Portugalia: In fata valului de critici si a protestelor masive al populatiei, guvernul da inapoi in ceea ce priveste masurile de austeritate
Sufocat de critici, guvernul portughez a fost constrans sa faca un pas inapoi in adoptarea a noi masuri de austeritate care au provocat un val de proteste fara precedent de cand Portugalia a primit, in 2011, o asistenta financiara internationala, relateaza AFP.
Reunit timp de opt ore, Consiliul de Stat, convocat de presedintele portughez Anibal Cavaco Silva, a anuntat, in noaptea de vineri spre sambata, „disponibilitatea de a studia alternative” in locul masurilor de austeritate.
Consiliul a precizat ca vor avea loc in curand discutii intre guvern, sindicate si patronate.
Premierul de centru-dreapta, Pedro Passos Coelho, decisese in 7 septembrie sa mareasca din 2013 cotizatiile sociale ale salariatilor de la 11% la 18% si sa reduca in acelasi timp cotizatiile patronale de la 23,75% la 18%.
Acest proiect a atras un val de critici si i-a atras premierului porecla de „Robin Hood al bogatilor”.
„Masura emblematica de a reduce cotizatiile patronale, compensata de o contributie sporita a muncitorilor, s-a nascut moarta. Odihneasca-se sufletul sau”, scria cotidianul Diario de Noticias, intr-un editorial.
In timp ce Consiliul de Stat era reunit, cateva mii de persoane se adunasera in fata presedintiei si au ramas acolo pana la finalul sedintei, pentru a-si striga nemultumirea.
„Hotii, hotii …”, „poporul a obosit sa fie furat si umilit”, au scandat manifestantii, care au aruncat petarde.
Protestatarii au raspuns unui apel, lansat pe retelele sociale, de catre o miscare apolitica ce s-a aflat la originea manifestatiilor care, in urma cu o saptamana, a adus in strada sute de mii de persoane in Lisabona si in alte 30 de orase.
Amploarea miscarii de contestare a luat prin surprindere atat clasa politica cat si sindicatele. De teama ca isi pierde influenta, principala centrala sindicala, CGTP, a anuntat o mare adunare la Lisabona in 29 septembrie.
Lovita de o grava criza economica, Portugalia a obtinut in mai 2011 un ajutor financiar de 78 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana si de la Fondul Monetar International, in contrapartida cu un sever program de reforme si austeritate.
Dar programul de austeritate a redus economica cu peste 3% in primul semestru si somajul depaseste acum 15% din populatia activa.
Guvernul, care se confrunta cu dificultati in reducerea deficitelor sale, a obtinut de la ‘troica’ finantatorilor (UE-FMI-BCE) o intarziere pentru a-si atinge obiectivele, iar aceste noi masuri de austeritate erau menite sa asigure si creditorii.
Dar, in fata nemultumirii, primul ministru a fost obligat sa dea inapoi. In cadrul unui discurs sustinut in parlament, inaintea reuniunii consiliului de stat, s-a declarat dispus sa „discute problema” intaririi austeritatii. „Nu confund hotararea cu intransigenta”, a spus el.
O puternica tensiune a aparut si in cadrul coalitiei aflate la putere, intre Partidul Social Democrat (PSD) al lui Passos Coelho si partidul conservator (CDS-PP) al ministrului Afacerilor Externe, Paulo Portas, partizan al unei revizuiri a acestor masuri de austeritate.
Cele doua partide au reusit insa sa depaseasca divergentele si si-au reafirmat vointa de a pastra aceasta coalitie.