Sari direct la conținut

Poți reduce riscul de malformații congenitale! 5 măsuri ușor de aplicat pentru a avea un copil sănătos

HotNews.ro
gravida care mananca alimente sanatoase
Pentru a reduce riscul de a avea un copil cu probleme, luați acid folic de la începutul sarcinii sau chiar dinainte (dacă e vorba de o sarcină planificată). )FOTO: © Evgenyatamanenko | Dreamstime.com

Malformațiile congenitale sunt modificări structurale care au loc în timpul sarcinii și care pot varia de la afecțiuni ușoare, la unele grave. Medicii nu știu care sunt cauzele celor mai multe astfel de malformații congenitale, dar sunt de acord că unele măsuri, ușor de implementat, pot reduce riscul de a aduce pe lume un copil bolnav. Iată cele mai importante măsuri de prevenție!

Ce sunt malformațiile congenitale

Malformațiile congenitale sunt acele defecte fizice ce pot fi depistate la copii fie în timpul perioadei intrauterine, fie în maternitate, iar uneori chiar la câteva luni după naștere, atunci când apar primele semne că ceva este în neregulă cu bebelușul.

Aceste defecte congenitale pot afecta aproape orice parte a corpului – inima, creierul sau piciorul, spre exemplu – și pot afecta modul în care corpul arată, funcționează sau, uneori, ambele.

De asemenea, pot varia de la ușoare la severe. În cazul unui copil care se naște cu o malformație congenitală, speranța de viață și sănătatea depind de partea corpului care este afectată și de modul în care este afectată.

Defectele congenitale pot apărea în orice stadiu al sarcinii. Cele mai multe apar însă în primele 3 luni de sarcină, perioadă în care se formează organele copilului.

Unele defecte congenitale apar însă și mai târziu în sarcină, deoarece țesuturile și organele copilului continuă să se dezvolte și după primele 3 luni de viață intrauterină.

Factori de risc cunoscuți ale unor malformații congenitale

Pentru unele defecte congenitale, cum ar fi sindromul alcoolic fetal, cauza este cunoscută – consumul de alcool în perioada sarcinii.

Copilul cu această malformație congenitală prezintă modificări specifice ale feței, dar are și abilitățile cognitive și comportamentale alterate.

Pentru majoritatea malformațiilor congenitale, nu se cunosc cauzele, însă.

Se crede că sunt provocate de un amestec complex de factori, care includ genele, stilul de viață și mediul în care trăim.

Se știe că unele lucruri ar putea crește riscul de a avea un copil cu o malformație congenitală:

  • fumatul, consumul de alcool sau administrarea anumitor medicamente în timpul sarcinii;
  • anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul zaharat necontrolat;
  • anumite medicamente, cum ar fi izotretinoin (utilizat în tratamentul acneei);
  • existența unui membru de familie cu malformație congenitală;
  • anumite infecții din timpul sarcinii, cum ar fi citomegalovirusul sau Zika.
  • vârsta la care apare sarcina poate influența, de asemenea, riscul de malformații congenitale.

Unele defecte sunt observate mai mult în rândul mamelor tinere (gastroschizis – o deschidere anormală a peretelui abdominal, situată lângă ombilic (de obicei, în partea dreaptă). Și riscul pentru alte defecte (malformații cromozomiale, cum ar fi sindromul Down) crește odată cu vârsta.

Cu toate acestea, un copil se poate naște cu o malformație congenitală fără ca mama să aibă niciunul dintre factorii de risc de mai sus.

De asemenea, prezența factorilor de risc nu înseamnă că vor fi prezente malformații congenitale la copilul care se va naște. Este vorba exclusiv de risc, nicidecum de certitudini.

Cum se pot preveni unele malformații congenitale

Cu o planificare atentă înainte și în timpul sarcinii, puteți crește șansele de a avea un copil care se dezvoltă normal. Pentru a scădea riscul apariției malformațiilor congenitale, medicii recomandă câteva măsuri ușor de implementat:

  1. Acidul folic poate preveni defecte grave ale creierului și coloanei vertebrale

Administrarea zilnică a 400 de micrograme de acid folic poate ajuta în a preveni malformații congenitale ale creierului și coloanei vertebrale ale bebelușului.

Medicii recomandă să începeți administrarea cu cel puțin o lună înainte de a rămâne însărcinată și să continuați pe tot parcursul sarcinii.

Deși unele alimente sunt fortificate sau îmbogățite cu acid folic, cel mai simplu mod de a vă asigura doza zilnică necesară este să luați o pastilă de acid folic zilnic.

Acidul folic este singura formă de folat care s-a dovedit a ajuta la prevenirea defectelor tubului neural care pot provoca anencefalie și spina bifida.

  • Vaccinurile, controalele medicale și analize recomandate în sarcină

Ideal ar fi ca, încă înainte de a rămâne însărcinată, să stabiliți împreună cu medicul un plan de monitorizare a sarcinii. Întrebați medicul tot ceea ce trebuie să faceți până la naștere și țineți-vă de acest plan.

În funcție de istoricul medical, de bolile preexistente, de vârsta mamei, medicul va ști să recomande toate analizele care ar putea depista malformațiile congenitale, vaccinurile recomandate înainte de sarcină (spre exemplu, vaccinarea ROR, care protejează fătul de rubeolă, o infecție care poate provoca malformații congenitale grave).

Vaccinul, în cazul în care nu există anticorpi, trebuie administrat cu cel puțin o lună sau mai mult înainte de a rămâne însărcinată.

Întrebați medicul și de alte vaccinuri care ar putea să vă protejeze copilul nenăscut: cele care previn gripa, infecțiile cu virusul sincițial respirator, COVID și tusea convulsivă.

Întrebați despre infecția cu citomegalovirusul congenital, cea mai frecventă infecție care provoacă malformații congenitale grave.

  • Menținerea unei greutăți corporale corecte

Subponderalitatea, excesul de greutate sau obezitatea cresc riscul de malformații congenitale și complicații ale sarcinii.

Menținerea unei greutăți corecte înainte de a rămâne gravidă prin adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație bună și exerciții fizice regulate scad riscul malformațiilor.

  • Feriți-vă de substanțe toxice

Dincolo de consumul de substanțe nocive, precum alcoolul, fumatul și drogurile, produsele chimice de la locul de muncă pot fi aduse acasă pe păr, piele, haine și încălțăminte.

Plumbul este un exemplu de substanță toxică, dar și solvenții (diluanții), pesticidele, azbestul (regăsit preponderent în izolațiile vechi) și gazele.

  • Evitați consumul de alcool, tutun și droguri

Stați departe de alcool, tutun și droguri. Orice cantitate din aceste substanțe poate fi dăunătoare pentru copil în orice moment al sarcinii.

Protejarea împotriva malformațiilor congenitale implică o combinație de măsuri înainte și în timpul sarcinii.

Adoptarea acestor măsuri poate contribui la reducerea riscului de malformații congenitale și la asigurarea unei sarcini sănătoase.

Sursă foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro