Sari direct la conținut

Politic show: USL pune presiune pe procurori; Sciziune totala in relatia cu Bruxelles-ul; Cum au incercat oamenii lui MRU sa elimine partidul lui Mihail Neamtu din alianta de dreapta

HotNews.ro
Politic Show, Foto: Colaj foto
Politic Show, Foto: Colaj foto

Geoana: Sa vorbesti si cand te-ai intors in functie despre lovitura de stat este contraproductiv. Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Mircea Geoana, a declarat, luni seara, la „Gandul.live”, ca a vorbi despre lovitura de stat chiar si cand te-ai intors, ca presedinte, in functie este contraproductiv, potrivit Mediafax. „Sa vorbesti si cand te-ai intors in functie despre lovitura de stat este contraproductiv”, a spus Geoana. El a adagat ca astfel de declaratii pot fi de inteles in perspectiva unei campanii care poate duce la salvarea functiei. „Eu inteleg din punct de vedere retoric, al campaniei, vrei sa-ti salvezi scaunul”, a spus Geoana. El a mai spus ca acuzatiile ideea ca a fost vorba despre o lovitura de stat este „o prostie”. Pe de alta parte, el a aratat ca, asa cum au spus si liderii USL Ponta si Antonescu, demersul de suspendare al presedintelui Basescu a fost deficitar la capitolul comunicare externa. Presedintele Basescu a declarat, la intalnirea cu delegatia Comisiei de la Venetia, ca principala concluzie in urma evenimentelor politice din ultimele doua luni este ca institutiile statului -CC, Parchetul General sau DNA- au rezistat presiunii politice, confirmand ca Romania este un stat de drept, scrie Romania Libera.

USL pune presiune pe procurori. Iliescu ii infiereaza pe anchetatori, Voicu vrea sa-i audieze in Parlament, iar Ponta se autodenunta la DNA. USL pune presiune pe justitie. Membrii Uniunii nu se impaca cu ideea anchetarii fraudelor de la referendum si au lansat ieri, pe mai multe voci, un atac impotriva procurorilor DNA. Unul dintre cei mai vehementi critici este presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, care a apreciat ca anchetarea secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, pe tema referendumului din 29 iulie, reprezinta „culmea cinismului”. Nici judecatorii CCR nu au scapat de tirul acuzatiilor fostului sef de stat, asa cum se arata intr-o postare pe blog. „Dupa un act arbitrar al Curtii Constitutionale, care invalideaza un referendum pe deplin valabil, comportamentul Parchetului, care ancheteaza cetateni pentru ca au votat la referendum, a capatat aspecte inacceptabile”, a scris pe blog Ion Iliescu, conform EVZ.

Sciziune totala in relatia cu Bruxelles-ul. Crin Antonescu si Victor Ponta nu se mai inteleg in chestiunea atitudinii lui Jose Barroso, cu privire la actiunile USL din aceasta vara. Pozitiile antagonice ale celor doi aliati releva o noua realitate: politica externa a Romaniei este acum marcata nu doar de divergentele de viziune si atitudine dintre Guvern si Presedintie, ci si de cea din sanul majoritatatii parlamentare. Diferentele de ton si de pozitionare ale celor doi nu decurg atat din convingeri, edu-catie sau stil politic, cat, mai curand, din interesele divergente ale premierului Victor Ponta, care trebuie sa isi salveze cumva respectabilitatea in fata Bruxelles-ului si a liderilor occidentali daca doreste ca vocea sa sa fie ascultata in viitor, si ale presedintelui PNL, Crin Antonescu, care, „retrogradat” in functia de parlamentar, nu are nici un motiv sa menajeze sensibilitatile europene, in schimb pare sa creada ca are toate motivele sa isi conserve si chiar radicalizeze discursul antioccidental, anunta Romania Libera.

Cum au incercat oamenii lui MRU sa elimine partidul lui Mihail Neamtu din alianta de dreapta. Vicepresedintii partidului lui Ungureanu au incercat sa elimine de la negocieri partidul condus de Mihail Neamtu, se afirma intr-o postare pe siteul Partidului Noua Republica. Disputa intre Partidul Forta Civica, aflat sub conducerea lui Mihai Razvan Ungureanu, si Noua Republica, condusa de Mihail Neamtu, se accentueaza. Totul ar porni, potrivit siteului Noua Republica, de la incercarea Partidului Forta Civica de a exclude Noua Republica de la negocierile pentru alianta de dreapta. „In euforia simulacrului de alegeri de vineri, cativa din multii vicepresedinti ai PFC, proaspeti colegi ai unor traseisti din tot spectrul politic, si-au luat prea in serios rolurile si au pretins nici mai mult nici mai putin decat ca Noua Republica sa paraseasca masa negocierilor din Alianta Romania Dreapta, intrucat discutia trebuie purtata numai intre partide politice”, se afirma intr-un articol pe site-ul nouarepublica.ro, conform Adevarul.

Romania, inspectata la democratie. O delegatie a Comisiei de la Venetia verifi ca respectarea principiilor statului de drept. O delegatie a Comisiei de la Venetia se afla in aceste zile la Bucuresti, la solicitarea CE, pentru a verifica daca in Romania se respecta principiile statului de drept. Reprezentantii Comisiei s-au intalnit cu judecatorii Curtii Constitutionale, cu CSM, cu presedintele Traian Basescu, dar si cu premierul Victor Ponta si cu presedintele Senatului, Crin Antonescu. In intalnirea cu seful statului, acesta a declarat ca recenta criza politica a demonstrat ca „in acest moment Romania are institutii capabile sa reziste presiunilor politice”: „Institutiile din Romania au reusit sa stea in interiorul misiunii fiecareia, fie ca vorbim de Curtea Constitutionala sau de procurorul general sau de DNA. Nu am fost surprins, pentru ca eu cunosc evolutiile institutiilor romanesti din ultimii opt ani”. In schimb, Traian Basescu a acuzat guvernul si majoritatea parlamentara ca au comis un „lant de abuzuri”, informeaza EVZ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro