Sari direct la conținut

Politic Show: Investigatie sub acoperire. "Raportorul Valeriu Cenac" a inregistrat targuiala primarilor cu centrul: Da, scot oamenii la vot, dar atata am vrut si eu: un peron in autogara; Dialogul surzilor pe taxa de 7 eurocenti; Ponta catre Antonescu: Nu mai pot sa-l opresc pe Ilie Sarbu

HotNews.ro
Politic show, Foto: Colaj foto
Politic show, Foto: Colaj foto

Investigatie sub acoperire. „Raportorul Valeriu Cenac” a inregistrat targuiala primarilor cu centrul. „Da, scot oamenii la vot, dar atata am vrut si eu: un peron in autogara”. Ce cer primarii ca sa scoata oamenii la vot? Bani, evident. O investigatie Gandul sub acoperire arata dintr-un lot de 20 de primari PSD, PNL si PDL contactati de „un raportor de la centru”, toti au solicitat bani de la buget ca o conditie pentru mobilizarea electorala. Printre multele cereri specifice, si o doleanta personala mai exotica: primarul Nixon Niculai din Gherghesti-Vaslui ne-a cerut … un peron in autogara Brasov. Cu bugetul pentru 2014 pe ultima suta de metri, sub pretextul unei inspectii prin sondaj facute de un raportor de la centru, am contactat 20 de primari din PSD, PNL si PDL, scrie Gandul.

Dialogul surzilor pe taxa de 7 eurocenti. resedintele Traian Basescu nu a cazut la pace cu premierul Victor Ponta in privinta bugetului pe 2014 si il va reintoarce in Parlament, apoi il va contesta la CCR. Premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu au avut, marti, o intalnire decisiva pentru a transa cele doua probleme stringente: bugetul pe 2014 si Memorandumul cu FMI. Premierul nu s-a dus singur la Cotroceni, ci insotit de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, si ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea. Insa intalnirea s-a incheiat cu esec. La randul sau, presedintele Basescu a spus ca premierul nu a inteles despre ce s-a discutat, scrie Adevarul.

Tariceanu nu e de acord cu marirea accizei la carburanti. Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca nu este de acord cu introducerea unei noi accize la carburanti, in conditiile in care o metoda mai utila ar fi fost ameliorarea incasarilor la buget printr-o mai buna colectare a ANAF. „Premierul a facut azi un gest care este destul logic, acela sa incerce sa deblocheze impasul printr-o intalnire cu presedintele si cei care sunt implicati in acordul cu FMI. Problema pe care si-o pune orice guvern, dar si acesta este cum asiguri resursele. Aceasta (crestere a taxelor – n.red.) este o modalitate, dar cred ca o metoda mai utila ar fi fost sa incerce sa amelioreze incasarile la buget printr-un efort al ANAF fara sa trebuiasca sa puna o acciza suplimentara”, a spus marti Tariceanu, potrivit EVZ.

Ponta catre Antonescu: „Nu mai pot sa-l opresc pe Ilie Sarbu”. Victor Ponta si Crin Antonescu au avut o scurta discutie inaintea sedintei grupurilor parlamentare ale USL, unde s-au prezentat proiectele de autostrazi, premierul glumind cu presedintele Senatului in privinta liderului PSD de la Senat, Ilie Sarbu. „Ce sa fac, ca nu mai pot sa-l opresc pe Ilie Sarbu”, a glumit Ponta cu Antonescu, facand referire la ultimele declaratii ale senatorului PSD despre Traian Basescu. Dupa anuntul presedintelui Basescu in care a spus ca nu va semna memorandumul cu FMI, Ilie Sarbu a declarat ca presedintele poate fi pus sub acuzare, scrie Gandul.

Ivan: Basescu se comporta ca un premier din umbra. Europarlamentarul PSD Catalin Ivan a declarat, marti, ca Traian Basescu se comporta ca un premier din umbra care analizeaza bugetul si il intoarce pe toate partile, dar nu il poate bloca. „Traian Basescu stie ca pe actuala Constitutie nu mai poate fi presedintele Romaniei de anul viitor. Isi cauta un nou proiect politic (…) vizeaza functia de prim-ministru si se comporta ca un prim-ministru din umbra. Spune ce nu face bine prim-ministrul actual, Victor Ponta, ce-ar face el mai bine, cauta solutii, analizeaza bugetul, il intoarce pe toate partile. Practic este liderul opozitiei si singurul care face opozitie in Romania. Asta nu este rau”, a declarat, la Bruxelles, Catalin Ivan, potrivit Romania libera.

Batalia politica a ajuns si in universitati din Bucuresti. Alegerea reprezentantilor studentilor in forurile de conducere ale Universitatii Bucuresti a declansat un conflict cu tente politice intre doua asociatii de profil. Pana acum doi ani, Asociatia Studentilor din Universitatea Bucuresti (ASUB) detinea monopolul in privinta ocuparii celor 25% din locurile Senatului Universitatii Bucuresti si ale Consiliilor facultatilor. In 2011, a aparut insa Societatea Studentilor Universitatii Bucuresti (SSUB), ai carei membri au dorit la randul lor sa candideze. De atunci, cele doua structuri poarta un razboi mocnit pentru putere, care a rabufnit zilele acestea, scrie EVZ.

Remus Cernea vrea sa devina europarlamentar. Deputatul Remus Cernea a anuntat marti ca va candida ca independent la alegerile europarlamentare din 2014, avand o agenda dedicata temelor de mediu. „Am decis impreuna cu cu colegii din echipa mea, ca voi candida, ca independent, la alegerile europarlamentare din 2014, in incercarea de a obtine un mandat si de a ma alatura, astfel, grupului Verzilor Europeni in Parlamentul European”, a anuntat Remus Cernea, la Parlament. Deputatul a prezentat si obiectivele pe care doreste sa le indeplineasca in Parlamentul European, scrie Adevarul.

O putere de 7 eurocenti. Asistam la o criza a puterii insesi, deoarece nu mai e clar pentru nimeni daca presedintele se supune unei ratiuni mai inalte sau daca urmareste un interes pur personal. Presedintele a facut, asa cum admite el insusi, un gest „fara precedent”. Refuzand sa semneze acordul economic negociat de guvern cu FMI, el pune sub semnul intrebarii credibilitatea insasi a tarii, dar dincolo de criza de moment asistam de ceva timp la o criza mai grava a a modului insusi in care este inteleasa si exercitata puterea, scrie Deutsche Welle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro