Portavionul chinez „Shandong” s-a întors în port după un tur de forță până în Pacificul de Vest
Forțele armate chineze au anunțat miercuri că portavionul Shandong s-a întors la baza sa navală din Hainan „în ultimele zile”, după o misiune de o lună care a inclus exerciții în jurul Taiwanului și o reprezentație de forță care a ajuns până în Pacificul de Vest, relatează Reuters.
Shandong a fost reperat anul acesta în Strâmtoarea Taiwan, Canalul Bashi dintre Taiwan și Filipine și în apropierea Guamului, insula din vestul Pacificului aflată sub administrarea Statelor Unite.
La începutul lunii aprilie portavionul a luat parte la exerciții care au simulat în premieră lansarea unor atacuri cu avioane de luptă asupra Taiwanului.
Turul de forță a venit după ce președintele taiwanez Tsai Ing-wen s-a întâlnit cu Kevin McCarthy, președintele Camerei Reprezentanților de la Washington, mutare denunțată de China drept o „ingerință” în problemele sale interne în contextul în care Beijingul revendică insula guvernată democratic ca parte a teritoriului său.
Comandamentul de Operațiuni Sud al Armata Republicii Populare Chineze a declarat că Shandong a luat parte la o „patrulare de securitate” în jurul Taiwanului ca parte a exercițiului militar „Sabia Comună”.
„Grupul de forțe Shandong a mers pentru prima oară în formație în apele din vestul Pacificului”, a mai anunțat aceasta.
Portavionul Shandong, printre instrumentele de presiune ale Chinei asupra Taiwanului
Portavionul lansat la apă în decembrie 2019 este un element central al propagandei militare chineze, presa de stat de la Beijing transmițând pe larg imagini cu acesta și avioanele de luptă care au decolat de pe el în luna aprilie.
La câteva zile după ce armata chineză și-a încheiat exercițiile navale din jurul Taiwanului nava de război americană USS Milius a navigat prin strâmtoarea care desparte insula de China ca parte a ceea ce marina americană a descris drept „un tranzit de rutină”.
În luna martie a anului trecut Shandong, unul dintre cele două portavioane operaționale ale Chinei, a navigat prin Strâmtoarea Taiwan cu doar câteva ore înainte de o discuție între președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping.
China și-a intensificat în ultima perioadă presiunile asupra Taiwanului pentru a încerca să forțeze guvernul de la Taipei să accepte suveranitatea Beijingului asupra insulei democratice, presiunile crescând tot mai mult după ce guvernul comunist a adus sub controlul său fosta colonie britanică a Hong Kong-ului.