Politic Show: Stelian Tanase ne baga popii in case. Ce spun politicienii; Ponta da drumul la primele pomeni electorale; Dan Sova vrea o confruntare cu Traian Basescu, insa cand actualul lider de la Cotroceni nu va mai fi presedinte
Comisia de la Venetia repara Constitutia USL. Proiectul de revizuire a Constitutiei trebuie sa faca o alegere clara pentru un anumit sistem de guvernamant, sa clarifice prerogativele presedintelui si premierului, sa simplifice procedura legislativa si sa limiteze „la minimum” nevoia de ordonante de Guvern. Acestea sunt doar cateva dintre recomandarile formulate de Comisia de la Venetia ca urmare a analizarii proiectului de revizuire trimis de Parlamentul Romaniei. Se impune o precizare inca de la inceput: fata de Curtea Constitutionala, care a raportat articolele proiectului de revizuire exclusiv la Constitutia Romaniei in vigoare (mai ales la limitele revizuirii, impuse de art. 152), Comisia de la Venetia a analizat proiectul prin prisma standardelor europene in materie si a opiniei adoptate anterior de Comisie, in 2012, scrie Romania libera.
Mandria Romaniei in Parlamentul European. „Dalmatienii” din listele de candidati trimisi la Bruxelles. De la prefectul care a accidentat mortal cu masina un copil la incompatibilii de pe lista ANI. In mai putin de doua luni, o noua serie de europarlamentari romani vor ocupa fotoliile de la Bruxelles si Strasbourg. Daca unii dintre candidatii propusi de partidele politice sunt deja obisnuiti cu Parlamentul European, nefiind la primul mandat, altii au iscat valuri in jurul lor. Vechi sau noi, listele de candidati sunt presarate cu personaje fie cu probleme legale, fie asupra carora au planat diverse scandaluri. Unii cu decizii de incompatibilitate, un fost ministru cercetat pentru abuz in serviciu si acuzat ca a luat mita, un fost parlamentar acuzat ca a ucis un copil in urma unui accident rutier si un fost ministru cunoscut pentu multiplele greseli gramaticale, scrie Gandul.
Stelian Tanase ne baga popii in case. Ce spun politicienii. Directorul interimar al TVR Stelian Tanase vrea sa inlocuiasca membrii politici din Consiliul de Administratie si sa introduca, printre altii, si reprezentanti ai Patriarhiei. Unii parlamentari din comisiile de cultura spun ca cerinta este exagerata, altii, dimpotriva. Directorul interimar al TVR, Stelian Tanase, s-a intalnit ieri cu liderii coalitiei de guvernare, in frunte cu premierul Victor Ponta, pentru a discuta despre strategia de restructurare a TVR. O noua conducere TVR va fi desemnata marti, iar Ponta l-a asigurat pe Tanase ca se bucura de sustinerea PSD la votul din Parlament. Desi Tanase a fost propus de PNL, in vremea cand liberalii erau la guvernare, scrie Adevarul.
Ponta da drumul la primele pomeni electorale. Ca de obicei, inainte de campanie, Guvernul Ponta incepe sa imparta cadouri. Primii pe lista: alegatorii de la Complexul Energetic Oltenia, fieful premierului. De Pasti, toti cei 19.000 de angajati ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor avea opt zile de concediu. In plus, ei vor beneficia si o prima in valoare de 700 de lei, sub forma de tichete. Un calcul simplu arata ca doar tichetele-cadou vor insemna o cheltuiala de aproape trei milioane de euro (13,3 milioane de lei), in conditiile in care CEO se afla intr- o situatie financiara dificila, desi, pe hartie, ar fi inregistrat, in 2013, un profit de 300 de milioane de lei, scrie EVZ.
Elena Basescu catre Mircea Diaconu: „Asa arata 140.000 de semnaturi valabile pentru candidatura la europarlamentare”. Elena Basescu i-a transmis un mesaj lui Mircea Diaconu printr-o postare pe contul personal de Facebook: „Informatie pentru Mircea Diaconu: asa arata 140.000 de semnaturi valabile pentru candidatura ca independent la europarlamentare”. Mesajul este insotit si de o fotografie in care mezina presedintelui apare cu 30 de dosare. Postarea a primit sute de like-uri si a fost distribuita de zeci de persoane. Elena Basescu a demisionat ieri din PDL, iar mai apoi, intr-o conferinta de presa a PMP (Partidul Miscarea populara), ca nu va candida la europarlamentare, scrie Gandul.
Ponta: Banicioiu va face intr-o luna ce nu a facut Nicolaescu intr-un an. Premierul Victor Ponta a spus ca noul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, va rezolva situatia medicamentelor compensate intr-o luna – doua, in contextul in care PNL depune o motiune de cenzura pe tema sanatatii. „Domnul Nicolaescu a actualizat lista medicamentelor compensate in 2008, dupa care fiind la guvernare nu a mai actualizat-o, fiind in opozitie se intampla lucrurile mai usor”, a spus Ponta, intrebat in legatura cu depunerea de catre PNL a motiunii simple privind lista medicamentelor compensate. Ponta a mai spus ca actualul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, are de verificat listele „pentru a nu fi puse numai ce vor unele firme” si va anunta ce va face in continuare, scrie Romania libera.
Dan Sova vrea o confruntare cu Traian Basescu, insa cand actualul lider de la Cotroceni nu va mai fi presedinte. Ministrul Transporturilor, Dan Sova, a comentat marti seara, in cadrul unei emisiuni a Digi 24, ultimele aparitii publice ale presedintelui Romaniei si sustinerea pe care liderul statului a afirmat ca o are pentru Fundatia Miscarea Populara si PMP, afirmand ca doreste o confruntare cu Traian Basescu dupa ce acesta nu va fi in functia actuala. Ministrul Transporturilor a apreciat ca Partidul Miscarea Populara reprezinta revenirea „in politica partinica” a lui Traian Basescu, in timp ce decizia fiicei presedintelui de a nu mai candida la europarlamentare face „parte dintr-un scenariu bine gandit”, scrie Adevarul.
Cel mai bun europarlamentar. Alegatorii din Romania trimit in Parlamentul European de la Strasbourg niste persoane despre care nu stiu cel mai adesea nimic. Cine a fost cel mai activ si mai eficient europarlamentar roman? Intrebarea s-a pus pentru a justifica sau contesta o candidatura sau alta. Una dintre candidatele potentiale pretinsese ca are cele mai multe activitati, printre care se numarau si declaratiile politice facute in plen si care, de cele mai multe ori, nu aveau nicio legatura cu preocuparile grupurilor politice din PE. Rivalii au avut grija sa arate ca adevarata activitate parlamentara sta in cu totul altceva – si anume in numarul de rapoarte depuse. In procesul legislativ, raportorul joaca rolul initiatorului, avand intreaga raspundere a argumentarii si prezentarii documentului, scrie Deutsche Welle.