Sari direct la conținut

Premierul Republicii Moldova: Ne dorim ca unirea cu România să se producă prin interconectarea infrastructurii, cetățenii noștri nici să nu simtă că au trecut dintr-o țară în alta

HotNews.ro
Viorica Dancila si Pavel Filip, Foto: Hotnews
Viorica Dancila si Pavel Filip, Foto: Hotnews

Republica Moldova dorește să aibă o infrastructură comună cu cea a României în mai multe domenii, a declarat Pavel Filip, premierul R. Moldova, la finalul unei ședințe comune cu Executivul din România. „Avem un proiect frumos, denumit simbolic ‘Autostrada Unirii. Vorbesc despre autostrada Târgu-Mureș-Iași-Ungheni”, a mai spus Pavel Filip, enumerând mai multe proiecte comune cu România.

„Urmează să ne mișcăm mai repede și pe podul rutier de la Ungheni. În acest sens am vorbit și despre alte poduri, cum ar fi cel de la Grozești. Dincolo de efectele practice, sunt și efectele simbolice, pentru că și Ungheni, și Grozești sunt localități care au fost divizate. Și pe partea stângă, și pe partea dreaptă a Prutului avem localități cu aceeași denumire”, a adăugat premierul R. Moldova.

Acesta a precizat că dorește ca cetățenii celor două țări nici să nu simtă că au trecut dintr-o țară în alta. „Ne dorim o infrastructură integrată, comună. Ne dorim ca această apropiere, această unire să se producă prin interconectarea infrastructurii pe diferite domenii, să ne integrăm sistemele de transport, sistemele de comunicații electronice, sistemele de mediu, sistemele de securitate sau sistemele de educație și cultură. Ne dorim ca cetățenii noștri nici să nu simtă că au trecut dintr-o țară în alta, să poată vorbi la telefon fără să achite tarife de roaming. Mă bucur că am covenit ca prin pas simbolic, cetățenii noștri să nu plătească roamingul de 1 decembrie, de ziua Marii Uniri”, a precizat Pavel Filip.

Premierul moldovean a mai spus încearcă să promoveze la nivelul UE un proiect legat de calea ferată. „Am vorbit astăzi, ca în cadrul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, să încercăm să promovăm un proiect care ţine de trecerea căii ferate din Republica Moldova la ecartamentul european. De ce să nu avem această conexiune directă şi pe cale ferată dintre Chişinău şi Bucureşti şi poate, în perspectivă, să reuşim chiar să lansăm şi un tren rapid?”.

Potrivit premierului moldovean, cele două țări vor examina în perspectivă posibilitatea de a avea un control comun la punctele de trecere a frontierelor.

Cele două state au încheiat cu ocazia ședinței comune mai multe acorduri pe diferite domenii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro