Sari direct la conținut

Politico: Elitele Europei, aspru criticate pentru dublul standard al carantinei / Ce caz din România este menționat

HotNews.ro
Dominic Cummings, Foto: Peter Manning/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia
Dominic Cummings, Foto: Peter Manning/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

O regulă pentru ei, alta pentru noi ceilalți. Așa cum premierul britanic Boris Johnson și consilierul său principal, Dominic Cummings, au descoperit pe propria piele, opinia publică i-a taxat imediat pentru ipocrizie, acuzația privind dublul standard fiind în prezent cea mai toxică din politica britanică, scrie Politico.com, citat de Rador.

  • Consilierul guvernului britanic, Dominic Cummings, nu este singurul luat în vizor pentru imprudenţele sale din timpul carantinei

„Creierul” procesului Brexit, Dominic Cummings, este o figură controversată de ani buni. Dar dezvăluirile din weekend care au arătat că el a încălcat regulile de izolare i-au deranjat pe mulți britanici, indiferent de loialitățile lor politice.

Premierul a apărat gesturile consilierului său, duminică, spunând că acesta a acționat „responsabil și legal”, calculând clar că este tolerabilă reacția politică de furie ca să păstreze serviciile celui mai de încredere consilier al său.

Dar nu numai în Regatul Unit percepția standardelor duble pentru cei puternici a declanșat o reacție dură a publicului. Politicienii și oficialii care ignoră regulile de izolare au iritat cetățenii din toată Europa. Unii dintre ei au decis că a cere iertare este o strategie mai bună decât cea de a încerca să îngreuneze situația.

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, și-a cerut scuze, duminică, după ce el și soția sa au fost prinși de poliție încălcând regulile de izolare, la un restaurant. Restricțiile pentru coronavirus din țară includ închiderea obligatorie a restaurantelor și barurilor la ora 23:00, dar poliția a spus că acest cuplu consuma băuturi la masă și după miezul nopții. Van der Bellen a declarat pe Twitter că a ieșit să mănânce împreună cu soția sa și cu doi prieteni, pentru prima dată de când a început carantina.

„Am pierdut noțiunea timpului discutând și, din păcate, am uitat cât e ora”, a scris el. „Îmi pare sincer rău. A fost o greșeală. Dacă patronul restaurantului suferă vreun prejudiciu din această cauză, îmi voi asuma responsabilitatea pentru asta”. Încălcarea regulilor, comisă de Van der Bellen, a venit la câteva zile după ce cancelarul austriac Sebastian Kurz a fost obligat să-și ceară scuze pentru că a apărut fără mască într-o mulțime de oameni dintr-un sat din apropierea graniței cu Germania. „Sunt unele lucruri pe care nu le poți planifica”, a spus Kurz mai târziu, recunoscând că unii oameni nu au reușit să respecte distanțarea socială.

La începutul acestei luni, în Germania, liderul liberal al partidului FDP, Christian Lindner, a fost prins îmbrățișând un prieten în afara restaurantului Borchardt, localul favorit al elitei berlineze. După ce incidentul a fost raportat pe larg în mass-media germană, Lindner și-a cerut scuze pe Twitter. „Îmbrățișarea spontană de vineri a fost o greșeală, s-a întâmplat, din păcate, între prieteni, după o seară privată”, a spus el. „Nu a fost ceva intenționat… până la urmă, toți suntem oameni. Îmi pare rău!”. Lindner nu a fost primul politician german care a încălcat regulile pentru coronavirus.

Înaintea sa, premierul landului Saxonia, Michael Kretschmer, a fost observat angajându-se într-o dezbatere cu protestatarii din Dresda, fără a purta mască, în timp ce premierul landului Turingia, Bodo Ramelow, a recunoscut că a încălcat regulile atunci când a participat la înmormântarea unui vecin.

Nu toți politicienii au încălcat regulile cu privire la înmormântări. S-a dezvăluit luni că mama premierului olandez Mark Rutte a murit pe 13 mai, dar el nu a putut să o viziteze în ultimele săptămâni.

Între timp, în România, mii de oameni au participat săptămâna trecută la înmormântarea arhiepiscopului Pimen Zainea al Sucevei și Rădăuților. Unii dintre participanți au sărutat chiar sicriul. Potrivit presei locale, Biserica Ortodoxă Română a obținut anterior aprobarea specială a Departamentului pentru Situații de Urgență și a Institutului Național de Sănătate Publică. Unii români au reacționat cu furie la aceste știri, deoarece regulile pentru COVID-19 în țară au impus ca înmormântările să fie oficiate cu maximum opt participanți.

Luna trecută, în Polonia, prim-ministrul Mateusz Morawiecki și mulți alți oficiali din partidul Dreptate și Justiție (PiS) s-au adunat pentru a comemora decesul președintelui de atunci al țării, Lech Kaczyński, într-un accident aviatic în 2010. La depunerea de coroane, nici premierul, nici ceilalți oficiali nu au purtat măști și nu au respectat distanțarea socială. În aceeași zi, Jarosław Kaczyński, liderul PiS, fratele geamăn al lui Lech, a fost dus cu limuzina într-un cimitir din Varșovia, într-un moment în care cimitirele erau închise pentru cetățenii de rând.

Nemulțumirea populară față de evidentele duble standarde și-au găsit ecoul într-o melodie satirică vizându-l pe Kaczyński, numită „Durerea ta este mai mare decât a mea”. Ulterior, melodia a fost eliminată din playlist-ul unui post de radio controlat de guvern, gest pe care unii din țară îl consideră un act de cenzură.

Într-un alt incident controversat, premierul a mâncat, săptămâna trecută, la un restaurant recent redeschis, fără a respecta regula distanței sociale de 1,5 metri. El a explicat în weekend că „o anumită distanță este sugerată, dar nu este impusă” de regulile pentru coronavirus date de guvern, dar ulterior a fost contrazis de un purtător de cuvânt al guvernului, care a spus că Morawiecki a fost „dezinformat” în ceea ce privește normele.

Vicepremierul spaniol Pablo Iglesias a fost criticat, în martie, pentru că a încălcat recomandările de autoizolare și a apărut la ședințele de guvern. Partenera lui Iglesias, ministrul pentru Egalitate, Irene Montero, a fost testată pozitiv pentru coronavirus și era în carantină la acea vreme, ceea ce a dus la îngrijorarea că Iglesias i-ar fi putut infecta fără să vrea pe ceilalți membri ai guvernului, la ședințele săptămânale. În aprilie a fost, de asemenea, criticat pentru faptul că a ignorat recomandările guvernului cu privire la măști și a mers la supermarketul local fără să poarte una.

Iar săptămâna trecută, înmormântarea lui Julio Anguita, fostul lider al Partidului Comunist din Spania, a atras mii de oameni în orașul spaniol Córdoba. Anguita, care a ocupat funcția de primar al Córdobei din 1979 până în 1986, a murit brusc în urma unui atac de cord, pe 16 mai.

Scenele cu mulțimile care au participat la înmormântarea sa au provocat o indignare considerabilă în rândul multor spanioli, care s-au plâns că distanțarea socială nu a fost respectată la marea ceremonie. Mulți oameni obișnuiți care au murit în ultimele săptămâni a trebuit să fie înmormântați în singurătate, iar membrii familiilor nu au putut participa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro