Politic Show: Udrea, Sova, Tariceanu, printre parlamentarii care nu au initiat niciun proiect in 2014; Sezonul de vanatoare la primari dureaza zece zile; Un deputat cere demisia ministrilor care au mimat donarea de sange
Sezonul de vanatoare la primari dureaza zece zile. Primarii, presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, vor avea la dispozitie zece zile pentru a-si exprima in scris optiunea cu privire la partidul politic din care doresc sa faca parte, fara a risca sa-si piarda functia. Ordonanta care da liber la migratie ar urma sa fie adoptata de Guvern, astazi. Cei care nu vor depune aceasta declaratie raman membri ai partidului politic din care fac parte. In anul 2006, un grup de liberali – printre care Rares Manescu si Eugen Nicolaescu – a initiat un proiect de lege prin care, pentru prima oara in Romania, se interzicea migratia alesilor locali. Totusi, proiectul prevedea ca acestia au la dispozitie 45 de zile pentru a-si declara apartenenta politica, scrieEVZ.
Cum vad analistii inflatia de candidati ai dreptei. Dreapta va fi reprezentata in primul tur al prezidentialelor de trei candidati trimisi de partide si de inca trei independenti. Analistii politici arata care sunt avantajele, dar si dezavantajele acestei pleiade de candidati. Cu o luna inainte de startul campaniei electorale, fotografia politica intruchipeaza o stanga unita si o dreapta disipata. Stanga, reprezentata de marele PSD, la care se mai adauga partidele breloc PC si UNPR, are un singur candidat – Victor Ponta – ce pleaca favorit pentru a-i urma lui Traian Basescu la Cotroceni. La polul opus, dreapta are nu mai putin de sase candidati pe hartie. Dintre ei, unul este exponentul aliantei celor mai mari formatiuni de dreapta (PNL si PDL), care teoretic, are si cele mai mari sanse sa ajunga in turul doi. Vorbim, evident, de candidatul ACL, Klaus Iohannis, anuntaAdevarul.
Udrea, Sova, Tariceanu, printre parlamentarii care nu au initiat niciun proiect in 2014. Presedintele PMP, Elena Udrea, a initiat 9 propuneri legislative depuse in Parlament in 2013, pe diverse teme: modificarea Codului Fiscal, protectia intreprinzatorului din Romania, reducerea riscului seismic, practica elevilor si studentilor, semnate alaturi de mai multi parlamentari, insa niciuna in acest an. Nici presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, nu a depus in 2014 vreun proiect. Anul trecut, el a avut patru propuneri privind personalul aeronautic navigant, producerea energiei din resurse regenerabile sau alegerea autoritatilor administratiei publice locale. Fostul ministrul al Transporturilor Dan Sova, senator PSD, a avut doar trei propuneri legislative anul trecut si niciuna in 2014, la fel ca ministrii Constantin Nita si Rovana Plumb, informeazaGandul.
Un deputat cere demisia ministrilor care au mimat donarea de sange. Deputatul Tudor Ciuhodaru a cerut demisia celor patru ministri care au mimat ca au donat sange saptamana trecuta, dupa ce Romania libera a dezvaluit ca patru demnitari din Guvernul Ponta au pretins public ca au donat sange pentru bolnavi, dar in realitate nu au facut acest lucru. Ministrul Sanatatii anunta saptamana trecuta ca in sistemul de sanatate romanesc exista o criza acuta de sange. A doua zi dupa apel, Nicolae Banicioiu, alaturi de ministrul de Finante, Ioana Petrescu, ministrul de Externe, Titus Corlatean, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, au mers personal la CTS Bucuresti, cu scopul declarat de a oferi propriul exemplu catre cetateni. Evident, nu au uitat sa cheme aproape toata presa din Capitala, pentru a imortaliza momentul. Jurnalistii au fost scosi din camera de donare dupa zece minute de la inceperea actiunii, dupa care, conform informatiilor noastre, ministri au renuntat sa mai doneze. Totusi, au ascuns acest lucru opiniei publice, scrieRomania Libera.
Avocatul Poporului, despre OUG privind migratia alesilor locali: „Nu-mi cereti sa fac declaratii si sa ma antepronunt”. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a fost intrebat cum va reactiona institutia cu privire la OUG referitoare la migratia primarilor, aratand ca deocamdata discutia e despre lucruri care „nu exista” si ca nu doreste sa se antepronunte. Vorbim despre lucruri care nu exista deocamdata. Nu-mi cereti sa ma antepronunt, ca nu pot”, a spus Ciorbea, potrivit mediafax.ro. Intrebat daca va exista un demers al Avocatului Poporului sau institutia va astepta ca partidele sa faca o contestatie a Ordonantei, pentru a analiza daca o va ataca, Ciorbea a raspuns: „In principal reactionam. Numai in cazuri deosebit de grave actionam. In rest, reactionam. Insa nu-mi cereti sa fac declaratii si sa ma antepronunt, ca nu e cazul, sincer”, anuntaEVZ.
IPP: PD, marele castigator al migratiei politice a primarilor, in 2006. Potrivit unor analize IPP („Migratia politica a primarilor din Romania 2006”), Institutul pentru Politici Publice, Bucuresti), la finele anului 2006, rezulta ca PD este marele castigator al migratiei politice a primarilor. Daca in 2005, PD a inregistrat o crestere de 83 de primari (99 castigati si 16 pierduti), in urmatorul an cresterea a fost spectaculoasa. PD si-a sporit numarul alesilor locali cu 211 primari fata de anul anterior. PD avea 392 de primari alesi in 2004, alti 388 de la alte partide si 6 din alegeri anticipate. PD a atras nu mai putin de 313 primari PSD (53 in primul an si 260 in al doilea). Al doilea castigator este PNL.Cresterea numarului primarilor PNL a fost constanta: in primul an dupa alegerile din 2004, PNL a avut o crestere neta de 106 primari (123 castigati si 17 pierduti) iar in al doilea an, 2006, o crestere de 103 primari (141 castigati si 38 pierduti). Cei mai multi primari au venit in acesti doi ani de la PSD: 163 de primari, informeazaAdevarul.