Sari direct la conținut

Presa despre disparitia lui Dobrin

HotNews.ro

Nicolae Dobrin a trecut in nefiinta. Presedintele Traian Basescu l-a decorat post-mortem, informeaza Gandul.

Alaturi de personalitatiile sportive din Romania si UEFA i-a adus un omagiu fotbalistului disparut, noteaza Cotidianul.

In ciuda maladiei cumplite care il macina de mai mult timp Dobrin a ramas pana la capat optimist, afirma EvZ. Performantele sportive ale lui Dobrin au fost recunoscute in anii 70 de catre antrenorii de la Real Madrid.

Acestia au oferit 2 milione de dolari in schimbul jucatorului roman insa Nicolae Ceasescu a refuzat oferta, scrie Romania Libera.

Dobrin decorat post mortem

Presedintele Traian Basescu a semnat ieri decretul pentru decorarea post-mortem a lui Nicolae Dobrin cu Ordinul National “Serviciul Credincios” in grad de Cavaler.

Un comunicat al Presedintiei Romaniei anunta ca seful statului “a primit cu adanca tristete vestea incetarii din viata a lui Nicolae Dobrin, o legenda a «sportului rege», care a incantat generatii intregi de romani prin talentul sau desavarsit”. Nicolae Dobrin a fost decorat “in semn de inalta apreciere si admiratie pentru exceptionala sa cariera de fotbalist”.

Gandul

Fotbalul mondial in doliu

“Intregul fotbal romanesc intra in doliu. Era atit de mare ca fotbalist si ca om incit iti era rusine sa ii treci prin fata”, a declarat Ilie Balaci cu ochii in lacrimi. „Nu-mi vine sa cred. E asa de greu sa vorbesc acum. Cind am fost convocat la nationala pentru prima data, el imi aduc aminte ca mi-a luat primul inel de aur.

Eu nu aveam bani, iar el primea aur de la toata lumea fiindca era adorat. A fost cel mai mare jucator de fotbal pe care l-a dat aceasta tara, iar fara el vom simti cu totii un mare gol”, a continuat Balaci. “Am fost contemporani cu un mare om, un mare caracter, l-am pretuit si l-am admirat de fiecare data.

Dobrin ramine si in moarte un idol al fotbalului romanesc, din pacate, unul cite unul, ne ducem toti, Dobrin, Zoli Crisan…”, a declarat Ilie Balaci.

UEFA a adus, pe site-ul oficial, un omagiu lui Nicolae Dobrin, dar marile regrete au venit tot din tara. “Gicu Dobrin a reprezentat un fenomen: acolo unde echipa lui juca si unde era lider, stadionul se umplea, indiferent pe ce stadion din tara evolua. Dobrin era un lider al intregului stadion.

Nu mai vorbesc de o serie intreaga de generatii care au crescut cu Dobrin in minte si in ideea de a-l imita. E o pierdere imensa pentru fotbalul romanesc, pentru societatea romaneasca, pentru fotbalul international”, a declarat pentru Realitatea TV Mircea Lucescu.

Tehnicianul a adaugat ca povestile scrise despre viata extrasportiva a lui Nicolae Dobrin sint de multe ori exagerate: „Dobrin a fost un familist convins, a jucat fotbal cu copiii, a facut o scoala de fotbal, n-a exagerat cu nimic, exista tot felul de istorii si povesti, dar n-a depasit limitele. Probabil a exagerat cu tutunul si asta i-a cauzat cumplita boala.

Din pacate, s-a lasat tirziu de fumat. E o pierdere foarte mare, era tinar, dar Dumnezeu nu cintareste in ani, asa decide”.

Cotidianul

„A fost optimist pana in ultimele momente”

Unul dintre medicii care l-au ingrijit pe Nicolae Dobrin, la Spitalul Militar din Bucuresti, povesteste ca fostul fotbalist era increzator in lupta cu boala. „Acum doua saptamani, cand a facut ultima cura de chimioterapie, nu constientiza inca pericolul. Ma intreba de unele dureri pe care le avea si de fiecare data trebuia sa gasesc o formula care sa ii dea curaj.

A fost oricum optimist pana in ultimele momente”, spune chirurgul. Medicul crede ca fumatul i-a fost fatal lui Dobrin, care a inceput de mic sa fumeze, ajungand la patru pachete pe zi.

„A venit la mine cu un cancer pulmonar in stadiul III B. Fata de alte afectiuni oncologice, acesta este un cancer foarte agresiv, caruia ii supravietuiesc pe o durata mai lunga doar pacienti cu tumori in stadiul I sau II”, precizeaza medicul.

Desi cancerul lui Dobrin a fost descoperit intr-un stadiu avansat, medicii spun ca operatia pe care i-au facut-o in martie i-a imbunatatit mult starea.

„Tumora ii invadase peretele toracic si abia mai suporta durerile. A evoluat foarte bine dupa operatie, a urmat corect schema de tratament, dar, din pacate, aceasta boala nu l-a iertat”, mentioneaza, cu regret, medicul. Pneumologii atrag atentia in ceea ce priveste numarul mare de fumatori din Romania. Peste 46a din populatie, cu varsta peste 18 ani, fumeaza cel putin o tigara pe zi.

Pentru a depista cancerul pulmonar din timp este necesara macar o radiografie toracica pe an.

EvZ

Real si povestea de la Guadalajara…

Cariera si chiar viata lui Nicolae Dobrin s-ar fi putut schimba daca, in 1970 si 1972, altele ar fi fost deciziile celor care s-au „jucat” cu destinul „Gascanului”. Cele doua momente sunt cele mai dureroase ale carierei sale, iar Dobrin nu le-a uitat niciodata, desi i-a iertat pe cei care nu i-au vrut binele.

In 1970, Nicolae Dobrin a ajuns la Campionatul Mondial din Mexic cu gandul de a-l eclipsa pe marele Pele in meciul pe care Romania urma sa-l joace cu Brazilia.

Din pacate, din cauza unui conflict cu antrenorul Angelo Niculescu si cu grupul jucatorilor dinamovisti din lot, Dobrin nu a jucat nici un minut la Guadalajara. La mai bine de 30 de ani de la acea neagra amintire a carierei sale, Dobrin a povestit ce s-a intamplat in Mexic ’70.

Totul ar fi plecat de la un joc de poker in care Dobrin a castigat vreo 4.000 de marci si 9.000 de dolari de la Radu Nunweiller.

Antrenorul Angelo Niculescu, presat de grupul dinamovistilor din lot, i-a cerut lui Dobrin sa ii inapoieze banii lui Nunweiller, „Gascanul” a refuzat, iar Niculescu l-a trimis in tribuna fara a-l mai convoca la nici unul dintre cele trei meciuri sustinute de Romania in Mexic.

Cei doi s-au impacat apoi, dar Dobrin a ramas mereu cu durerea de a nu fi evoluat la cel mai important turneu de fotbal din lume.

Peste numai doi ani, in 1972, Dobrin a mai suferit o infrangere nedreapta. A fost dorit de Real Madrid, care a oferit statului roman o suma ametitoare pentru acea vreme pentru a-l lasa sa se transfere pe Dobrin: doua milioane de dolari.

Numai ca cel care s-a opus a fost Nicolae Ceausescu, care nu a vrut ca un „simbol national” (Dobrin abia fusese ales cel mai bun fotbalist roman al anului, pentru a treia oara) sa joace intr-o alta tara. Cum ar fi fost cariera lui Dobrin daca acesta, la 25 de ani, ar fi ajuns la Real Madrid?

Romania Libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro