Sari direct la conținut

Premierul Georgiei și-a anunțat demisia în semn de protest față de decizia instanței privind închiderea unui lider al opoziției

HotNews.ro
Giorgi Gakharia (sursa: Twitter), Foto: Hotnews
Giorgi Gakharia (sursa: Twitter), Foto: Hotnews

Premierul georgian Giorgi Gakharia a anunţat joi că demisionează, transmite Agerpres. Gakharia a explicat că nu este de acord cu decizia unui tribunal de a ordona plasarea în detenţie a unui lider al opoziţiei, ceea ce în opinia sa ar putea conduce la o ”escaladare politică”.

”Am decis să renunţ la funcţie. Desigur, cred şi doresc să cred că acest pas va contribui la reducerea polarizării în politica din ţara noastră şi sunt convins că polarizarea şi confruntarea dintre noi sunt cel mai mare risc pentru dezvoltarea economică viitoare a ţării noastre şi în calea depăşirii crizelor de orice fel”, a declarat Giorgi Gakharia, citat de Armenpress.

Gakharia a explicat că nu este de acord cu decizia unui tribunal de a ordona plasarea în detenţie a unui lider al opoziţiei, ceea ce în opinia sa ar putea conduce la o ”escaladare politică”.

El a adăugat că această decizie judiciară reprezintă un ”risc pentru sănătatea şi viaţa concetăţenilor noştri şi care sporeşte polarizarea politică a ţării”. Parlamentul georgian a retras marţi imunitatea parlamentară a liderului principalului partid de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită (MUN), Nikanor Melia, la cererea Parchetului, care-l acuză pentru organizarea protestelor violente care au avut loc în capitala Tbilisi în iunie 2019, potrivit EFE.

În favoarea ridicării imunităţii lui Melia, în vârstă de 41 de ani, au votat 88 de deputaţi, numai doi votând împotrivă. Liderul MUN, la fel ca majoritatea deputaţilor partidelor de opoziţie, boicotează lucrările parlamentului, întrucât consideră că alegerile legislative din octombrie anul trecut au fost fraudate.

Potrivit Parchetului, în timpul protestelor din iunie 2019, Nikanor Melia a condus tentativa de asalt asupra parlamentului din Tbilisi, soldată cu zeci de răniţi în rândul manifestanţilor şi poliţiştilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro