Sari direct la conținut

Politic Show: PNL cere ca Sebastian Ghita sa se recuze de la sedinta de luni a Comisiei de control SRI; Cum vor partidele sa modifice legea alegerilor locale; UDMR sustine ca ancheta Inspectiei Judiciare in cazul lui Kelemen este "nefondata si de neinteles"

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Piedone, la un pas sa bata palma cu PNL. Primarul Sectorului 4, conservatorul Cristian Popescu Piedone, intentioneaza sa se mute la PNL. El poarta negocieri pe aceasta tema cu lideri liberali si in schimb, cere garantii ca va fi sustinut pentru o candidatura la Primaria Generala a Capitalei, au declarat surse liberale pentru EVZ. Acesta nu se poate inscrie efectiv in PNL, pentru ca legea nu-i permite, si ar insemna sa-si piarda mandatul de primar. De altfel, in urma cu cateva zile, Cristian Popescu Piedone a demisionat din functia detinuta in partid, cea de prim-vicepresedinte, a doua ca importanta si a anuntat ca va deveni simplu membru al PC Sector 4. Alaturi de el au mai demisionat din functiile detinute in partid si senatoarea Cristiana Anghel, dar si alti patru lideri ai partidului, scrie EVZ.

PNL cere ca Sebastian Ghita sa se recuze de la sedinta de luni a Comisiei de control SRI. Parlamentarii PNL Cezar Preda si Teodor Atanasiu, membri in Comisia de control al SRI, au declarat, marti, ca deputatul PSD Sebastian Ghita ar trebui sa se recuze de la discutiile privind scandalul in care este implicat, alaturi de Florian Coldea. „Ne vom intalni luni sa discutam, speram in absenta domnului Ghita, care este in conflict de interese si care nu se va prezenta la Comisie, si vom face tot ceea ce e de facut, adica o ancheta”, a declarat senatorul PNL Teodor Atanasiu. El a mentionat ca ancheta comisiei priveste doar „legalitatea modului in care SRI isi desfasoara activitatea”, nu si pe marginea anchetei interne a Serviciului dispusa in urma declaratiilor Elenei Udrea. De asemenea, deputatul PNL Cezar Preda a mentionat ca, in cazul discutiilor din Comisia SRI care il privesc si pe Sebastian Ghita, acesta sa nu participe, anunta Adevarul.

Cum vor partidele sa modifice legea alegerilor locale.PSD si PNL, acord pentru ca votul prin corespondenta sa fie discutat intr-o lege separata. Comisia de Cod Electoral a inceput dezbaterile pe legea alegerilor locale. In lipsa presedintelui comisiei, Valeriu Zgonea, deputatii si senatorii nu au luat insa nicio decizie, ci doar si-au spus punctele de vedere referitoare la principiile de baza. La comisie au fost prezenti si reprezentantii Societatii Academice din Romania (SAR), care au expus o serie de amendamente referitoare la modul in care ar trebui alesi primarii, consilierii si presedintii de Consilii Judetene. In prima sedinta in care au luat un act normativ in discutie, deputatii si senatorii din comisia care va elabora noul Cod Electoral au discutat doar principiile de baza. Astfel, fiecare partid si-a expus punctul de vedere privind modalitatea prin care ar urma sa fie alesi viitorii primari si sefi de Consilii Judetene, informeaza Gandul.

UDMR sustine ca ancheta Inspectiei Judiciare in cazul lui Kelemen este „nefondata si de neinteles”. Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania este de parere ca initiativa Consiliului Superior al Magistraturii de a sesiza Inspectia Judiciara dupa declaratiile facute de Kelemen Hunor in cazul lui Nagy Zsolt este nefondata si de inteles. „Consideram ca fiind nefondata si de neinteles deschiderea anchetei impotriva presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, in cazul declaratiilor sale referitoare la sentinta de judecata data lui Nagy Zsolt. Demersul Inspectiei Judiciare pune sub semnul intrebarii principiul libertatii de expresie, al aceleiasi libertati pentru care, cu cateva saptamani in urma in Franta, liderii politici ai lumii au iesit in strada cerand respectarea acestui principiu. Intr-o democratie, libertatea de exprimare este sinonima cu posibilitatea de a vorbi liber despre orice, pozitiv sau negativ deopotriva”, se arata in comunicatul de presa al UDMR, scrie Romania Libera.

Inca o tura de alegeri in martie. Guvernul trebuie sa organizeze un nou scrutin pentru a fi alesi 28 de primari, 19 parlamentari si trei presedinti de Consilii Judetene. Guvernul trebuie sa organizeze alegeri partiale acolo unde locurile au ramas vacante, urmare a decesului, a problemelor cu legea ale alesilor locali sau a demisiilor. Surse guvernamentale au declarat pentru EVZ ca alegerile partiale ar putea fi organizate la sfarsitul lunii martie, variantele vehiculate fiind 22 sau 29 martie. Contactat de EVZ, purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota, a afirmat ca nu este exclus ca subiectul alegerilor partiale sa se regaseasca pe ordinea de zi a sedintei de guvern de astazi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro