, in principal cu sustinatorii lui Crin Antonescu. Dosarul lui Klaus Iohannis va fi judecat in recurs de instanta suprema, care va decide definitiv daca primarul Sibiului a fost in incompatibilitate in perioada in care a reprezentat municipiul in adunarile generale ale actionarilor societatilor Apa Canal si Piete. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit, ieri, sa admita in principiu judecarea recursului formulat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) in dosarul in care il acuza pe Klaus Iohannis de incompatibilitate. Raportul asupra admisibilitatii in principiu a recursului va fi trimis ANI si lui Klaus Iohannis, partile urmand sa formuleze in scris un punct de vedere asupra raportului, in termen de zece zile de la comunicare. Dupa transmiterea acestor puncte de vedere, dosarul va intra in faza de judecata a recursului, magistratii instantei supreme urmand sa decida definitiv daca Iohannis a fost sau nu in incompatibilitate, scrieRomania Libera.
PSD ameninta presa, dar dezincrimineaza linsajul mediatic. Proiectul de lege al senatorului Serban Nicolae prevede ca „dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la 3 ani”. In expunerea de motive, Serban Nicolae sustine ca toate persoanele care divulga date dintr-un dosar – nu doar cele care au acces la ele in „virtutea functiei”, respectiv magistratii – trebuie pedepsite. Mai multe organizatii ale presei au explicat ca proiectul senatorului Serban Nicolae ii vizeaza direct pe ziaristi. „Articolul 277 pune in pericol dreptul profesional al jurnalistilor de a proteja confidentialitatea surselor. Orice restrangere a acestui drept constituie un atac la dreptul cetatenilor la libera informare”, a aratat Centrul pentru Jurnalism Independent. Desi initiativa a fost respinsa de comisia juridica a Senatului, ea a trecut de aceasta camera a Legislativului prin adoptare tacita, termenul de dezbatere fiind depasit. Decizia finala apartine insa deputatilor, anuntaEVZ.
Alegeri prezidentiale 2014. Cine sunt purtatorii de vorbe ai candidatilor. Dan Sova, Gabriela Firea, Alina Gorghiu si Gratiela Gavrilescu sunt purtatorii de cuvant ai candidatilor pentru Cotroceni. Comunicatorii se vor duela in declaratii pentru a-si apara prezidentiabilii. Rolul unui purtator de cuvant in campania prezidentiala este la fel de important ca si cel al strategului sau al candidatului, cat timp se respecta agenda stabilita de sefii de campanie, sustin specialistii in comunicare politica. „Existenta unui astfel de om e importanta mai ales pentru candidatii care pornesc cu prima sansa, cei care sunt mereu in centrul atentiei si despre care se scriu vrute si nevrute”, a declarat pentruAdevarulAdi Zabava, specialist in comunicare politica.