Sari direct la conținut

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul și a promis accelerarea planului lui Putin de 375 de miliarde de euro pentru modernizarea Rusiei / „Greii” Lavrov și Șoigu își mențin posturile

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru

Noul premier rus Mihail Mișustin a afirmat marți, odată cu prezentarea noului guvern, că dorește accelerarea planului de investiții anunțat de Vladimir Putin la începutul lui 2018, un program fără precedent, care urmărește modernizarea unei Rusii a cărei economie se confruntă cu dificultăți, potrivit AFP.

Vladimir Putin și-a păstrat în acest guvern oamenii săi de încredere: Serghei Lavrov la Externe, Serghei Șoigu la Apărare, Vladimir Kolokoltsev la Interne, Alexandre Novak la Energie și Anton Siluanov la Finanțe.

Au fost schimbați miniștrii însărcinați cu probleme sociale – Sport, Sănătate, Educație și Cultură. Tot atâtea sectoare în criză în Rusia.

Kremlinul are ca obiectiv reducerea la jumătate a ratei sărăciei până în 2024 și o creștere anuală de circa 4% din PIB, un obiectiv ambițios, având în vedere că Banca Mondială estimează 1,6-1,8% în 2020-2021.

În total, aceste investiții de 25.700 miliarde ruble – 375 miliarde de euro la cursul actual – ar trebui să afecteze până în 2024, finalul actualului mandat al lui Putin, aproape toate sectoarele: digital, demografie, ecologie, educație, drumuri, cultură și sănătate.

  • Infrastructuri

Cea mai mare țară din lume este subminată de infrastructuri învechite, puțin adaptate schimburilor economice mondializate. Un sfert din fonduri sunt dedicate transporturilor feroviar, aerian, rutier, maritim și fluvial.

Planul prevede construcția de autostrăzi moderne, începând cu primii 300 km care să lege Moscova de Kazan.

Un plan detaliat de dezvoltare a căilor ferate a fost aprobat, prevăzând între altele creșterea activității companiei naționale „RZD” în străinătate și dezvoltarea de linii de mare viteză

Rusia vrea de asemenea să dezvolte sau să termine mai multe gazoducte și oleoducte, precum și dezvoltarea rutei maritime de Nord, în Arctica, care a devenit mai accesibilă grație încălzirii climatice.

  • Ecologie

Ecologia figurează pe locul trei în ceea ce privește cheltuielile (16%), simptom al interesului crescut pentru problemele ecologice în al patrulea cel mai mare poluator din lume.

Autoritățile doresc să elimine până în 2024 depozitele ilegale și să reducă cu 20% emisiile poluante în orașele cu cea mai mare poluare atmosferică

De asemenea, este prevăzută crearea a mai multor parcuri naționale și reducerea poluării în Volga și lacul Baikal.

Rusia este una dintre cele mai vulnerabile țări la încălzirea climatică, cu vaste regiuni arctice unde infrastructurile sunt construite pe permafrost. Inundații grave și incendii de pădure neobișnuite au avut loc recent.

  • Demografie și Sănătate

Putin vrea să atace două puncte foarte slabe: demografia și sănătate, pentru care sunt alocate 7% din investiții.

Acesta și-a construit discursul privind starea națiunii din ianuarie pe criza demografică pe care o traversează Rusia, și pe care a calificat-o drept „istorică”.

Rusia a pierdut peste cinci milioane de oameni din 1991, consecință a gravei crize demografice care a urmat căderii URSS. După o perioadă de relansare, populația scade din nou din 2018.

Vladimir Putin și-a propus ca obiectiv cresterea ratei de fecunditate de la 1,5 copii pe femeie la 1,7 în 2024. Pentru aceasta, se propune extinderea unui program de sprijin financiar pentru părinți, pnă acum valabil doar pentru nașterea celui de-al doilea copil, și promite noi alocații și gratuitate pentru cantina școlară.

La aceasta se adaugă măsuri pentru creșterea speranței de viață prin promovarea sportului.

La mortalitatea pe drumuri se urmărește reducerea cu o treime a ratei.

  • Digital

Șeful fiscului până la numirea în fruntea guvernului, Mihail Mișustin a organizat informatizarea acestei enorme birocrații.

Cu acest succes, a anunțat că aspectul informatizării va fi o prioritate: „statul trebuie să fie o platformă digitală în serviciul cetățenilor”.

Printre măsurile prevăzute, dezvoltarea 5G în zece orașe până în 2024.

Guvernul va încuraja de asemenea producția de echipamente rusești de telecomunicații și va obliga producătorii de telefoane să preinstaleze softuri rusești.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro