Politic Show: Victor Ponta: Doar doua din zecile de motiuni de cenzura contra guvernelor din ultimii 25 au trecut; Leonard Orban, vehiculat pentru postul de consilier al lui Iohannis, a demisionat de la IER; Un deputat PDL, trimis in judecata
Victor Ponta: Doar doua din zecile de motiuni de cenzura contra guvernelor din ultimii 25 au trecut. Seful guvernului a declarat, referitor la decizia PNL de a depune o motiune de cenzura, ca, in ultimii 25 de ani, partidele au avut zeci de asemenea initiative, dar parlamentul a votat favorabil doar doua. „Din cate stiu, in istoria democratica a Romaniei, in 25 de ani, s-au depus zeci de motiuni de cenzura – una pe sesiune, uneori si mai des in anumite conditii – si de trecut au trecut doar doua: una impotriva lui Boc, in 2009, si cea impotriva lui Ungureanu. Deci, se fac motiuni de cenzura chiar si atunci cand stii ca nu ai sanse, ca un gest politic”, a declarat Victor Ponta la Romania TV. Liderul PSD a amintit ca guvernul sau a primit in parlament un vot masiv de incredere, pe 15 decembrie, adaugand ca nu a auzit ca vreun parlamentar sa isi fi schimbat parerea intr-un rastimp mai scurt de o luna, scrie EVZ.
Leonard Orban, vehiculat pentru postul de consilier al lui Iohannis, a demisionat de la IER. Fostul comisar european Leonard Orban, al carui nume a fost avansat neoficial ca viitor consilier al presedintelui Klaus Iohannis, a demisionat din postul de presedinte al Consiliului de Administratie al Institutului European din Romania (IER), el urmand sa paraseasca acest post la 15 ianuarie. Demisia a fost depusa la 29 decembrie, iar decizia prin care premierul Victor Ponta ia act de acest gest a fost publicata marti in Monitorul Oficial, cu valabilitate din 15 ianuarie. Orban conduce Consiliul de Administratie al Institutului European din Romania din noiembrie 2013, cand a fost numit de premierul Ponta. La 20 decembrie, surse politice au declarat pentru Mediafax ca Leonard Orban va coordona, in calitate de consilier prezidential, domeniul afacerilor europene, anunta Adevarul.
Un deputat PDL, trimis in judecata. Fostul prefect de Constanta, acuzat de restituiri ilegale de terenuri. Deputatul Danut Culetu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, sub acuzatia de abuz in serviciu legata de fapte comise in perioada cand era prefect al judetului Constanta, mai precis de restituiri ilegale de terenuri, prejudiciul calculat de anchetatori fiind de peste un milion de lei. Culetu (PDL) a fost trimis in judecata, in stare de libertate, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Constanta, pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, se precizeaza intr-un comunicat remis marti agentiei Mediafax. Alaturi de el va fi judecat, tot in stare de libertate, primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, care este acuzat de aceeasi infractiune, informeaza Gandul.
Cu ce s-au ocupat europarlamentarii in primele sase luni de mandat. Siegfried Muresan, Adina Valean, Victor Negrescu si Cristian Preda sunt printre cei mai activi eurodeputati romani. La coada clasamentului se plaseaza veteranii Theodor Stolojan, Norica Nicolai, dar si Daciana Sarbu. Majoritatea interven tiilor pe care le-au avut europarlamentarii romani, in cele sase luni de la alegerea noului Legislativ European, vizeaza acordul de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeana (UE), politica bugetar-fiscala, problema somajului, drepturile copilului, dar si combaterea violentei impotriva femeilor. Unii dintre cei mai activi au abordat si situatia romanilor care au parte de discriminare pe piata muncii europene, altii au preferat sa intervina pe subiecte de politica externa – de la relatia cu Rusia si criza din Ucraina la chestiuni „exotice” pentru publicul romanesc, cum ar fi rezolutia pentru eliberarea unui militant impotriva „sclavagismului” din Mauritania, scrie EVZ.
Radu Popa: Reforma in PSD nu poate fi facuta de Liviu Dragnea. Deputatul PSD Radu Popa, care recent a renuntat la functia de consilier al premierului, a lansat, miercuri, la Adevarul Live, un atac dur la adresa lui Liviu Dragnea. Popa il arata cu degetul pe Dragnea pentru pierderea alegerilor prezidentiale si sustine ca acesta nu este omul potrivit pentru a reforma partidul. De ce ati plecat de langa domnul Ponta? A fost o discutie inainte de Craciun. Avand puncte de vedere care nu converg cu linia partidului, am luat decizia, de comun acord, de a renunta la functie. Reforma PSD nu poate fi facuta de un om ca Liviu Dragnea. E posibil sa plecati din PSD? S-ar putea sa plece domnul Dragnea. Nu am o problema cu Victor Ponta. Mi-am dorit sa castige alegerile. Din pacate, greselile impardonabile in raport cu diaspora.. Nici un partid nu a abordat in mod serios problema romanilor din diaspora. Trebuie sa scadem taxele consulare, sa vedem cum creionam cadrul legal. Integral in Adevarul.