Polițiștii bulgari, acuzați că „au blocat salvarea” a trei adolescenți migranți care au murit înghețați într-o pădure de lângă Burgas / Sofia neagă
![Polițiștii bulgari, acuzați că „au blocat salvarea” a trei adolescenți migranți care au murit înghețați într-o pădure de lângă Burgas / Sofia neagă](https://hotnews.ro/wp-content/uploads/2025/01/granita-bulgaria-turcia-profimedia.jpg?w=800&h=533&crop=1)
Un dosar întocmit de două organizații umanitare, și consultat de The Guardian, conține fotografii, mărturii și geolocalizări care, potrivit autorilor, demonstrează eșecul autorităților de a-i salva pe cei trei tineri egipteni, care au cerut ajutor în timp ce se confruntau cu frigul, rătăciți în pădurile din Burgas, în sud-estul Bulgariei.
Autoritățile bulgare sunt acuzate că au ignorat apelurile de urgență și că au obstrucționat eforturile de salvare a trei adolescenți egipteni, care ulterior au murit la temperaturi sub zero grade în apropierea frontierei bulgaro-turce, la sfârșitul lunii decembrie.
Organizațiile No Name Kitchen (NNK) și Collettivo Rotte Balcaniche (CRB) susțin că raportul lor, intitulat Frozen Lives (Vieți înghețate), dezvăluie o imagine de ansamblu a brutalității împotriva migranților, la frontierele Europei.
Ministerul bulgar de Interne a respins acuzațiile.
Granița Bulgariei cu Turcia este un punct de trecere care a fost folosit frecvent de persoanele care speră să solicite azil în UE.
În ultimii ani, scrie The Guardian, organizațiile umanitare au reclamat abuzuri documentate împotriva drepturilor omului, inclusiv acuzații de respingere ilegală a solicitanților de azil către Turcia.
Discuția vine pe fondul promisiunilor făcute de autoritățile de la Sofia de a proteja noua graniță externă a Schengen.
Căutați în zadar
Cele două organizații umanitare, NNK și CRB, spun că au fost alertate pentru prima dată în dimineața zilei de 27 decembrie 2024, cu apeluri către o linie telefonică de urgență înființată de un grup de organizații caritabile.
Apelurile făceau referire la trei adolescenți „în pericol imediat de moarte” și trimiteau locații GPS.
Activiștii au sunat de mai multe ori la numărul oficial de urgență 112 și au încercat să ajungă ei înșiși la cei trei tineri.
Raportul citat de The Guardian spune că poliția de frontieră bulgară a împiedicat însă încercările de salvare, în ciuda faptului că polițiștilor li s-a arătat o înregistrare video cu unul dintre băieți în zăpadă.
Tinerii, identificați ulterior ca Ahmed Samra, în vârstă de 17 ani, Ahmed Elawdan, în vârstă de 16 ani, și Seifalla Elbeltagy, în vârstă de 15 ani, au fost găsiți morți.
Ahmed Samra a fost găsit cu „urme de labe de câine și urme de bocanci în jurul corpului său”, ceea ce, conform raportului, „indică faptul că poliția de frontieră îl găsise deja, poate încă în viață sau mort, dar a ales să îl lase acolo, în frig”.
Activiștii care au revenit la fața locului ulterior spun că au constatat că toate urmele amprentelor fuseseră șterse. S-a descoperit de asemenea că unul dintre corpurile băieților fusese parțial mâncat de un animal.
Raportul detaliază de asemenea hărțuirea sistematică a organizațiilor umanitare de către polițiști, precum și vandalizarea uneia dintre mașinile lor.
Poliția a confiscat pașapoartele și telefoanele unei echipe de salvare și le-a luat amprentele și fotografiile. O activistă a fost percheziționată în pielea goală la secția de poliție, spune raportul citat de The Guardian.
Organizațiile umanitare cer o anchetă independentă
În lumina deceselor adolescenților, NNK și CRB au solicitat o „anchetă formală independentă” privind „violența sistemică și neglijența autorităților bulgare” și „tratamentul degradant” al migranților.
„Este absolut șocant faptul că trei minori au murit înghețați în pădure, chiar dacă au fost lansate mai multe alerte la 112. Este un eșec uriaș pentru toată lumea. Nu numai pentru forțele de poliție bulgare, ci și pentru UE în ansamblu și pentru toate statele sale membre”, spune raportul.
Ministerul bulgar de Interne a respins acuzațiile și a declarat că forțele sale de frontieră au reacționat în timp util la relatările care îi priveau pe cei trei tineri, trimițând patrule „imediat”, dar că trupurile au fost găsite în locuri diferite de cele furnizate inițial.
Ministerul de la Sofia a menționat că investigațiile continuă în aceste cazuri, adăugând că poliția de frontieră „nu permite și nu tolerează nicio expresie a comportamentului inuman sau lipsit de respect al personalului său față de cetățeni”.
„Acest lucru este valabil pentru toți cetățenii și toți resortisanții țărilor terțe care au intrat neregulamentar pe teritoriul țării”, au spus oficialii.
În ultimii ani, Bulgaria a fost supusă unor presiuni semnificative din partea celorlalte state membre ale UE cu privire la capacitatea sa de a gestiona migrația.
Îngrijorările legate de securitatea frontierelor au întârziat aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, atât Austria, cât și Țările de Jos folosindu-și dreptul de veto – până anul trecut.
Pe 1 ianuarie, Bulgaria a aderat la spațiul Schengen, alături de România, și a promis să mențină controalele stricte la frontiere după mult așteptata sa aderare deplină.