Sari direct la conținut

Politic Show: Revolutia ciolanului a izbucnit in USL. Mii de functionari, epurati pana la 15 ianuarie; Bilantul de senator al lui Sergiu Nicolaescu: 4 legi in 18 ani; Fostul deputat Mircia Giurgiu, noul consilier al ministrului delegat pentru Dialog Social

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Revolutia ciolanului a izbucnit in USL. Mii de functionari, epurati pana la 15 ianuarie. In goana dupa posturi in noul guvern, baronii liberali si social-democrati se faulteaza fara menajamente. In acest timp, mii de bugetari vor fi inlocuiti in deconcentrate cu clientela USL. In perioada urmatoare vor avea loc disponibilizari la nivelul institutiilor deconcentrate, iar, in paralel, vor fi facute reangajari cu oameni ai USL-ului, sustine fostul deputat PDL, Gelu Visan.” Este vorba de mii de oameni, potrivit informatiilor pe care le-am primit din judete. Au fost oameni chemati si pusi unii sa-si dea demisia, altii sa plece. Vom asista la un fenomen simplu de euprare politic, iar pe de alta parte la o angajare in masa”, a spus Visan, contactat de EVZ. El a precizat ca termenul dat organizatiilor locale ale USL, pentru a intocmi listele cu disponibilizati, expira pe 15 ianuarie.

Un an crucial pentru directia in care o va apuca Romania. Reformele prevazute sunt majore si privesc revizuirea Constitutiei, schimbarea sistemului electoral, asa-numita „regionalizare” si politicile din domeniile energiei si transporturilor. Finantele sunt de asemenea o miza majora. Aceste reforme pot sa mearga in directia integrarii europene, demonstrand in acest fel ca PSD a ales directia Vest, sau intr-o directie diferita. Iata marile dosare ale lui 2013. Revizuirea Constitutiei. Premierul Victor Ponta a declarat: „Cred ca trebuie sa modificam Constitutia in prima sesiune a anului viitor, pana in iunie. O sa avem o majoritate consistenta. Atunci nu mai avem alegeri si nu mai poate Basescu sa spuna ca modificam Constitutia impotriva lui”. Prim-ministrul a reluat tema revizuirii Constitutiei in ajunul anului nou, referin-du-se tot la rolul constitutional al presedintelui, anunta Romania Libera.

Bilantul de senator al lui Sergiu Nicolaescu: 4 legi in 18 ani. In cele cinci mandate de senator, Sergiu Nicolaescu a initiat 41 de proiecte legislative, dintre care doar patru au devenit legi. La primele alegeri libere, in mai 1990, a obtinut primul sau mandat de senator, candidand pe listele Frontului Salvarii Nationale, la Brasov. A condus Comisia Senatoriala „Decembrie 1989” in perioada 1990-1992, iar pana in 1996 a fost vicepresedintele acestei comisii. In 1992 a castigat un nou mandat de parlamentar, de aceasta data in Vrancea, fiind candidatul Frontului Democrat al Salvarii Nationale (FDSN). La alegerile din 1996 a candidat tot pe listele PDSR, in judetul Vrancea, reusind sa obtina o noua victorie electorala. In 2000 a schimbat din nou judetul si a castigat al patrulea mandat de senator, in Arad, ca membru PDSR. Din ianuarie 2001 a devenit presedintele Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala. In acest mandat, Nicolaescu si-a vazut tranformate in legi trei dintre cele 14 initiative legislative l-a care a contribuit, informeaza Adevarul.

Kelemen Hunor: USL nu va dura patru ani. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune, intr-un interviu acordat unei reviste ungare, ca nu crede ca USL va rezista patru ani, dar nici nu se va destrama inainte de modificarea Constitutiei. „Chiar daca nu dau patru ani acestei coalitii, nu cred ca se va produce vreo schimbare inainte de modificarea Constitutiei. Cel mai probabil nu vor fi schimbari pana la reorganizarea regiunilor”, a spus liderul UDMR. Pe de alta parte, Kelemen Hunor a spus ca exemplul Ungariei l-a invatat ca „marile decizii se iau in primele luni de guvernare”. Totodata, intrebat daca dupa negocierile privind intrarea UDMR la guvernare nu s-ar mai fi putut gasi vreun compromis, cu atat mai mult cu cat participarea Uniunii la guvernare ar fi fost importanta pentru comunicatatea maghiara, Kelemen a raspuns ca nu a existat aceasta posibilitate, pentru ca politicienii cu care s-au purtat negocierile au asteptat de la UDMR o „renuntare la sine, simbolica, si un fel de juramant politic de credinta”, scrie EVZ.

Fostul deputat Mircia Giurgiu, noul consilier al ministrului delegat pentru Dialog Social. Fostul deputat Mircia Giurgiu, care nu a reusit sa obtina un nou mandat, este, incepand de joi, consilier al ministrului delegat pentru Dialog Social, Doina Pana, urmand sa se ocupe de probleme care tin de legislatia muncii si dialogul social, potrivit Mediafax. Mircia Giurgiu a declarat, joi, ca va activa intr-un domeniu pe care il cunoaste foarte bine, in conditiile in care a fost lider de sindicat inainte de a deveni parlamentar. „Incepand de joi lucrez ca si consilier al ministrului delegat pentru Dialog Social, Doina Pana, pe probleme ce tin de legislatia muncii, dialogul social, Codul Muncii. Este un domeniu pe care il cunosc, tinand cont de faptul ca, inainte de a fi deputat, am fost lider de sindicat, iar ca parlamentar am avut mai multe initiative legislative legate de dialogul social”, a spus Giurgiu. De asemenea, el va preda cursuri de agroturism la o universitate privata din Cluj-Napoca, in zilele de la sfarsit de saptamana, cand va reveni de la Bucuresti, anunta Romania Libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro