Ponta, despre posibilitatea unei noi suspendari a presedintelui: E foarte clar ca nimeni nu isi poate permite dupa 10 decembrie o noua criza constitutionala/ Nu pot sa dau afara 3 oameni ca sa dea bine in raportul de tara
Premierul Victor Ponta a declarat vineri seara, la Realitatea TV, ca desi este de acord cu presedintele PNL Crin Antonescu in ceea ce priveste o noua suspendare a presedintelui in cazul in care refuza nominalizarea unui premier USL in contextul unui scor bun al uniunii in alegerile parlamentare ii „este foarte clar ca nimeni, si cand spun nimeni ma refer si la presedintele Basescu si la noii lideri politici ai partidelor, nimeni nu isi poate permite dupa 10 decembrie o noua criza constitutionala […] asa incat nimeni nu va mai incerca sa tina tara luni de zile in criza si nimeni din afara nu va mai sprijini o asemenea solutie.”
Referindu-se la acuzatiile de incompatibilitate aduse de ANI impotriva a patru membri ai guvernului, Ponta a apreciat ca pentru a promova ideea de neimplicare politica, ANI ar fi trebuit sa anunte constatarile de incompatibilitate cu privire la membrii guvernului „ori inainte de campania electorala ori dupa”, precizand ca „nu pot sa dau afara trei oameni ca sa dea bine in raportul de tara”.
Declaratii Victor Ponta:
Despre acuzatiile aduse de ANI ministrilor Pop, Hellvig, Silaghi si secretarului general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache
- Cred ca, pentru ideea de neimplicare politica (a ANI – n.r.), ar fi fost ideal ca asemenea constatari sa fi fost anuntate ori inainte de campania electorala ori dupa.
- Avem o legislatie in acest domeniu care este atat de neclara incat, daca cineva vrea neaparat, gaseste oricarei persoane publice ceva de reprosat.
- Avand in vedere ca cei trei sunt nu doar ministri dar si candidati in alegerile parlamentare, a trebui sa facem un sistem prin care un judecator ar trebui sa se pronunte cat mai repede.
- Nu pot sa dau afara 3 oameni ca sa de bine in raportul de tara.
Despre suspendarea fondurilor europene
- POSDRU a fost blocat in februarie 2012 pentru constatarea unor iregularitati in perioada 2010-2011. Dupa auditurile din vara ni s-a stabilit o corectie financiara de 175 milioane de euro pe care guvernul a acceptat-o si a inclus-o in deficitul pe acest an. Cei 175 de mil de euro se pierd de la POSDRU, dar pot fi folositi la alt program, si se pierd nu pentru benefiiciari ci se pierd de la bugetul de stat.
- In 19-21 luna aceasta are loc ultimul audit al DG-Employment si in baza lui incepe din nou transmiterea facturilor si a decontarilor catre Comisia Europeana si dupa discutiile pe care le-am avut, pana la sfarsitul anului, de la Comsia Europeana in Romani vor fi decontate in jur de 300 de mil de euro pentru POSDRU.
- (intrebat cand se va da drumul la noi linii de finantare pentru accesare fondurilor UE din partea firmelor private- n.r) Dupa raportul 19-21 – este misiunea de audit, probabil in saptamana imediat urmatoare vom avea decizia oficiala a Comisiei.
- (intrebat de lipsa de actiune in privinta limitatarii fraudarii in domenii precum dezvoltarea regionala, transporturi) Daca vorbim despre situatii pe care guvernul le-a constata si le-a sesizat catre DNA, si aici vorbim de Posta Romana, Hidroelectrica, Oltchim, de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, noi am facut constatarile, am strans documentele, le-am trimis la DNA, va rog sa il intrebati pe dl Morar ce face cu ele si cand are de gand sa va dea un raspuns.
- Daca vorbim de programele operationale sectoriale presuspendate din suspiciuni de frauda, Programul Opeartional Regional, cel pe care de asemenea acceptam corectiile, il deblocam in acest an. S-au constatat probleme la 2 programe derulate in 2009-2011 de catre Consiliul Judetean Bistrita, condus atunci de dl presedinte Rusu de la PDL, nu stiu ce se intampla ce cele 2 dosare. Programul Operational pe Transporturi, nu cred ca anul acesta, dar in ianuarie, februarie, -dar de asemea cu corectii financiare- il vom debloca. Acolo s-a sesizat un caz care a aparut si in presa, un contract, faimosul Arad- Nadlac in care procedura a fost intocmita in 2011 in mod necorespunzator. [Cazul- n.r.] este de asemenea la Parchet.
- Tot ce tine de guvern facem, dar la parchet a fost anul asta mai multa prioritate pentru a-i gasi pe batarnii si pe pensionarii care au votat la referendum, probabil ca va mai fi in ianuarie si februarie, cand ii vor ancheta pe cei care voteaza pe 9 decembrie -glumesc, evident sper sa nu se intample asta-, dupa care o sa se ocupe si de Posta Romana, de Hidroelectrica, de Oltchim, de CNAS si de toate celelalte pe care le-am sesizat in speranta ca Parchetul General si DNA vor avea si niste sefi.
Intrebat daca va fi incercata o noua suspendare a lui Traian Basescu in cazul in care nu va nominaliza un premier USL in contextul unei victorii a aliantei in alegeri:
- Nu va fi cazul, sunt cu totul de acord cu ceea ce va spunea ieri dl Antonescu.
- Am avut ocazia sa discutam cu colegii din USL foarte mult de aceasta posibila situatie. E foarte clar din punctul meu de vedere, din ceea ce am discutat cu partenerii externi, din tot ceea ce a rezultat, daca vreti, din intalnirea pe care am avut-o cu presedintele Basescu, e foarte clar ca nimeni nu isi poate permite pe 10 decembrie, si cand spun nimeni ma refer si la presedintele Basescu si la noii lideri politici ai partidelor, nimeni nu isi poate permite dupa 10 decembrie o noua criza constitutionala. Romania va avea nevoie rapid de un guvern cu majoritate stabila, avem nevoie de bugetul pe 2013 asa incat nimeni nu va mai incerca sa tina tara luni de zile in criza si nimeni din afara nu va mai sprijini o asemenea solutie. Eu cred ca toata decizia va fi luata in ziua de 9, de catre romani la vot.
Despre formula viitorului guvern in cazul unui succes electoral
- Daniel Constantin nu este inamovibil, dar Ministerul Agriculturii a absorbit aproape in proportie de 100% fondurile europene din PAC si s-a batut cu Ministerul de Finante si a obtinut subventii mai mari decat anul trecut, asa incat cred ca Daniel Constantin va continua.
- Voi incerca sa il conving pe dl Arafat sa ramana ministru al Sanatatii, desi mi-a spus ca nu doreste sa fie parte din viitorul cabinet.
- (intrebat daca Raed Arafat va intra in PSD) Nu, dar nu am avut asemenea discutii cu dumnealui.
- Nu va ascund ca, daca as putea, l-as convinge pe Florin Georgescu sa ramana ministrul Finantelor, dar nu va ramane. Dl Georgescu a venit pentru mine cele 6 luni.
- In viitoarea formula a Guvernului, intr-o alta structura decat cea actuala, in mod sigur vor fi si ministri din actualul Cabinet, dar – ca la echipa de fotbal – nu are nimeni locul asigurat, decat in baza performantelor sale.