Sari direct la conținut

Preotii nu mai pot fi verificati de CNSAS

HotNews.ro

Comisia juridica a Senatului a eliminat, marti, articolul care prevede verificarea preotilor de catre CNSAS. La initiativa PSD, senatorii au eliminat articolul prin care orice cetatean, pe baza unei cereri, avea dreptul de a solicita CNSAS-ului accesul la dosarul unui cleric. Astfel, inaltii prelatii si preotii sunt scosi de sub incidenta legii CNSAS si nu li se pot verifica dosarele. Modificarea a fost sustinuta si adoptata de catre senatorii PSD, PRM si PC.

Amendamentul formulat de PSD a vizat eliminarea aliniatului care prevedea ca si inaltii prelati si preoti pot fi verificati la cerere de catre Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii . Modificarea a fost votata de cinci senatori PSD, PRM si PC, doi senatori s-au impotrivit (PD-L si UDMR), iar reprezentantul PNL s-a abtinut.

Serban Nicolae, senator PSD: „Constitutia confera autonomie Bisericii si trebuie sa respectam autonomia cultelor fata de stat”

Gheorghe Constantin, senator PD-L: „Din Legea CNSAS nu trebuie eliminata categoria preotilor, atata timp cat in aceasta zona s-a dovedit ca au existat colaboratori”.

Vergina Vedinas, senator PRM: „Autoritatile statului pot dispune masuri pentru toate categoriile sociale care au facut politie politica, insa cu exceptia preotilor. Biserica trebuie sa fie un stalp a societatii, Biserica nu trebuie sa fie murdarita”

De asemenea, comisia juridica a mai operat o modificare prin care activistii de partid si magistratii din perioada comunista nu vor mai fi asimilati drept colaboratori ai securitatii.

Mai exact, au eliminat din Legea CNSAS persoanele care au avut „competente decizionale, juridice sau politice si au luat decizii, la nivel central sau local, cu privire la activitatile Securitatii, ori cu privire la activitatea altor structuri de represiune ale regimului totalitar comunist, care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului”.

Un alt amendament care a fost adoptat de senatori prevede ca se considera drept colaborator al securitatii persoana care a dat informatii cu intentie.

Modificarile au fost adoptate de principiu, urmand ca, la viitoarea sedinta a Comisiei juridice, sa intocmeasca si raportul final.

Potrivit procedurii legislative, proiectul de aprobare a OUG 24/2008 urmeaza sa fie dezbatut in plenul Senatului, care este si camera decizionala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro