Politic Show: Geoana: Revenirea Rusiei la granitele Romaniei nu poate fi asteptata fara actiune si reactiune; UDMR si PCM lucreaza la autonomia Tinutului Secuiesc; Cazul Mircea Diaconu, precedent pentru "rotatia cadrelor"?
Cine ii plateste impozitele lui Crin Antonescu. Cozile pentra plata impozitelor i-a nemultumit pe politicieni, care recunosc ca au stat foarte mult pentru ca statul sa le incaseze banii. Fostul presedinte al Senatului, Crin Antonescu, sustine ca nu duce aceasta lupta cu ANAF, deoarece sotia plateste impozitul pe proprietate. Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat ca are o situatie „simpla in fata ANAF” si ca impozitul pe proprietate il plateste sotia sa, europarlamentarul, Adina Valean. Intrebat cum comenteaza situatia de la ANAF, dupa ce ministrul Comunicatiilor a descris sistemul ca primitiv, deoarece a stat 45 de minute la coada, liberalul a raspuns de de impozite se ocupa sotia sa si ca nu duce aceasta lupta cu ANAF, scrieGandul.
UDMR si PCM lucreaza la autonomia Tinutului Secuiesc. Uniunea a elaborat un proiect de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc, proiect care ar fi fost inmanat conducerii Partidului Civic Maghiar la semnarea protocolului de colaborare. Social-democratii, alaturi de care se afla UDMR la guvernare, spun ca nu au cunostinta de asa ceva. Anuntul referitor la proiectul de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc nu a venit de la liderii UDMR, ci de la presedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt. Intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, acesta a aratat ca proiectul Uniunii a fost inmanat PCM in 21 martie, cand a fost semnat protocolul de colaborare dintre cele doua formatiuni si ca textul va fi analizat de un grup de lucru pentru a fi armonizat cu mai vechiul proiect al Consiliului National Secuiesc. Grupul de lucru va fi format din reprezentanti ai UDMR si ai PCM. Potrivit lui Biro, proiectul de lege „vorbeste despre Tinutul Secuiesc si vizeaza cele trei judete – Harghita, Covasna si Mures”, dar nu ar fi fost, deocamdata, stabilit vreun termen pentru finalizarea discutiilor, anuntaRomania Libera.
Blaga risca mazilirea dupa metoda Boc. In PDL, dupa alegerile europarlamentare, sunt mari sanse sa se repete istoria de la alegerile locale din 2012. Emil Boc, desi castigase Primaria Clujului, si-a dat atunci demisia din fruntea partidului si, impreuna cu el, intreaga conducere PDL, urmare a rezultatelor obtinute la nivel national. Pericolul de a fi tras la raspundere dupa europarlamentare il paste si pe Vasile Blaga. Potrivit unor surse din PDL, in acest moment exista un val de nemultumire fata de incapatanarea lui Blaga de a considera PDL principalul reprezentant al Dreptei, informeazaEVZ.
Candidatura lui Cernea la euroalegeri s-a lovit de pragul BEC: „A fost culmea absurdului!” Deputatul Remus Cernea, care strangea semnaturi pentru a candida ca independent la alegerile europarlamentare din luna mai, a declarat joi ca Biroul Electoral Central i-a respins candidatura, pe motiv ca nu ar fi numerotat listele cu semnaturi. „Aseara, cand am dorit sa imi depun candidatura ca independent la alegerile europarlamentare, m-am lovit de unul dintre momentele de culme a absurdului pe care le poti intalni in viata”, s-a plans Remus Cernea, pe Facebook. Deputatul a povestit ca a ajuns la BEC la ora 23.48, dar cei de la Birou au refuzat sa primeasca listele cu semnaturi, deoarece nu erau numerotate. „Procedural vorbind, chiar daca ar fi fost vreo problema cu dosarul, el ar fi trebuit intai primit de catre BEC si apoi luata o decizie de acceptare sau respingere a lui”, a aratat el, scrieAdevarul.
Geoana: Revenirea Rusiei la granitele Romaniei nu poate fi asteptata fara actiune si reactiune. Geoana, prezent la Suceava in calitate de Inalt reprezentant al Guvernului pentru proiecte economice strategice si diplomatie publica, a declarat, la o intalnire la care au participat autoritati din Suceava si Cernauti, parlamentari suceveni, ambasadorul Poloniei in Romania, consulii generali din Suceava si Cernauti, ca aceasta zona a Europei va ramane una in care colaborarea si confruntarea se vor imbina. „Istoria iti da uneori replici neasteptate si, indiferent in ce era suntem sau din ce generatie facem parte, cateva lucruri sunt constante. Aceasta zona a Europei a fost, este si va ramane o zona in care colaborarea si confruntarea se vor imbina. Ce s-a intamplat in ultimele saptamani trebuia sa ne dea de gandit mai de mult”, a spus Geoana, anuntaGandul.
Cazul Mircea Diaconu, precedent pentru „rotatia cadrelor”? Mircea Diaconu si-a depus mierucri seara dosarul de candidatura pentru Parlamentul European, desi are interdictie de a ocupa functii publice pe o perioada de trei ani. In cazul in care candidatura i-ar fi acceptata, s-ar creea un precedent ce ar permite si altor politicieni incompatibili sa faca acelasi lucru. In schimb, Ecaterina Andronescu (PSD) a preferat un procedeu mai rafinat, scapand de incompatibilitate in urma unei ordonante de urgenta la care era cosemnatara. De la Teatrul Nottara, Diaconu a venit miercuri seara la BEC cu o masina Aro, aducand dosarele cu listele de sustinatori, in numar de 125.000. Pentru depunerea candidaturii la europarlamentare sunt necesare minimum 100.000 de semnaturi. BEC se va pronunta in termen de zece zile, iar decizia poate fi contestata la Tribunalul Bucuresti si, ulterior, la Curtea de Apel Bucuresti, informeazaRomania Libera.