Sari direct la conținut

Premieră în UE: Fondurile europene vor fi condiționate de respectarea statului de drept

HotNews.ro
Klaus Iohannis și Viktor Orban, Foto: Consiliul European
Klaus Iohannis și Viktor Orban, Foto: Consiliul European

Liderii UE au decis, pentru prima oară, condiționarea acordării finanțărilor europene de respectarea principiilor democratice în acordul privind măsurile pentru relansarea economiei, adoptat marți după un summit maraton la Bruxelles, a anunțat președintele Consiliului, Charles Michel, citat de AFP.

„Este pentru prima oară în istoria Europei când bugetul este legat de obiectivele climatice și de respectarea statului de drept pentru obținerea finanțărilor”, a afirmat el, în conferința de presă organizată la capătul a patru zile și nopți de negocieri dificile.

„Comisia Europeană a propus un instrument pentru a lua măsuri cu majoritate calificată în caz de încălcare a statului de drept”, a precizat șefa Comisiei, Ursula von der Leyen.

„A fost luat un angajament foarte clar pentru a proteja interesele financiare ale UE și pentru a controla mai strict fondurile europene”, a adăugat ea.

Ungaria și Polonia sunt în colimatorul Bruxellesului după adoptarea unor măsuri acuzate că afectează independența justiției și valorile democratice europene.

Ambele țări sunt sub incidența procedurii prevăzute în Articolul 7 din Tratatul UE, care oferă uniunii posibilitatea de a sancționa un stat membru care nu respectă valorile fondatoare. Dar decizia trebuie luată în unanimitate, ceea ce o face practic inaplicabilă.

Polonia și Ungaria au amenințat cu veto la orice legătură între finanțare și statul de drept dar, în cursul celei de-a patra nopți de negocieri, s-a ajuns la un acord, potrivit mai multor surse.

Potrivit acestui mecanism, orice măsură de suspendare sau reducere a finanțărilor europene din cauza încălcării statului de drept trebuie aprobată cu majoritate calificată de statele membre (55% din țările UE reprezentând 65% din populația totală), ceea ce este mai dificil de realizat decât preconiza inițial Comisia.

Presa ungară apropiată de premierul Viktor Orban a salutat acest compromis ca o „mare victorie”.

Un purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel nu a confirmat însă afirmațiile din presa ungară potrivit cărora aceasta a promis să pună capăt procedurii articolului 7 în timpul președinției rotative asigurate în prezent de Germania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro