Sari direct la conținut

Politic Show: PNL si PSD trec iarna impreuna, dar nu prind si primavara; Senatorul Badalau, incompatibil cu calitatea de parlamentar; Senatorii liberali au blocat, pentru a doua oara, un proiect PSD; PPMT pune, din nou, placa autonomiei

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Senatorul Badalau, incompatibil cu calitatea de parlamentar. Senatorul PSD Niculae Badalau, pus sub urmarire penala de DNA pentru trafic de influenta, ar putea parasi Parlamentul inainte ca Justitia sa decida, chiar nedefinitiv, daca Badalau e vinovat au ba. Motivul: Badalau este incompatibil cu calitatea de senator. Explicatia: intre noiembrie 2012 si martie 2013, Badalau a detinut si functia de membru in Consiliul de Administratie al Companiei Nationale „Administratia Porturilor Dunarii Fluviale” SA Giurgiu, simultan cu mandatul de senator. Detinerea simultana a celor doua functii este interzisa expres de legea Agentiei Nationale de Integritate, scrieRomania Libera.

PNL si PSD trec iarna impreuna, dar nu prind si primavara. Destramarea USL nu se va petrece in luna noiembrie, asa cum se planificase initial, ci la inceputul primaverii. Social-democratii deja au avut discutii cu alte partide pentru impartirea ministerelor eliberate de PNL. Desi scandalurile din USL sunt din ce in ce mai dese si ruptura dintre PNL si PSD este iminenta, aceasta nu va avea loc in a doua jumatate a lunii noiembrie, asa cum era stabilit initial, au declarat surse din USL, pentru EVZ. Intentia Uniunii este aceea de a adopta bugetul pe 2014 si de a-si asuma raspunderea guvernamentala pe legea descentralizarii, realizata de vicepremierul Liviu Dragnea. In plus, in aceasta iarna, mai exact in jurul datei de 15 decembrie, este programat si votul din Parlament pe proiectul de lege privind Rosia Montana. In paralel, social-democratii continua politica de racolare de parlamentari pentru formarea unei noi majoritati. Un alt deputat PP-DD ar urma sa treaca in aceasta saptamana la PSD, anuntaEVZ.

PPMT pune, din nou, placa autonomiei. Marele mars al secuilor a reprezentat, de fapt, un foarte bun exercitiu de mobilizare a electoratului maghiar din Transilvania, in perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European de anul viitor. Iar atat UDMR, cat si PPMT au nevoie de fiecare vot al maghiarilor, dupa ce, la alegerile parlamentare de anul trecut, UDMR a trecut pe langa un adevprat dezastru electoral si a reusit la limita sa atinga pragul electoral si, in consecinta, sa intre in Parlament. In acest context, politicienii maghiari au pus din nou placa autonomiei, un subiect care ii poate mobiliza pe alegatorii maghiari. Presedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Tibor Toro, a avut doar cuvinte de lauda la adresa manifestantilor care au participat, duminica, la marsul organizat de Consiliul National Secuiesc si de UDMR in judetul Covasna, informeazaRomania Libera.

Corlatean, despre vizele pentru SUA: Sper sa o rezolvam altfel decat prin mecanisme constrangatoare. Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, marti, ca spera ca accesul Romaniei in programul Visa Waiver al SUA sa fie rezolvat prin alte solutii decat cele „constrangatoare de tip european”, mentionand ca sunt respectate „tot mai bine” criteriile impuse de legislatia americana. Corlatean a fost intrebat, la finalul discutiilor cu senatorii PSD, daca Romania isi mentine pozitia de a folosi precedentul Cehiei pentru a obtine eliminarea vizelor pentru Canada si daca un model similar este luat in calcul si in cazul vizelor pentru SUA. „Atunci cand de ani de zile discutam pe canale diplomatice, firesti, negociem eliminarea corecta, legitima, a vizelor pentru cetatenii romani, atunci cand s-au discutat anumite lucruri anterior, legat de necesitatea adoptarii mai intai a unei noi legi a imigratiei in Canada, legea a fost adoptata, si cu toate astea problema nu a fost rezolvata, este firesc ca urmand precedentul deja creat ( al Cehiei, n.r.) sa spunem foarte clar: „Da, in Parlamentul Romaniei – inclusiv astazi cu colegii senatori am avut confirmarea ca exista nemultumire -exista chiar frustrare adunata de ani de zile fata de tratamentul acordat cetatenilor romani”, a afirmat Corlatean, scrieAdevarul.

Senatorii liberali au blocat, pentru a doua oara, un proiect PSD. Majoritatea matematica a PSD-ului nu functioneaza deocamdata, liberalii si conservatorii unindu-si voturile, pentru a doua oara, pentru a bloca aprobarea unei ordonante de urgenta. Este vorba despre o propunere de extindere a competentelor Directiei Generale Anticoruptie, din cadrul MAI, astfel incat ofiterii de serviciu sa aiba dreptul de a ancheta nu doar membrii de la Interne, ci si pe cei de la Administratie. Cu alte cuvinte, ofiterii de serviciu ar avea rol de politie judiciara. In sedinta Senatului de saptamana trecuta, cand proiectul de lege a intrat la vot final, conservatorii, in speta senatoarea PC Cristiana Anghel, a acuzat ca o astfel de ordonanta transforma Romania intr-un stat politienesc, in timp ce presedintele PNL s-a aratat indignat de faptul ca reprezentantii Guvernului nu raspund la astfel de acuzatii, anuntaGandul.

Monica Macovei: E important sa ai o justitie curata, pentru ca aceasta va curata clasa politica si coruptia mica la care sunt supusi romanii.In trecut ati afirmat ca ireversibilitatea reformelor din justitie este confirmata de rezistenta institutiilor la presiunile politice. Ce s-a intamplat in vara anului trecut parea sa va confirme diagnosticul. Intre timp, ati devenit mai sceptica. Acum, dupa noua luni de guvernare USL, inca va mai mentineti aceasta parere? M.M.: In ceea ce priveste DNA, da. Ceea ce vedem in timpul guvernarii USL si in ultimele saptamani, mai ales, este un atac fara percedent impotriva DNA, cu mesajul „nu ne mai cercetati”. Acesta e mesajul pe care l-a dat Ponta atunci cand a decis ca Papici si Alexandru sa plece din functiile de conducere, adica sa li se revoce delegarile, imediat dupa ce Papici a terminat si a semnat rechizitoriul in dosarul Dragnea. Momentul spune de la sine, fara alte comentarii, mesajul „sa se termine cu anchetele impotriva noastra”. Dar vedem ca, pana la urma, au facut pasul inapoi. Integral inRomania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro